Back to top

Háztetők füvesítése

A házak tetejének a füvesítése lapos tetőn könnyebben megoldható, de sátortetőn sem lehetetlen a küldetés-bizonyos dőlésszögig...

Port köt meg és légkondicionál

A füves tető egyes országok vidéki településein jellemzőbb, pedig városokban lenne nagyobb szükség ezekre
A füves tető egyes országok vidéki településein jellemzőbb, pedig városokban lenne nagyobb szükség ezekre
Fotó: wikipedia
Némely országokban nagy hagyományai vannak a háztetők füvesítésének. Egy kísérleti program tanulsága szerint amennyiben egy városközpont tetőit növényekkel borítanák, azzal évente nagyon jelentős mennyiségű szálló port lehetne megkötni. A lebegő részecskéket még hatékonyabban lehetne kiszűrni a vegyes növények ültetése helyett, amennyiben mérsékelt égövi füves térségek növényeivel, azaz honos fűfélékkel borítanák ezeket.

Az európai városok területének körülbelül 35 százalékát borítják tetők. A helyenként már divatos növényfalak mellett a tetőket is érdemes lenne jobban bevonni a levegőminőséget javító projektekbe.

Az apró por, a mikrorészecskék, mélyen behatolnak a tüdőbe, és komoly légzési zavarokat okozhatnak hosszabb távon. Európa nagyvárosaiban főként a korszerűtlen dízelmotorok bocsátják ki ezeket az ártalmas parányi porszemeket, a különösen súlyos környezeti problémákkal szembesülő Kínában pedig a széntüzelés is hozzájárul a problémához. A városi szálló porban az autók fékberendezéséből eredő nehézfém-részecskék és aromatizált policiklusos szénhidrogének is megtalálhatók.

Tehermentesíti a csatornahálózatot

A legtöbb új növényborítású tető a német és az amerikai városokban készül, ezeknek a porfogó hatása mellett klimatikus hatásuk is lényeges. Aszályos száraz időszakban ezek a tetők csökkentik a városi térségek hőmérsékletét, mivel visszajuttatják a nedvességet a levegőbe. A heves esőzések idején a zöldtetők mérsékelhetik az áradásokat, vagy elejét veszik a csatornahálózat dugulásának azáltal, hogy a vízmennyiség egy részét felfogják - így az lassabban folyik le, mint a hagyományos tetőn vagy az aszfalton. 

A növényes tetőket elsősorban az új épületek, és főleg a középületek esetén alkalmazzák napjainkban.

Többe kerülnek ugyan, mint a hagyományos fedőanyagok, a pluszkiadás azonban hamar megtérül azzal, hogy hűtőhatásuk nyaranta csökkenti a légkondicionális költségét - tehát az ott lakóknak közvetlenül is hasznos az ilyen megoldás. 

Modern építészeti megoldásokhoz is illik
Modern építészeti megoldásokhoz is illik
Fotó: wikipedia

Szigetelés, és a talaj csúszás elleni védelme 

A kivitelezésre többféle technológia van, de ezek sok szempontból hasonlóak. Egy tetőnek mindenkor jól szigeteltnek, vízzárónak kell lennie. A rá tett termőréteg, extenzív, azaz kevés gondozást igénylő fűfajok esetén nem túl vastag, így statikailag egy ilyen tetőhéjazatnál nem kell feltétlenül nagyobb teherbírású tetőszerkezettel számolni. A tetőre telepített fűfaj-keveréknek sem kell irreális feltételeknek megfelelniük. 

Olyan fajok alkalmasak erre a célra, melyek jól bírják a szárazságot és a szélsőséges időjárási és klimatikus viszonyokat. Fontos, hogy e fűfajok viszonylag alacsony termetűek legyenek, hiszen ferde tetőn a nyírás nehezen oldható meg.

Előnyös, ha tarackoló fajok is vannak a keverékben, és olyanok, melyek az adott terület klimatikus viszonyaihoz jól adaptálódtak. Ezzel megoldható, hogy ne kelljen gyakran felújítani a tetőre telepített pázsitot, és a jól záródó növényzet a gyomosodát is megakadályozza.

A komplett tetőkert már egy magasabb szintet képvisel, mint a csak füvesített változat
A komplett tetőkert már egy magasabb szintet képvisel, mint a csak füvesített változat
Fotó: wikipedia
Úgy kell egy ilyen tető dőlésszögét kialakítani, hogy nagyobb csapadékkor az átázott talaj a lejtés miatt ne csússzon le a tetőről. Ez a lejtési viszonyok mérséklésével oldható meg, továbbá olyan elemek beépítésével, melyek a hófogókhoz hasonlóan megakadályozzák a tetőn található hó, és talajréteg megcsúszását.

Hangszigetel, hőszigetel...

A füvesített tetőknek számos előnye van a környezetvédelmi, és levegő minőséget javító hatáson kívül. Ezek egyébként is csak akkor érzékelhetők, ha sok tető van befüvesítve egy városban, nem pedig elszórtan csupán néhány. De egy-egy egyedi épületnél is van értelme a tetőre zöldfelületet telepíteni. A tetőre tett termőréteg és növényzet hangszigetel és hőszigetel. Nyáron hűvösebben tartja a házat, télen segít csökkenteni a hő tetőn keresztüli távozását. Emellett esztétikus, és meglepő látványt nyújt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.