Back to top

Ősi brit felmenői vannak a patagóniai juhászkutyáknak

A mai patagóniai juhászkutyák a viktoriánus kori Nagy-Britannia pásztorkutyáinak mára kihalt fajtáihoz legközelebb álló élő rokonai - derül ki a PLOS Genetics című nyílt hozzáférésű folyóiratban április végén megjelent tanulmányból.

A patagóniai juhászkutya: így nézhettek ki a mai modern juhászkutyák ősei Nagy-Britanniában
A patagóniai juhászkutya: így nézhettek ki a mai modern juhászkutyák ősei Nagy-Britanniában
Fotó: Gernikatar/Wikimedia Commons
A cikket Natasha Barrios, a Chilei Ausztrál Egyetem (Universidad Austral de Chile), Elaine Ostrander, az amerikai Egészségügyi Nemzeti Intézet (National Institutes of Health) munkatársa és kollégái készítették.

A gyarmatosító európai telepesek gyakran magukkal vitték munkakutyáikat, és ez a közös történelem tükröződik a modern kutyafajták genomjában. A Chile és Argentína déli részén ismert patagóniai juhászkutya jól elkülönül a többi fajtától

- írja a ScienceDaily. Őseit feltehetően az európai gyarmatósítók hozták be az 1800-as években. Azonban nem elismert hivatalos fajta, és a modern pásztorkutyákkal való kapcsolata kevéssé ismert. A kutatók 159 Chiléből és az argentin Chubut tartományból származó patagóniai juhászkutya genomikai vizsgálatát végezték el, és 175 elismert eb-fajta és két vadon élő kutyaféle elérhető adatait használták fel egy filogenetikai fa létrehozásához.

Border collie
Border collie

Megállapították, hogy a patagóniai juhászkutyák a legközelebbi rokonságban a border colliekkal és az ausztrál kelpiekkel állnak, és körülbelül 150 évvel ezelőtt élt közös őstől származnak, mely az Egyesült Királyságban élt.

Patagónia északi és déli részén különálló populációkat azonosítottak, amelyeket a patagóniai jégmezők választanak el egymástól. Az északi populációk genetikailag jobban hasonlítanak a border colliekra, míg a déli populációk közelebbi rokonságban állnak az ausztrál kelpievel.

Ez a populációszerkezet tükrözi a régió európai gyarmatosításának mintázatát és időbeli eloszlását: skót telepesek 1877-ben vándoroltak először a Falkland-szigetekről Chile déli részére, majd később északra, az Aysén régióba és Argentínába. Az első juhászkutyák valószínűleg még a kutyafajták 1800-as évek végi hivatalossá válása előtt kerültek Patagóniába, ami arra utal, hogy

Ausztrál kelpie
Ausztrál kelpie

a modern patagóniai juhászkutyák az "ősjuhászkutya" - az Egyesült Királyságból származó modern pásztorkutyafajták őse - legközelebbi élő képviselői, és valószínűleg eléggé hasonlóan néznek ki és viselkednek

- állítják a tanulmány szerzői.

Barrios hozzátette: "Különböző genomikai vizsgálatok segítségével megállapítottuk, hogy milyen kapcsolat van a kutyapopuláció és a modern pásztorkutyafajták között. Úgy gondoljuk, hogy a patagóniai juhászkutya a legközelebbi élő képviselője a modern brit pásztorkutyafajták közös ősének. Ezek az eredmények pedig segítik megérteni korabeli emberi migrációs eseményeket."

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényről

Megjelent az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény, melynek célja, hogy elősegítse az idősebb gazdák gazdaságának az átadását egyetlen jogügyleten belül. Ez a törvény 2023. január 1-jén lép hatályba, tehát a jogalkotó kellő időt biztosított a törvényre való felkészülésre.

A juhászat öröklődik - Imrék a nyáj mellett

Aki ismeri a juhásztársadalmat, pontosan tudja, ki volt idősb Varga Imre, Varga Imre, ifjabb Varga Imre és ki az ötéves Varga Imre. A két idősebb Imre már nincs közöttünk, de bizonyára megnyugvással szemlélik fentről, hogy a juhászmesterséget (és a nevet) az utódok továbbviszik.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.