Back to top

Franciák napja

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok hagyományos első napi eseménye az élőállat bírálatok napja. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség szervezésében a juh és kecske tenyészállat bírálatra idén 31 kiállító nevezte állatait.

Juhbírálói hármas: Földi Gyula, Eszterhai Csaba, Nagy László
Juhbírálói hármas: Földi Gyula, Eszterhai Csaba, Nagy László
A magyar merinó és ile de france volt a két legnépesebb létszámban nevezett fajta, nagyon népszerűek manapság, ahogy a bírálatok alatt is elhangzott. Ile de france fajtából olyan nagyszámú nevezés érkezett, hogy ebben a fajtában fajtagyőztest is tudtak választani a kosoknál. A kiállítás legszebb tenyészkosa díjért 5 fajta győztes egyede szállt ringbe, végül Holló Mátyás uszódi tenyésztő ile de france tenyészkosát megelőzve Kozmér László charollais tenyészkosa győzött.

A bírálói teendőket Eszterhai Csaba (ő volt a bírálóbizottság elnöke), Földi Gyula és Nagy László látták el magas színvonalon. A bírálatok után Földi Gyulát kérdeztük a benyomásairól.

Az első három anyajuh, a jobb oldali a későbbi győztes
Az első három anyajuh, a jobb oldali a későbbi győztes

Elmondta, hogy habár a bírálóbizottságban mindegyikük bizonyos fajták, fajtacsoportok specialistája is (ő az ősi típusú juhoké), de általánosságban természetesen sok éves bírói tapasztalattal rendelkeznek minden fajta terén.

Így a bírálatok során jól kiegészítik egymást, hogy végül a legobjektívebb eredmény születhessen meg. Ahogy megfogalmazta, a jó küllembíró úgy hozza meg döntését, hogy az adott napon azt az állatot hozza ki győztesnek, amelyet szívesen haza is vinne. A megjelent állomány véleménye szerint létszámában is és minőségében is magas színvonalú volt. Pozitív volt az is, hogy viszonylag sok kiállítótól jött össze a nevezett állatlétszám. Örvendetesnek találta, hogy a „slágerfajták” tenyésztői a fiatalabb korosztályt is képviselik, így biztosított a folyamatosság a juhtenyésztésben.

Nehéz döntés
Nehéz döntés

Mivel Földi Gyula az őshonos fajták specialistája, így arra is kitértünk, hogy miért volt a mostani kiállításon aránylag kevés belőlük. Elmondta, hogy a kiállítás időpontjában ezek a fajták még nincsenek a legjobb formájukban, ahogy fogalmazott, még „nincsenek készen”. Majd nyár végére kerülnek a legjobb gyapjúállapotba, ekkor szokták nagyobb létszámban nevezni ezeket a fajtákat.

A szövetségben van is most egy kezdeményezés, hogy fajtaklubokat alakítsanak, és ezen klubok rendezzenek fajtaspecifikus kiállításokat a fajtáknak legmegfelelőbb időszakban, kapcsolódva persze a hazai nagy rendezvények időpontjaihoz.

Növendékkos győztes
Növendékkos győztes
A csütörtöki napon zajló bírálatok célja a legszebb kos és jerke kiválasztása, ami egy látványos show keretében történik. Korábban, egy zárt bírálaton már megtörténik a nevezett állatok pontozásos bírálata, illetve a bírálók összeállítják a győztes esélyes egyedek listáját. Mint el is hangzott, sokszor pontazonosság, vagy egy pont különbség volt csak a vetélytársak közt, így igen megnehezítették a bírálók dolgát a végső győztes kiválasztásában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Sarki farkast klónoztak Kínában

A kínai Sinogene Biotechnologies a világon elsőként egy sarki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével hozta létre az állat genetikai másolatát.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.