Back to top

Ha tavasz, akkor gyógynövénygyűjtés! Figyeljünk a szabályokra!

Gyöngyvirág, citromfű vagy boróka. A természet adta kincsek akár erdőből, mezőről vagy egy kis tisztásról is begyűjthetők. Azonban, mielőtt hozzálátnánk, nem árt tudni néhány szabályt. A gyógynövénygyűjtésre mennyiségi, területi és természetvédelmi előírások is vonatkoznak.

Bíbor kasvirag
Bíbor kasvirag
Fotó: Wikipédia
Nem véletlen, hogy sokan vallják „fűben-fában orvosság”, hiszen a gyógynövények hatása teában, lekvárban vagy egyéb más felhasználási módban jótékony hatású lehet. A tavaszi hónapok kiváló időszakai a vadon termő gyógynövények begyűjtésének. Az azonban már korántsem olyan egyértelmű, hogy egy kirándulás alkalmával, jártunkban-keltünkben letépünk-e egy-egy gyógynövényt.

Hiszen, a vadon termő fajok begyűjtése komolyan szabályozott.

Vadon termő gyógynövényekből 70-80 fajt gyűjtenek be – olvasható a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács honlapján, mely oldalon gyógynövény katalógust is találunk, a fajok könnyebb beazonosításáért.

Milyen szabályok vonatkoznak a gyógynövénygyűjtésre?

A gyógynövénygyűjtésre mennyiségi, területi és természetvédelmi előírások is vonatkoznak.

Így, ha begyűjtésre indulunk az első szempont, hogy meggyőződjünk arról, hogy a gyűjtési hely nem áll természetvédelmi oltalom alatt. Az adott terület védettségi státuszáról tájékozódhatunk például a Természetvédelmi Információs Rendszer internetes oldalán. Nemzeti Park tájvédelmi körzet, természeti emlék, természetvédelmi terület – ezek a helyek, amelyekről nem gyűjthetők be növényi fajok csak engedéllyel, amit a terepi ellenőrzéskor kérhetnek.

Gyöngyvirág
Gyöngyvirág
Fotó: Wikipédia

Az engedély nélküli gyűjtőket helyszíni bírsággal sújthatják vagy akár szabálysértési eljárás is lehet egy nem megfelelő helyen való gyűjtés következménye.

Ne forgalmas útvonalak mellől

Az élőhely szennyezettsége szintén fontos. Nem ajánlott autóút mellől növényt szedni, hiszen annak por és nehézfém-szennyezettsége magas lehet. A mezőgazdaság által művelt területek közvetlen szomszédságában viszont a peszticid elsodródás veszélyével kell számolni.

Szintén fontos, hogy ne csak úgy letépjük a gyűjtendő növényt, hanem a megfelelő gyűjtési móddal szedjük le. Hiszen, így a termőhely életközösségeinek ökológiai egyensúlyát is megőrizzük.

Milyen mennyiség gyűjthető be?

„Az állami erdészet kezelésében álló, de nem védett területeken személyenként naponta 2 kg gyógynövény gyűjthető be saját célú felhasználásra, ami nem hozható kereskedelmi forgalomba” – tudtuk meg Dr. Kindlovits Sára gyógynövényszakértőtől, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács titkárától.

Ha magánterületről szeretnénk növényt begyűjteni, ehhez minden esetben a terület gazdájától/tulajdonosától kell engedélyt kérni.

Máriatövis
Máriatövis
Fotó: Wikipédia
Ha komoly mennyiséget szeretnénk begyűjteni, ami meghaladja az egyéni szükségletet (2 kg-ot), akkor az állami erdőgazdaságtól kell engedélyt beszerezni, akkor is, ha nem védett természeti státusszal rendelkező területről szándékozunk növényt szedni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

Így gondoskodjunk a meggyről

A meggy őshonos növény hazánkban, alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, mégsem hagyhatjuk magára. Az utóbbi időben pedig megviseli a változékony időjárás és a károsítók. A keceli meggy tanácskozáson termesztésének fogásairól is szó esett. Folytatjuk előző beszámolónkat.

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.

Az uniós növényvédelmi szabályozás túlzó gátakat szab a biztonságos termesztésnek

A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A gojitermesztés szakértője

Spanyolország Huelva tartományában található Európa legjelentősebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező gojibogyó-termelője. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs beltartalmi értékei miatt népszerű szuperélelmiszernek számít.