0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Befejeződött a tavaszi élelmiszerlánc ellenőrzés

A tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésre országszerte március 21. és április 18. között került sor a Nébih irányításával. Az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem biztonságos, vagy nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakot megelőző megnövekedett forgalom mellett sem.

A 2750 ellenőrzés során az ellenőrök 35 alkalommal figyelmeztetést, 197 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként a feltárt szabálytalanságok miatt, és összesen csaknem 13 millió Ft bírságot szabtak ki.

A hatóság kiemelten ellenőrizte a húsok és húskészítmények, valamint az édesipari termékek előállítását, és a tojáscsomagolókat, valamint a friss, elsősorban primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket és szeszes italokat, továbbá a fagyasztott/hűtött péktermékek helyben végzett készre sütését és értékesítését. Az élelmiszerek forgalmazását az üzletekben és a piacokon, valamint a vendéglátó egységekben is ellenőrizték. Országosan összesen 2750 ellenőrzésre került sor. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 35 alkalommal figyelmeztetést, 197 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, és összesen csaknem 13 millió Ft bírságot szabtak ki.

Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben a feltárt hiányosságok, illetve szabálytalanságok miatt 12 alkalommal kellett a tevékenységet felfüggeszteni.

A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leggyakrabban higiéniai hiányosságokat tapasztaltak, de nőtt a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya is. Összesen 13 372 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, melyek 2%-át, 272 tételt kellett kivonni a forgalomból, országosan 4374 kg mennyiségben.

Az ellenőrzött 589 vendéglátó egységben 66 esetben higiéniai, 20 esetben nyomon-követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A forgalmazott alkoholos italok közül 664 terméket (507 hazai és 157 külföldi alkoholos ital) vizsgáltak. Alkoholtartalom eltérést a gyorstesztek használata során nem tapasztaltak az ellenőrök egy esetben sem.

 

!function(e,i,n,s){var t=”InfogramEmbeds”,d=e.getElementsByTagName(„script”)[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement(„script”);o.async=1,o.id=n,o.src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”,d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,”infogram-async”);

A zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 504 belföldi forgalmazónál végeztek ellenőrzést, ahol összesen 1 510 zöldség-gyümölcs tétel (617 hazai, és 893 más EU tagállami, illetve 3. országbeli) ellenőrzésére került sor. A vizsgálatok javarészt a friss szezonális termékekre irányultak.

Az ellenőrök 97 esetben tettek kifogást, ebből 93-ban jelölési hiba vagy minőségi kifogás, 4 alkalommal pedig ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termék miatt.

Az élelmiszer-előállításra és forgalmazásra egyaránt kiterjedő ellenőrzés-sorozat alkalmával – a húsvéti étkezési hagyományokat figyelembe véve – a hatóság kiemelten ellenőrizte a húsok és húskészítmények, valamint az édesipari termékek forgalmazását, és a tojáscsomagolókat. A szakemberek kedvező tapasztalatokat szereztek, kis számban kellett eljárniuk az ünnepi asztalra szánt termékek esetében.

Forrás: Nébih