Back to top

A vámok eltörlését tervezik

Az Európai Bizottság április végén az importvámok egy évre történő felfüggesztését javasolta minden olyan ukrán árura, amelyre nincs érvényben lévő szabadkereskedelmi megállapodás, hogy segítse az ország gazdaságát az Oroszországgal vívott háború idején.

Az intézkedések különösen a gyümölcs- és zöldségféléket érinti majd, valamint a kvóta alá tartozó mezőgazdasági és bizonyos ipari termékeket, amelyeknél a vámokat csak 2022 végén törölnék el. Ez a 2016-os EU–Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásban előírt fokozatos vámmegszüntetés a műtrágyákra, az alumíniumtermékekre és az autókra vonatkozik.

Az Európai Unió ezen kívül mentesíti Ukrajnát az acélimportot korlátozó védintézkedések alól, és feloldja az EU által jelenleg az ukrán acélcsövekre, melegen hengerelt lapos acéltermékekre kivetett dömpingellenes vámokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalt a javaslatról Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, és köszönetét fejezte ki.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy Ukrajnában a lehető legtöbb gazdasági tevékenységet fenntartsák. Ugyanakkor az ukrán termékek exportja az európai és a globális piacokra fontos eszköze lesz a válságok elleni küzdelemnek, mondta az ukrán elnök.

A hatályba lépéséhez a javaslatot az Európai Parlamentnek és az EU kormányainak is jóvá kell hagynia.

Tavaly az EU és Ukrajna közötti kétoldalú kereskedelem több mint 52 milliárd euró (55 milliárd dollár) értékű volt, ami kétszerese a 2016-os szabadkereskedelmi megállapodás előtti szintnek, adta hírül a reuters.com.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Indul a hazai dinnyeszezon a diszkontláncoknál

Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben - tájékoztatták a diszkontláncok az MTI-t. A Lidl Magyarország azt közölte, hogy raktárai szerdától kizárólag magyar beszállítóktól érkező magyar görögdinnyét vesznek át. Az Aldi Magyarország július 1-jétől csak magyar termelőktől érkező dinnyét vesz át biatorbágyi raktárában

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.