Back to top

Csak minőséggel lehet fennmaradni

A Pap család 1994-ben úgy határozott, hogy saját forrásból, szűk baráti társaságukkal kolbászkészítésbe kezdenek. Nem sokkal később létrejött első családi műhelyük, majd a manufaktúrából kinőtte magát a jelenlegi Pap Kolbászműhely, ahol már jóval nagyobb léptékben gyártanak változatos, kiváló minőségű kolbászokat és szalámikat.

Csak minőséggel lehet fennmaradni | Pap Krisztián, tulajdonos, Pap Kolbászműhely | MMG - Direkt

Természetesen folyamatosan kísérleteznek új termékekkel, alapanyagokkal, fűszerekkel, de a hagyományokon sosem változtatnak.

A XXI. századi technológiával felszerelt gödöllői üzemük a legmodernebbek közé tartozik az országban. Napelemrendszert működtetnek, hulladékhőt használnak fel, újrahasznosítják a csapvizet és a csomagolás-technológiájukat is folyamatosan fejlesztik, hogy minél környezetkímélőbben termeljenek. Műhelyükben kiváló minőségű sertés- és szürkemarhahús érkezik, amiket kizárólag csak az átvizsgálást követően dolgoznak fel, fűszerezik, keverik, töltik, füstölik és érlelik.

Egy pillanatra sem állnak le, termékcsaládjaikat folyamatosan bővítik a szezonális és limitált kiadásokkal, különleges alapanyagok felhasználásával és receptúrák újragondolásával.

De vajon miként tud egy új vállalkozás utat törni az élelmiszerpiacra a jelenlegi gazdasági körülmények közepette, és hogyan tudja érvényesíteni termékeiket a keresleti-kínálati anomáliák örvényében? Egyebek mellett ezekre is választ kapunk az MMG Direkt legutóbbi adásában, ahol Pap Krisztiánnal, a Pap Kolbászműhely ügyvezető-tulajdonosával Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője beszélgetett.

Fotó: Pap Kolbászműhely Kft.

– A kolbászműhelyt 2019 őszén Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. A műhely kifejezés kissé kicsinyítő képző, mert az üzem valójában 640 négyzetméteres; a névvel azt szerettük volna sugallni, hogy mi nem nagyipari technológiát használunk, hanem családias környezetben szeretnénk magas minőségű élelmiszereket létrehozni – mondja az ügyvezető-tulajdonos.

A cég a szürkemarhahúst állami gazdaságból vásárolja, a sertéshúst viszont több helyről, mert egy termelő nem tudja kiszolgálni alapanyag-szükségletüket.

Több mint 20 féle kolbász- és szalámitermékből áll portfóliójuk: vékonyabb, vastagabb, paprikás, csípős, füstölt stb., és természetesen valamennyinek a sertésszalonna az alapja.

Ezeket a termékeket egy jól kidolgozott üzleti tervvel tudták a piacra integrálni: minőséggel! Ezek alapján keresték meg eladóikat, viszonteladóikat, noha tudták, hogy prémium termékekkel csak egy bizonyos réteget tudnak megszólítani. A kezdés elég jól alakult, több kisebb multinacionális céggel is sikerült szerződniük, mígnem elérkezett a járvány, ami aztán tárgyalóképtelenné tette a piacot. Pap Krisztián hatalmas szerencsének tartja, hogy a pandémia idején megjelent a magyar piacon a Kifli.hu, ami kifejezetten online kereskedelemmel foglalkozik. A megköttetett partnermegállapodással a termékeik házhozszállításából fedezték költségeiket, végül pedig a Kifli.hu egyik legnagyobb vevőjük lett.

Hogy vevőkörüket tovább bővítsék, folyamatosan a termékfejlesztésen fáradoznak. Az ízeken nem szeretnének változtatni, mert azokat vásárlóik már megszokták. Inkább a termékek csomagolásán, új termékek létrehozásán szorgoskodnak.

Füstöltáru-palettájuk fejlesztéséhez, bővítéséhez például új eszközöket kellett vásárolniuk, és a dolgozói létszámot is meg kellett emelniük.

– Most éppen a füstölőnket fejlesztjük, amellyel a hagyományos füstölési eljárást egy újgenerációs módszerrel keverjük: hideglevegő-forgatással, páratartalom-méréssel. Emellett környezetbarátabb csomagolásra térünk át, amire QR-kódot tüntettünk fel, így a vásárló minden információt megtudhat az adott termékről – magyarázza Pap Krisztián.

Fotó: Pap Kolbászműhely Kft.

Ezeket az innovatív csomagolási eljárásokat a multinacionális cégek egyre inkább megkövetelik. A Pap Kolbászműhely a SPAR Magyarországgal is leszerződött, kifejezetten a szürkemarhából készült termékeiket vásárolják tőlük nagy mennyiségben, korrekt áron. Véleménye szerint a multikkal való kereskedelem során egy gyártó csak akkor nyerhet, ha minőséget gyárt, vállalkozásuk pedig ezen elv mentén törekszik versenyképesen megmaradni a piacon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.