0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megnyílt a kertészeti világkiállítás

Április közepén Vilmos Sándor holland király megnyitotta a Floriade Expo 2022 Kertészeti Világkiállítást a hollandiai Almere városában. A teljes kertészeti ágazatot felkaroló, számos hazai és nemzetközi résztvevővel zajló rendezvény célkitűzése, hogy olyan zöld megoldásokat mutasson be, amelyekkel szórakoztatóbbá, élhetőbbé és fenntarthatóbbá tehetjük a városainkat, lakókörnyezetünket.

Immár hetedik alkalommal tartanak Floriade Expót Hollandiában. Ezúttal az Amszterdamtól mintegy 30 kilométerre keletre fekvő Almere ad otthont az eseménynek április 14. és október 9. között. A tízévente megrendezésre kerülő kiállítás fő témáját pedig a zöld városok szolgáltatják, hogy felhívják a figyelmet a fenntarthatóságra, a környezetbarát városi életre, a tiszta energiára, az egészséges lakókörnyezetre.

A Floriade Expo célkitűzései igazodnak az ENSZ fenntarthatósági céljaihoz.

Mivel az urbanizáció töretlen, feltétlenül meg kell találni a módját annak, hogy a városi élet egészséges és vonzó maradjon.

Ezzel összefüggésben négy altémát dolgoz fel az expo: a zöld ágazat, az élelmiszeripar, az egészségmegőrzés és az energiaellátás, ezért a hazai és nemzetközi résztvevőknek ezen témák mentén haladva kellett illusztrálniuk és bemutatniuk saját kihívásaikat és megoldási javaslataikat.

Fiataloké a jövő

A megnyitón a holland király gyerekekkel közösen ültette el a kiállításra készített zöld fal utolsó növényét, ezzel is szimbolizálva a fiatalok jelentőségét a jövő formálásában. A Floriadén több mint 400 hazai és nemzetközi kiállító vesz részt, utóbbiak mintegy harminc ország küldöttei. A résztvevők a világ minden tájáról érkeznek, így képviselteti magát egyebek mellett Belgium, Benin, Bolívia, Kína, a Comore-szigetek, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Németország, Ecuador, Etiópia, Franciaország, Ghána, Olaszország, India, Japán, Jemen, Luxemburg, Hollandia, Nepál, Szudán, Suriname, Thaiföld, Csád, Törökország, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Dél-Korea. A szervezők csaknem kétmillió látogatóra számítanak, a becslések szerint a vendégek mintegy harmada érkezik majd külföldről, többségük Németországból.

Annemarie Jorritsma-Lebbink, a Floriade Expo 2022 főbiztosa a megnyitón úgy fogalmazott, hogy

a fél évig tartó esemény a jelenlegi és a következő generációknak vázolja fel azokat megoldásokat, amelyekkel lehetséges lesz a zöld városokban élni, és fenntartható módon megtermelni az élelmiszereket.

Szerinte alapvető fontosságú a fiatalok elkötelezettségének növelése a városok zöldítése és fenntartása iránt. A zöldebb jövő megteremtéséhez a fiatal tehetségekre is szükség van, éppen ezért a kiállítás szervezése során ügyeltek arra, hogy minél több fiatal részt vehessen az expo kivitelezésében.

Ank Bijleveld-Schouten, a kiállításnak otthont adó Almere polgármestere kiemelte, hogy a település az egyik legfiatalabb holland zöld város. Fejlődését nem akadályozzák korábbról hozott berögzült minták, így nyitott és kreatív közösséget képvisel. A város 160 különböző kultúrából származó lakossága nemzetközi közösséget alkot, így összességében tökéletes helyszín a világszínvonalú kiállítás megrendezéséhez.

Látványos és hasznos

Az expón különböző helyszíneken kaphatnak a látogatók betekintést a holland és a nemzetközi kertészet újdonságaiba, megismerhetik a fenntartható termelés, innovatív és intelligens termelőeszközök fejlesztésének sikereit.

A Floriade egyik különleges látványossága a Green City nevet viselő arborétum. Ez tulajdonképpen egy alfabetikus rendszer alapján fölépülő növényenciklopédia, mely a kiállítás végén Almere új, Hortus kerületének részét fogja képezni. A Winy Maas tájépítész által tervezett arborétumot a látogatók önállóan, gyalogosan is felfedezhetik. Az A betű az Alliumot (díszhagymákat) jelöli, az F betű a Fritillariát, a H a Hyacinthus, vagyis jácint nemzetséget, a T betű pedig természetesen a tulipánokat, hiszen a Floriadéról sem hiányozhatnak a virághagymák. Az ágyások kialakítását megálmodó Niek Roozen tájépítész szerint a hagymás növények a következő években is fontos szerepet kapnak, és minden tavasszal csodálatos színvilágot varázsolnak. Az arborétum létrehozásához körülbelül 3000 fajt választottak ki a biológiai sokféleség, és a levegő tisztítása, a városi klímakezelés érdekében; fáinak ültetését már több évvel ezelőtt elkezdték, hogy a kiállításra legszebb formájukat mutathassák.

A másik nagy látványosság lesz a mintegy 10 ezer négyzetméteres üvegházkomplexum, amelyben a növénytermesztés legújabb innovációit mutatják be. Az odalátogató vendégek egyfajta utazásra indulnak a kertészet világában, hiszen végigkísérhetik a növénytermesztés és élelmiszertermelés teljes folyamatát a magtól a tányérra kerülő ételig. Az érdeklődők közvetlen közelről ismerkedhetnek meg a növénytermesztésben is teret hódító drónok, robotok, speciális berendezések működésével, csakúgy, mint a vertikális kertészet legújabb vívmányaival.

A kertészethez kapcsolódik a Food Fo­rum épülete. Ez Hollandia Flevoland tartományának saját pavilonja, amelyben holland vállalkozók, hallgatók és kutatók mutatják be, hogyan dolgoznak együtt azért, hogy új ötleteket alkossanak a jövő élelmiszertermelésével kapcsolatban.

Az expón részt vevő országok saját pavilonjaikban mutathatják be a nemzetükre jellemző kultúrát, termesztett növényeiket, virágaikat és helyi innovációikat.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a városok intelligens és fenntartható energiaellátására is, ezért ismerteti az energiatermelés, -tárolás és -megtakarítás új módjait. Lesz például egy pavilon, amelyet annak szentelnek, hogy Amszterdam és Almere városok önkormányzata bemutassa a látogatóknak, miként építsék fel a jövő zöld városát az ott lakókkal együttműködve. A holland kormány pavilonja pedig a fenntartható lakhatás jövőjét vázolja fel, ehhez illeszkedve ezt a pavilont csakis újrahasznosított alapanyagokból építették fel.

Zöld kerület született

Az expo helyszíne egy 60 hektáros, téglalap alakú terület Almere városának szívében, amelyet három oldalról víz határol. Kifejezetten a világkiállításra épült, és a látogatók vélhetően egyik nagy kedvence lesz a 800 méter hosszú kabinos drótpálya, amelyről lenyűgöző kilátás nyílik majd.

A hathónapos kertészeti kiállítást követően a Floriade Expo egy új, Hortus nevű kerületté alakul át, ezért az első állandó épületei még jóval a rendezvény megnyitása előtt fölépültek.

Az expo főépületei egyetemi építményként is funkcionálnak, de szinte minden, a kiállítás alkalmából emelt épületet hasznosítani fognak a létrejövő új kerületben. Ily módon a Floriade Expo nemcsak egyedülálló esemény Almere önkormányzata számára, hanem egy zöld, fenntartható városrész születéséhez is hozzájárul.

A terület adottságait kihasználva változatos művészeti és kulturális programokat is szerveznek majd, ezek többnyire a zöld ágazatokhoz fűződő érzelmeket állítják a középpontba.

A kísérőprogramok több szinten segítik a tanulást, oktatást is, hiszen külön rendezvényeket szerveznek iskolásoknak, vállalkozóknak, kutatóknak és a nemzetközi döntéshozóknak is. A Floriade Akadémia fiatal tehetségeket von be a Floriade Expo 2022 szervezésébe, sok hallgató gyakornokként vállal munkát, ezzel nagyban hozzájárulnak a kivitelezési és szervezési folyamatokhoz, miközben munkatapasztalatot szereznek.

Különleges tulipán keresztelője

A világkiállítás első napját színesítette, hogy a Noordoostpolder Tulipánfesztivál szervezőinek kezdeményezésére egy különleges tulipánt neveztek el az expo tiszteletére. A kiválasztott duplaszirmú tulipán piros-sárga színei a Floriade logójában is megtalálhatók, és a tulipánfajtát ünnepélyes keretek között Expo Beauty névre keresztelték, egy pohár pezsgővel jelképesen meglocsolva. A keresztelőről keresztlevelet is írtak, ezzel hivatalossá téve az Expo Beauty nevet. A holland virághagyma-termesztők egyesülete (KAVB) felelős a fajta nemzetközi bejegyzéséért. A különleges tulipán az oklevéllel együtt a Floriade üvegházkomplexumában megtekinthető.

A különleges eseménnyel nem csupán ezt a fajtát, hanem az egész holland mezőgazdaságot, a Noordoostpolder Tulipánfesztivált és a flevolandi tulipánutakat is népszerűsíteni kívánták az ötletadók. Flevoland Hollandia egyik legnagyobb tulipántermesztő területe, ám ez mégis kevéssé közismert, fogalmazott Herman Vermeer, a Flevoland Tuli­pánút Alapítvány elnöke.

(Forrás: Floriade Expo)

Forrás: Kertészet és Szőlészet