Back to top

Különleges gepárdkölykök születtek

Ázsiai gepárdkölykök születéséről számolt be az iráni környezetvédelmi hatóság vezetése. Ez az első eset, hogy a gepárdok e ritka alfaja fogságban sikeresen szaporodott.

Iráni gepárd (illusztráció)
Iráni gepárd (illusztráció)
Fotó: Wikimedia Commons/Tasnim News Agency
Irán az ázsiai gepárd (Acinonyx jubatus venaticus) utolsó vadonélő populációjának ad otthon - mely alig egy tucatnyi egyedből áll. Ezért is különleges, hogy sikerült fogságban szaporítani a ritka nagymacskát. A kölykök császármetszéssel jöttek világra a Touran Vadrezervátumban, a Teherántól északra lévő Semnan tartományban. A kölykök és az anyjuk jelenleg intenzív megfigyelés alatt állnak - írja a Phys.org.

Ali Salajegheh, a környezetvédelmi hatóság vezetője az IRNA hírügynökségnek elmondta, hogy ezeknek a kölyköknek a segítségével megerősíthetik a fogságban tartott gepárd állományt, amivel később a félvad körülmények között élő populációk is növekedhetnek.

A világ leggyorsabb szárazföldi állata akár 120 kilométer per órás sebességet is képes elérni, és valaha egésze India keleti részétől Szenegál Atlanti partvidékéig és még távolabb is éltek populációi.

Mára csak Afrika déli részein élnek vadon gepárdok, a kontinens északi területeiről és Ázsiai szinte összes részéről gyakorlatilag kipusztultak.

Irán az utolsó olyan ország, ahol az ázsiai gepárdok élnek vadon, és ENSZ segítségével a faj megőrzését célzó programot indítottak 2001-ben. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a fajt kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolja. Ez az alfaj valaha az Arab-félszigeten, a Kaukázusban, Afganisztánban, Közép-Ázsia egyéb országaiban, valamint Irakban, Pakisztánban és Indiában is elterjedt volt.

Januárban az iráni környezetvédelmi miniszter helyettese, Hassan Kabari szerint már csak egy tucat ázsiai gepárd él vadon az országban - ez a szám 2010-ben még 100 körül volt. A faj helyzete igen kritikus, mivel gyakran esnek áldozatul a szárazságnak, orvvadászoknak és közúti baleseteknek is.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.