Back to top

Háztájiból a piacra

A balatonszentgyörgyi piac vásárlói, legyenek akár magyarok, akár külföldiek, egyformán kedvelik a helyi termékeket. A legtöbben azt mondják: a pénzükért friss és egészséges termékeket kapnak, melyek nem csak finomak, hanem az egészségüket is szolgálják.

Farkas László Nándor: minden lehetséges módon segítjük, támogatjuk az árusokat
Farkas László Nándor: minden lehetséges módon segítjük, támogatjuk az árusokat
Fotó: Bella Huba
Nemrég nyílt meg Balaton partján a Balatonszentgyörgyi Termelői Piac, amihez nagy reményeket – és terveket – fűz az üzemeltető önkormányzat. A helyi és a turisztikai igényekhez igazodva a település központjában a községben és a térségében termelt élelmiszereket és egyéb termékeket árusítanak. Farkas László Nándor polgármester elmondta, hogy pályázati pénzből alakították ki a helyi piacot.

A település központjában megvásárolt az önkormányzat egy teljesen elhanyagolt, majdnem 0,5 hektáros területet. Az ingatlanon állt egy 1000 négyzetméteres épület is, amit alkalmasnak véltek az árusítóhelyek kialakítására.

Mivel pályázati lehetőség nyílt, beadták az igényüket. Mintegy 50 millió forintos támogatást kaptak a beruházásra. Az önkormányzatnak 10 mil­lió forintot kellett hozzátennie a piac kialakításához. A piac belső részén teljes burkolatcserét és gépészeti átépítést végeztek, kialakítottak külső és belső árusítóhelyeket, utóbbiak üzlethelyiségként is funkcionálhatnak. A helyet több oldalról is könnyű megközelíteni, s megoldották a parkolást is.

– Balatonszentgyörgyön, noha – főleg az idegenforgalmi szezonban – sok a turista, és a településen átmenő forgalom is jelentős, soha nem volt piac, csak több vegyes bolt. Sokszor eljátszottunk a gondolattal, hogy létrehozunk egy ilyen jellegű árusítóhelyet. Az árusítóhellyel a közösségépítés mellett természetesen az volt a célunk, hogy a helyi és környékbeli lakók, no és persze a turisták egészséges élelmiszert vehessenek – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: nagyon régóta várták már a helyi termelők is, hogy legyen eladási lehetőségük. Ezt most sikerült biztosítanunk a számukra.

Az új balatonszentgyörgyi piac
Az új balatonszentgyörgyi piac
Fotó: Bella Huba

Egy piac beindításához, bővítéséhez értelemszerűen kell némi idő, tehát várjuk a kistérség termelőit, árusait is. A vásárlók részéről az érdeklődés már most megvan, s tudjuk, ha a választék és minőség mellett az itteni emberek kedvessége is megmarad a piacon, akkor egész biztos, hogy minden jól alakul a létesítmény népszerűségének tekintetében.

A nyitvatartást egyébként egyelőre heti három naposra tervezzük, ez persze később a tapasztalatok alapján minden bizonnyal változik majd. Mivel az egészségügyi központ a szomszédban van, várhatóan az orvosi rendeléssel is „szinkronizáljuk” a piac nyitvatartási idejét. Reméljük, hogy a mostani nyitásra szép számmal jött érdeklődők és potenciális vásárlók száma a későbbiekben is megmarad, illetve az idegenforgalmi szezon kezdetével ez csak növekedni fog. Hozzá kell tennem, hogy minden lehetséges módon segítjük, támogatjuk az árusokat, nem kérünk például díjat, helypénzt az árusításért.

Kezdetben házi tésztákkal, húskészítményekkel, tejtermékekkel várják a vásárlókat. A kínálatból nem maradtak ki a kézműves termékek, dísztárgyak sem. Az árusok nagyon örültek a lehetőségnek, mondván: megmutathatják, hogy mivel foglalkoznak, és szélesebb körben megismerhetik őket, a munkáikat, termékeiket.

Egyfajta mottóként már a piac tervezésekor elhangzott, hogy „mivel az emberek közvetlenek, kedvesek, barátságosak és mindenki vágyik arra, hogy természetes dolgokat használjon, jobban szeretnek azoktól vásárolni, akikről tudják, hogy szívvel lélekkel készítik, amit készítenek.”

Ennek megfelelően – az említett kedvesség mellett – a termékek minőségén van a hangsúly. Nagyon ügyelnek arra, hogy a piacon csak a maradéktalanul megfelelő helyről származó zöldségek, gyümölcsök és egyéb készítmények, például sajtok, húskülönlegességek kapjanak helyet. Ez a feltétele annak, hogy a piac a jövőben is jól működjön és kedvelt legyen. Szeretnék, ha a péktermékek is megjelennének a piacon, ezt a törekvést támogatja az önkormányzat.

A piacon beszélgetésre is jut idő
A piacon beszélgetésre is jut idő
Fotó: Bella Huba

– Az emberek kezdenek rájönni, hogy a helyi termékek bizony sokkal jobbak, mint azok, amiket megvesznek a multiknál. Még akkor is, ha azok olcsóbbak. Hosszabb távon azonban minden téren jobban „jövedelmezőek” a háziak. Mert mi történik? Ha megvesszük az olcsó, de ki tudja honnan származó, milyen vegyszerekkel kezelt, s milyen anyagokat tartalmazó termékeket, akkor az ár miatt még azt is gondolhatjuk, hogy jól jártunk. De aztán hosszabb távon rá kell jönnünk, hogy ez nem így van – tette hozzá a polgármester. – A szervezetünk egy idő után megkérdőjelezhetetlenül jelez... S mindezt meg lehet előzni, nagyrészt éppen azzal, hogy egészséges zöldségeket, gyümölcsöket vásárolunk és fogyasztunk. Csak ismételni tudom magam, ha ezekre figyelmet fordítunk, s a gyermekeinket is tudatosan így neveljük, akkor a következő generáció már nem is gondolkodik azon, hogy mit vegyen.

Magyarországon már megvan az a réteg, mely így gondolkodik, s megfelelő összeget fordít az egészséges termékek beszerzésére. Tudják, hogy a helyben termelt dolgok a jók, ezért inkább hagyják a nagy boltokat, és piacra járnak vásárolni. Helyi termékekkel pedig éppen emiatt egyre többen foglalkoznak.

Mára kialakultak azok a helyek, ahol értékesíthetik a portékáikat. A turizmusnál maradva a Balatonnál is egyre több hotel és panzió vásárol termékeket gazdáktól, akik így hosszú távon tervezhetnek. Persze azt is tudniuk kell, hogy folyamatosan megfelelő termékeket és minőséget kell előállítaniuk. Úgy gondolom, eljutottak már odáig, hogy ismerik és alkalmazzák is a technológiát, melynek segítségével nem okoz gondot számukra a legjobb minőségű termék előállítása. A Balatonszentgyörgyi Termelői Piacon csak minőségi termékek kaphatók, ez nem változhat. A vásárlói bizalom ugyanis rendkívül fontos mind a termelő, mind pedig a piac számára. Ha ez elveszik, az maradandó károkat okozhat, amiket nem lehet helyrehozni.

Farkas László Nándor azt mondja, nyugodtan ki meri jelenteni, hogy a Balatonszentgyörgyi Termelői Piacnak van jövője.

– Olyannyira van jövője, hogy alig nyitottuk meg, máris a továbbfejlesztését tervezzük. Pályázati lehetőségeket kihasználva szeretnénk hűtőberendezéseket vásárolni, hogy húsféléből nagyobb mennyiséget lehessen tárolni, bespájzolni. Ezzel nagyobb lehet a választék is.

Van még egy fontos célunk: ha a piac felfejlődik, akkor a közösségi étkeztetésben – az óvoda- és iskolakonyhán – is szeretnénk felhasználni a termelők portékáit.

Ezzel megvalósulna a már említett terv: hogy a gyerekeknek a lehető legegészségesebb ételeket biztosítsuk.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

A hímzés hagyománya ma is él, évtizedek óta közösségteremtő erő

Elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára. Az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségén, Mezőkövesden.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.