0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Megint halasztanak a britek

Az Egyesült Királyság 2023 végéig elhalasztja az Európai Unióból származó élelmiszerek ellenőrzését. Ez már a negyedik időpontja a beígért új növény-egészségügyi ellenőrző rendszer bevezetésének.

A brit kormány 2023 végére halasztja az EU-ból importált élelmiszerek és friss termékek ellenőrzését szolgáló rendszer bevezetését, amelyet 2022 júliusában szándékoztak bevezetni. A kormány szerint  felülvizsgálják, hogyan lehetne azokat még hatékonyabbá tenni, és majd csak eredmények közlése után lép hatályba az ellenőrző rendszer.

Ez már a negyedik alkalom, amikor Nagy-Britannia elhalasztja az uniós importra vonatkozó egészségügyi és növény-egészségügyi ellenőrzések bevezetését.

A miniszterek azzal indokolták a korábbi késéseket, hogy több időt kell adni az uniós vállalkozásoknak az új követelményekhez való alkalmazkodásra, a kikötőknek pedig a szükséges infrastruktúra kiépítésére.

Jacob Rees-Mogg, a Brexit utáni lehetőségekért és a kormány hatékonyságáért felelős miniszter szerint a vállalkozásoknak mostantól a világjárványból való kilábalásra, a globális ellátási lánc problémáinak megoldására kell fókuszálniuk, és arra, hogy az újabb költségeket ne hárítsák a fogyasztókra, 

Az uniós tagállamokból az Egyesült Királyságba exportált termékekre 2022. január 1. óta az IPAFFS rendszerbe történő előzetes regisztrációs kötelezettség vonatkozik, és ez a továbbiakban is érvényben marad.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu