0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fiatal felvezető nyerte a Holstein-fríz felvezetők versenyét

Hódmezővásárhelyen, a XXIX. Alföldi Állattenyésztési Napokon a Holstein-fríz felvezetők ügyességi versenyét követhették végig az érdeklődők. A hatalmas állatok mellett felvezetőik szinte eltörpültek, mégis, úgy vezették végig az üszőket és a tehenek az akadálypályán, akárha kutyáikat sétáltatnák.

Az akadálypályán öt feladatot kellett az állatoknak teljesíteniük.

Először is a felvezetők lassú sétára késztették az állatokat: a fejet (és így az orrot) egy vonalban tartották az állat gerincével, hogy a bírálók alaposan szemügyre vehessék oldalról az állat testalkatát, testtartását.

Ezután következett a munkavonalba való bevezetés.

Ilyenkor két párhuzamos szalmabálafal közé kellett az állatokat bevezetni úgy, hogy ne verjenek le egyetlen szalmára állított bója tetején ülő teniszlabdát sem, mindeközben pedig mellső lábaikkal elérjék a „demarkációs” vonalat. Ezután az állatoknak vissza kellett hátrálniuk a fal között a másik „demarkációs” vonalig, majd újra előre.

A következő feladat a bóják közti szlalom volt, ahol a holstein-fríz marháknak a bóják eldöntése nélkül kellett cikk-cakkban végighaladniuk a pályán.

Ezt követte a fotózás, amely során a felvezető az állatának mellső lábait egy alacsony dobogóra helyezte úgy, hogy mellső és hátsó lábak az előírásnak megfelelő szöget zárjanak. Mikor az állat megfelelő testtartásba került, azt a felvezető jelezte a bíráknak, akik fotót készítettek az állatról. A fotográfia után pedig következett a kifutás, hogy a felvezető és állata minél rövidebb idő alatt teljesítsék az akadálypályát.

A verseny végén, szoros pontozást követően, 144 ponttal egy fiatal, de annál rutinosabb felvezető, Hornyák Eszter nyert.

A felvezető napi szinten gyakorolt Bimbó üszőjével, aminek köszönhetően villámgyorsan és hiba nélkül teljesítették az akadálypályát. A verseny első három helyezettje pénzjutalomban részesült.

A versenyről még több képet talál ide kattintva.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu