Back to top

Jujuba Pestszentimrén

A Kerti Kalendárium januári számában legnagyobb örömömre a jujuba (kínai datolya) nevű gyümölcsről olvastam. Az öröm oka, hogy nekem is van egy ilyen, már kétszer termett fám. Bár korábban nem ismertem, nagyon megkedveltem, igazi különlegességé vált pestszentimrei kertemben.

Fényes levele a babérra hasonlít, gyümölcse jókorára nő meg
Fényes levele a babérra hasonlít, gyümölcse jókorára nő meg
Érdekes a története is: 4 éve Koperben nyaraltunk unokáimmal, és a kikötő melletti piacon láttam ezt a gyümölcsöt. Két helyi néni árulta kis kosárkában, és miután először láttam ilyet, kérdeztem, mi lehet ez. Érdeklődésemre aztán kaptam öt szem kóstolót is a makkméretű barnás gyümölcsből. Érett volt, kicsit édes és ropogós, és ez rögtön megfogott engem: kell nekem is ilyen gyümölcsfa.

Hazaérve utánajártam, hol tudnék venni egy fácskát, és ráakadtam egy kecskeméti kereskedőre. Tőle vásároltam a nemesített Li nevű jujubából. Tavalyelőtt, kora tavasszal ültettem el keleti, napos helyre, a ház falától 4 m-re, és abban az évben termett először a 2 m magasra nőtt fácska.

Későn ébred, de rengeteg sárga apró virágot hoz, és az első termés is sok lett, valamivel nagyobbak, mint a szlovén néniké. Tavaly már 3 m-re nőtt, és az 50 gyümölcs a kereskedő ígérete szerinti méretet érte el, azaz akkorák lettek, mint egy kis alma. A gyümölcsmag hasonló az ismert datolya magjához, de annál kisebb.

Jól terem már Cegléden is
Jól terem már Cegléden is
Fotó: Kertészet és Szőlészet
Augusztus legvégén a zöld gyümölcs szép lassan, naponta átváltozik barnává: először barnácska foltok jelennek meg és 10 nap alatt teljesen megbarnul. Akkor már szeptember eleje van, a kávébarna gyümölcs már tulajdonképpen érett, leszedhető, ehető, ropogós. Ha még várunk vele további 5-10 napot, akkor elkezdődik egy még érettebb szakasz, azt látjuk, hogy a barna gyümölcshéj felhasad, kilátszik a fehéres gyümölcshús, de tudni kell, hogy ezen a résen a szeptemberi melegben a gyümölcshús elkezdi a nedvességet elveszejteni, tehát egyfajta finom aszalódásba megy át. És értelemszerűen a félédesség elmozdul az édesség felé, csakúgy, mintha az érett Hárslevelű szőlőfürtöt otthagynánk a tőkén és a Nap melegén még további egy-két hétre. Idén megpróbálom ezt a természetes aszalódást is továbbvinni: aszalódjon a fán néhány szem, aztán leszedve a napon fogom tovább szárítani, mint nagymamáink a szilvát.

A fa látványa is szép, fényes levelei méretben és alakban a babérlevélhez hasonlítanak. A csatolt egyik fényképen látszik az érésben lévő fa, és egy másik megmutatja, mekkorák a gyümölcsök, a melléjük tett tyúktojás segít ebben.

És még néhány információ, hogy az olvasó bátran vágjon bele egy ilyen gyümölcsfa ültetésébe: elég belőle egy fácska is, önporzó. Gyorsan nő, érdemes hosszú karót mellé tenni, sőt az oldalágait is karóztam, mert érés felé a gyümölcsök súlyosak. Virágzása igazi különlegesség, mert azontúl, hogy rengeteg pici sárga virága van, azok számtalan apró méhet vonzanak. De e méhek nem az ismert méretűek, hanem kicsik, szinte méhgyerekek, csak ezen a fán láttam ilyeneket idáig. Tavaly érdekes módon augusztus végén még egyszer virágzott, miközben a gyümölcsök már érés felé haladtak, és ezek az apró méhek ismét megjelentek a virágokon. Hogy honnan jöttek, nem tudom.

Koperi nénik, köszönet az ötletért, érdemes volt belevágnom ebbe a fácskába és gyümölcsbe, sok örömet okoz!

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A cseresznyeszilva

A szakirodalomban nem alakult ki egységes álláspont a cseresznyeszilva elsődleges előfordulásáról, amit a különböző areatérképek is tükröznek. Ennek több oka is van: mára a cseresznyeszilva előfordulási helyei és magleletei nehezen értékelhetők, genetikailag változékony a faj, könnyen elvadul, magról, tő- és gyökérsarjakkal jól szaporodik, és spontán módon kereszteződhet más fajokkal, nemzetségekkel.

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.