0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Miniszteri kiállás a húsfogyasztás csökkentéséért

Április utolsó napjaiban 40-nél is több ország mintegy ezer kiállítója részvételével Kölnben megtartották az idei Anuga Foodtec élelmiszertechnológiai szakvásárt.

A mostani, évekkel ezelőtt a „hagyományos Anuga”-ból leválasztott és „normális esetben” háromévente megtartott rendezvényre legutóbb 2021 október közepére hívták volna össze az élelmiszer-feldolgozóipar, a töltő- és csomagolástechnika, az élelmiszerbiztonság és a logisztika legjobbjait, de a kölni vásártársaság és a szakmai szervezők a múlt évre tervezett kiállítást – sok más rendezvényhez hasonlóan – a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak 2022 tavaszára halasztani.

Cem Özdemir szövetségi élelmezési minisztert – mint fogalmazott – valósággal lenyűgözték a bemutatott innovációk.

„Látjuk, hogy a technológiák hogyan segíthetnek az erőforrások megőrzésében, például a csomagolási hulladék csökkentésével vagy az élelmiszerpazarlás elkerülésével”, mondta a zöldpárti politikus.

Aki a kiállításon elmondott nyitóbeszédében nem mulasztotta el, hogy kitérjen az éghajlatvédelem és az állattenyésztés közötti kapcsolatra, a húsfogyasztás csökkentésére biztatva az ország lakóit. „Jóllehet a tendencia némileg lefelé mutat, de Németországban így is átlagosan majdnem kétszer annyi húst fogyasztanak, mint amennyi egészségügyi szempontból ajánlott” – mondta Özdemir, hangsúlyozva, hogy Németországban a mezőgazdaság üvegházhatású gázkibocsátás több mint felét az állattenyésztésben keletkezik. Felhívta a figyelmet arra az éghajlatvédelmi törvényben rögzített kötelezettségre, mely szerint 2030-ra a német mezőgazdaság éves kibocsátását 56 millió tonna széndioxid-egyenértékre kell csökkenteni. „Ezt pedig csak akkor tudjuk elérni, ha az állatállomány csökken”, hangsúlyozta a miniszter.

A mostaninál kisebb állatállomány azt is jelenti, hogy kevesebb mezőgazdasági területre van szükség az állatok táplálásához szükséges takarmánymennyiség előállításához; elismerve, hogy nem minden takarmány-növény előállítására használt földterület alkalmas kenyérgabona termelésére.

Özdemir az Anuga Foodtec nyitóünnepségén tartott beszédében síkra szállt a növényalapú élelmezés erősítésért. „Akik ebben részt vesznek, új sokszínűséget és kulináris élményeket nyerhetnek”, mondta, s ebben, mint fogalmazott, a hús, a tej vagy a tojás növényi alapú alternatívái is szóba jöhetnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu