Back to top

Rebarbara: üdítő tavaszi ízek

A rebarbara az egyik legkönnyebben nevelhető zöldségnövényünk, amit azonban elsősorban édességek készítésére használunk. Sok savanyú levélnyelét áprilistól lehet szedni. Nálunk kevésbé népszerű, mint az északi országokban, pedig sok hasznos anyagot tartalmaz.

Hatalmas növénnyé fejlődik, akár 20 évig is él
Hatalmas növénnyé fejlődik, akár 20 évig is él

Napos helyet, jó vízgazdálkodású talajt kedvel a rebarbara. Szereti a nedvességet, de nem viseli el a túl sok téli csapadékot, olyankor könnyen kirohad. Egy jól beállt tő hatalmasra fejlődik, szív alakú, fodros levelei 30-60 cm hosszú, pirosas levélnyélen akár 40 cm nagyra is megnőnek. A szögletes levélnyelek belső, egyenes oldala mélyvörös, domború felülete zöld, de vannak zöld levélnyelű és kívül-belül pirosas változatai is. Föld alatti gyöktörzse akár 3-4 kg-ot is nyomhat. Virágszára nyáron fejlődik ki, 120-150 cm magasban zöldesfehér vagy sárgás fürtvirágzata nyílik, magjai azonnal elvethetők.

Magvetéssel is szaporítható ugyan, de elsősorban egyrügyes gyöktörzsdarabbal ősszel ültessük 1 x 1 méterre.

Egyrügyes gyöktörzsdarabokkal szaporíthatjuk a legegyszerűbben
Egyrügyes gyöktörzsdarabokkal szaporíthatjuk a legegyszerűbben
Tavasszal jól megérett komposztot terítsünk a tő köré 7 cm vastagságban, ügyelve arra, hogy a csúcsrügy szabadon maradjon, illetve nitrogéntartalmú műtrágyával segítsük a fejlődését. Nem kimondottan vízigényes, de száraz időszakban locsolni kell. Nyáron a virágszárakat minél hamarabb vágjuk ki tőből, hogy ne gyöngítse a növekedését. Ősszel a leszáradt leveleket vágjuk le róla, a növénynek ugyanis 7-9 hét hideghatásra van szüksége, amikor 3 °C alatti a hőmérséklet.

Az idős töveket úgy ötévenként érdemes szétosztani, megfiatalítani, különösen akkor, amikor túl sűrű lett a tő vagy gyengül a növekedése. A tőosztást ősszel vagy kora tavasszal lehet elvégezni, amikor még nyugalomban van a növény. Az ásóval kiemelt tövet vágjuk szét úgy, hogy minden gyöktörzsdarabon legyen legalább egy rügy.

A tő elöregedett központi részét nem érdemes visszaültetni, a széle felé eső darabok erőteljesebb növekedést produkálnak majd. A nagy vágási felületeket mártsuk szénporba vagy szórjuk be fahéjjal, hogy megelőzzük a fertőződésüket. Azonnal ültessük el.

Sok sav

Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét a benne található sok almasav, citromsav és oxálsav (más néven sóskasav) adja. Hasznos növényi rostokat, cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. A vitaminok közül bőségesen van benne A-, B1-, B2-, B3- és C-vitamin, valamint kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén. Levélnyele meglehetősen rostos, ezért külső rétegét a spárgához hasonlóan mindig meg kell hámozni, majd célszerű 2-3 cm-es darabokra felvágni. Főzni csak néhány percig kell.

Az első évben még ne szedjünk róla egyetlen levelet sem, a második évben is csak mérsékelten szüreteljünk. Április-májusban lehet szedni a leveleket, de legalább a levelek harmadát mindig hagyjuk meg a növényen, hogy tovább tudjon fejlődni. Éppen ezért júniusban fejezzük be a szedést, annak ellenére, hogy a rebarbara egész nyáron egyformán jól fogyasztható.

Aki már márciusban rebarbarát szeretne fogyasztani, hajtathatja is a tövet. Ehhez egy nagy vödörrel vagy cseréppel kell beborítani a tövet a tél végén, így melegebb lesz az edény alatt, viszont sötétben hajtanak ki a levelek és megnyúlnak a levélnyelek.

Leggyakrabban a csúcsrügy rothadása fordul elő, ami túl sok nedvesség, erősen kötött talaj esetén következik be, és nedvességkedvelő baktériumok vagy gombák egyaránt okozhatják. Sajnos a fertőzés általában gyorsan terjed és a növény pusztulásához vezet.

Komoly veszélyt jelentenek a rebarbarára a csigák és a meztelencsigák, sokat képesek elrágni a levelekből.

A rebarbarának szigorúan csak a pirosas levélnyelét fogyasszuk, a zöld részt vágjuk le róla
A rebarbarának szigorúan csak a pirosas levélnyelét fogyasszuk, a zöld részt vágjuk le róla

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.