Back to top

Miniszteri kiállás a húsfogyasztás csökkentéséért

Április utolsó napjaiban 40-nél is több ország mintegy ezer kiállítója részvételével Kölnben megtartották az idei Anuga Foodtec élelmiszertechnológiai szakvásárt.

A mostani, évekkel ezelőtt a „hagyományos Anuga”-ból leválasztott és „normális esetben” háromévente megtartott rendezvényre legutóbb 2021 október közepére hívták volna össze az élelmiszer-feldolgozóipar, a töltő- és csomagolástechnika, az élelmiszerbiztonság és a logisztika legjobbjait, de a kölni vásártársaság és a szakmai szervezők a múlt évre tervezett kiállítást – sok más rendezvényhez hasonlóan - a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak 2022 tavaszára halasztani.

Illusztráció
Illusztráció

Cem Özdemir szövetségi élelmezési minisztert – mint fogalmazott – valósággal lenyűgözték a bemutatott innovációk.

„Látjuk, hogy a technológiák hogyan segíthetnek az erőforrások megőrzésében, például a csomagolási hulladék csökkentésével vagy az élelmiszerpazarlás elkerülésével”, mondta a zöldpárti politikus.

Aki a kiállításon elmondott nyitóbeszédében nem mulasztotta el, hogy kitérjen az éghajlatvédelem és az állattenyésztés közötti kapcsolatra, a húsfogyasztás csökkentésére biztatva az ország lakóit. „Jóllehet a tendencia némileg lefelé mutat, de Németországban így is átlagosan majdnem kétszer annyi húst fogyasztanak, mint amennyi egészségügyi szempontból ajánlott" - mondta Özdemir, hangsúlyozva, hogy Németországban a mezőgazdaság üvegházhatású gázkibocsátás több mint felét az állattenyésztésben keletkezik. Felhívta a figyelmet arra az éghajlatvédelmi törvényben rögzített kötelezettségre, mely szerint 2030-ra a német mezőgazdaság éves kibocsátását 56 millió tonna széndioxid-egyenértékre kell csökkenteni. „Ezt pedig csak akkor tudjuk elérni, ha az állatállomány csökken", hangsúlyozta a miniszter.

Illusztráció
Illusztráció

A mostaninál kisebb állatállomány azt is jelenti, hogy kevesebb mezőgazdasági területre van szükség az állatok táplálásához szükséges takarmánymennyiség előállításához; elismerve, hogy nem minden takarmány-növény előállítására használt földterület alkalmas kenyérgabona termelésére.

Özdemir az Anuga Foodtec nyitóünnepségén tartott beszédében síkra szállt a növényalapú élelmezés erősítésért. „Akik ebben részt vesznek, új sokszínűséget és kulináris élményeket nyerhetnek”, mondta, s ebben, mint fogalmazott, a hús, a tej vagy a tojás növényi alapú alternatívái is szóba jöhetnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényről

Megjelent az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény, melynek célja, hogy elősegítse az idősebb gazdák gazdaságának az átadását egyetlen jogügyleten belül. Ez a törvény 2023. január 1-jén lép hatályba, tehát a jogalkotó kellő időt biztosított a törvényre való felkészülésre.

A juhászat öröklődik - Imrék a nyáj mellett

Aki ismeri a juhásztársadalmat, pontosan tudja, ki volt idősb Varga Imre, Varga Imre, ifjabb Varga Imre és ki az ötéves Varga Imre. A két idősebb Imre már nincs közöttünk, de bizonyára megnyugvással szemlélik fentről, hogy a juhászmesterséget (és a nevet) az utódok továbbviszik.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

Gyorsteszt a fertőzések kimutatására

A McMaster Egyetem kutatói gyorstesztet fejlesztettek ki a haszonállatok között terjedő fertőzések kimutatására, ugyanis egyre nagyobb kárt okoznak a hirtelen felbukkanó és gyorsan terjedő járványok.

Új élelmiszer: gyógydió

Frissen megjelent rendeletében az Európai Bizottság engedélyezte a Jatropha curcas – magyarul purgódió vagy gyógydió – ehető fajtájából származó magok új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát. Az engedélyezést kezdeményező német cég a magokat kandírozva, cukorral tartósítva vagy önmagában snackként, továbbá gabonaszeletek, reggeli gabonapelyhek összetevőjeként kívánja forgalmazni.

Műanyag helyett lemosható csomagolás. Forradalmi megoldás a láthatáron

Vízzel mosható le az a védőréteg, amellyel az élelmiszereket permetezik be, a bevonat csomagolásként működik és növeli az eltarthatóság idejét. Egy amerikai kísérlet a műanyagok kiváltására.

Dinnyebólé mézzel, pezsgővel, nem csak kánikula idején

Meleg van! Mit meleg, forróság! Jól esik hát az árnyékban, a parton, vagy csak otthon a kertben, a nappaliban egy kis jeges italozás, desszertezés. A bólé egyik előnye, hogy italnak és akár desszertnek is tekinthetjük.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Együttműködési megállapodást kötött a Lidl a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel

Együttműködési megállapodást kötött a Lidl Magyarország és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjának fellendítése érdekében az EU egységes piacán, valamint a harmadik országokkal folytatott külkereskedelemben - közölték a felek az MTI-vel.

Méhek nélkül nincs jövő

Hosszú távú együttműködést kezdett az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) a hazai méhek védelméért és a lakossági edukáció érdekében a magyar élelmiszeripar egyik kiemelkedő szereplője, a Sió-Eckes.