Back to top

Kertészeti kiállítások hete

Április vége bővelkedett díszkertész szakmai rendezvényekben, kiállításokban. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben számos eseményt nem, vagy nem a megszokott formában tudtak megrendezni a szervezők. A korlátozások feloldása után idén végre mintha minden visszatérne a régi kerékvágásba, a szakmai és a nagyközönség legnagyobb örömére.

A tavasz egyik várva várt eseménye a Budai Arborétumban rendezett Tavaszkert dísznövény-kiállítás és -vásár
A tavasz egyik várva várt eseménye a Budai Arborétumban rendezett Tavaszkert dísznövény-kiállítás és -vásár
Immár sokéves hagyomány szerint április utolsó hétvégéjén szélesre tárja kapuit a Villányi úti Budai Arborétum, hogy három napon keresztül a csodás tavaszi pompájában tündöklő környezetben vásárolhassanak és gyűjtsenek ötleteket a kertbarát látogatók.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő dísznövény szakkiállítás és vásár szervezési munkáit 2018 óta a Kiskertpiac néven futó pesti dizájnpiac megrendezéséért is felelős csapat vállalja magára.

A csapat projektvezetője, Farkas Andrea elmondta, hogy két év kényszerszünet után újult erővel és határozott célokkal vágtak neki a Tavaszkert dísznövény-kiállítás és -vásár szervezésének. Olyan kiállítói és vásártér kialakítására törekedtek, amely minőségi növény- és termékkínálattal, előadásokkal és kapcsolódó programokkal várja a látogatókat, akik a vásárlás mellett széles körű információ- és élményszerzésre is lehetőséget kapnak.

Fókuszban a városi kertészkedés

Bár április 22. és 24. között az időjárás változékony volt, óriási érdeklődés övezte a kiállítás mindhárom napját, a lelkes közönség időnként hosszú sorokba tömörülve várta türelmesen, hogy megvásárolhassa belépőjegyét. Farkas Andrea azt is elárulta, hogy egészségtanárként évek óta szervez természetközeli programokat, munkája során mindig is kiemelten fontosnak tartotta, hogy az általa szervezett események üzenetet közvetítsenek, szemléletet formáljanak. Egyebek mellett az ő ötlete alapján valósult meg hat éve Budapesten a Kiskertpiac, amelyet azóta is megrendeznek, és sokan látogatnak. A belvárosi piacon olyan termékeket és főleg növényeket lehet vásárolni, amelyek támogatják a városi kertészkedést. Ennek a munkának köszönhetően, ismert kertészek ajánlásával kapták meg a lehetőséget a Villányi úti dísznövényvásár megszervezésére 2018-ban, amit gyönyörű, de nem éppen egyszerű kihívásnak tart. Mint mondja, a szervezésnek éppen az a könnyebbsége, mint ami a nehézsége is: nagy múltú eseményről van szó, így mind a közönség, mind a kiállítók komoly elvárásokat támasztanak.

Az első két évben egyaránt sikerrel zárult a kiállítás, sok elismerő visszajelzést kaptak. 2020-ban a rendezvény időpontja előtt egy hónappal jelentették be a lezárásokat, majd egy évvel később ugyanígy jártak. Az idei esemény szervezésének így nagy várakozással, ám óvatosan vágtak neki.

Minden megváltozott

Most sem maradt el a bonsaikiállítás
Most sem maradt el a bonsaikiállítás
Az idei kiállítás egyfajta újrakezdés, fogalmazott a projektvezető. Ez nem csupán a hazai kertészek életében bekövetkezett változásokban nyilvánul meg, hanem a rendezvények világában is nagy átalakulások történtek. A mostani körülmények már nem ugyanazok, és már nem is lesznek azok, mint néhány évvel korábban, hangsúlyozta Farkas Andrea. Számos korábbi célkitűzés – akár a rendezvény méretére, akár a kiállítók számára vonatkozóan – már nem megvalósítható, mert sokkal több a rendezvény, és más a fizetőképes közönség összetétele és minőségi igénye. De ami igazán szembetűnő, az a kertészetek munkaerőhiánya. Számos kertész egész egyszerűen azért nem tud részt venni az eseményen és kiállítani az áruját, mert nincs hozzá elegendő munkatársa.

A szervezők színvonalas és széles körű növényválasztékot kínáló kiállításra törekednek, ezért csak olyan kiállítók megjelenését engedték, akik méltó módon képviselik a szakmát. A határozott minőségi szempontok alapján történt szűrés után mintegy száz termelő és kereskedő színesítette a kínálatot.

Természetesen a főszerep a dísznövényeké volt, ennek megfelelően például a főbejárat melletti központi kiállítói helyen csak kertészek kaphattak területet, hogy a vásárlók legelső benyomása az legyen, valóban kertészeti szakkiállításra és vásárra érkeztek.

Kertörökségünk védelmében

A Magyar Kertörökség Alapítvány egy szakmai szintű ernyőszervezet, amelyet azzal a céllal hoztak létre tavaly, hogy felvállalva kertörökségünk értékeit, kiegészítse, összekösse és segítse az örökségvédelemben aktív szervezetek tevékenységét. Megalakulása óta folyamatosan építi kapcsolatait a hazai és a nemzetközi szakmai partnerekkel. Az alapítvány szorosan együttműködik az egyetemi oktatókkal, kutatókkal, az érintett szakmai szervezetek és a turizmus képviselőivel. Ernyőszervezetté válása és a kertörökség ügyének köztudatba emelése érdekében szakmai párbeszédeket, mű­helykonferenciákat szervez, támogatja a tudományos és a nagyközönségnek szóló kertművészeti kommunikációt.

A kiállítást érdekes előadásokkal is támogatták. A kültéri színpadon a látogatók egyebek mellett dísznövényter­mesztési tanácsokat hallhattak, de szó esett a vegyszermentes kertápolásról, a balkonkertészetről és a permakultúrás gazdálkodás legfontosabb tudnivalóiról is. Emellett bepillantást nyerhettek az érdeklődők a saját termesztésű tea rejtelmeibe, vagy épp bonsaitartási tanácsokat is kérhettek.

A Budai Arborétum biokertjében a permakultúrás termesztésről gyűjthettek információt a látogatók
A Budai Arborétum biokertjében a permakultúrás termesztésről gyűjthettek információt a látogatók

A rendezvény hagyományos programja az országos bonsai- és suiseki-kiállítás, amelyet a díszteremben rendeztek be, és amelyet több bonsaialakítási előadás színesített. Az arborétumban található biokertben szabadtéri előadásokban mutatták be, hogyan hozhatók létre kiskerti növénytársítások és hogyan tartható fenn egy permakultúrás kert, de rovarhotel-építésbe is bekapcsolódhattak, vagy éppen növényismereti kvízzel tesztelhették tudásukat az érdeklődők.

Óriási sikerük volt a szervezett arborétumi sétáknak, amik szintén hagyományosan kapcsolódnak a kiállításhoz. A túrákat a MATE Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének munkatársai vezették.

Idei újdonságként a bejárattal szemben növénycserebere-sarkot hoztak létre, a lelkes növényimádók saját szaporítású növényeiket cserélhették vagy ajándékozhatták el. Első ízben jelentek meg a kiállításon beltéri növényre, divatos szobanövényekre szakosodott kereskedelmi cégek. Több szakmai, valamint civil szervezet és egyesület pedig programokkal is készült, egyebek mellett a Magyar Madártani Egyesület, a Faápolók Egyesülete, a Jane Goodall Intézet, a Herman Ottó Intézet, valamint a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert is képviseltette magát. Ennek célja szintén a szemléletközvetítés, és a társadalom, a közönség figyelmének, érdeklődésének felkeltése volt, emelte ki Farkas Andrea.

Örök kedvencek: az orchideák

Az orchidea- és broméliakiállítás növényanyagának túlnyomó része a Magyar Orchidea Társaság tagjainak gyűjteményéből került ki
Az orchidea- és broméliakiállítás növényanyagának túlnyomó része a Magyar Orchidea Társaság tagjainak gyűjteményéből került ki
Óriási érdeklődés övezte a Magyar Orchidea Társaság rendezésében zajló orchidea- és broméliakiállítást is. A rendezvénynek már sok éve a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad otthon, és a társaság tagjainak a gyűjteményéből, valamint magyar és külföldi kereskedők orchideáiból és broméliáiból mutatják be a legszebb, legkülönlegesebb példányokat. Az orchideatársaság évente két alkalommal, tavasszal és ősszel vonultatja fel a nagyközönség előtt a növényérdekességeket. A rendezvény mindhárom napján a hazai látogatók mellett rengetegen érkeztek a környező országokból, Szlovákiából, Romániából, Szlovéniából, Szerbiából is. Bary Zsuzsa, a Magyar Orchidea Társaság elnökhelyettese szerint ez bizonyára a járvány utáni „fellélegzésnek”, a szabadságérzés utáni vágyakozásnak is betudható, hiszen két év óta most tavasszal kapcsolódhatunk ki először igazán felhőtlenül. A téli hideg és szürkeség után programokra, színekre, illatokra, szépségre vágyunk, és ezekből volt bőven a kiállításon.

A felvonultatott növények megtekintése mellett érdekes előadásokat hallgathattak a látogatók, de szakkönyveket, kiadványokat, apróbb ajándéktárgyakat és természetesen növényeket is vásárolhattak.

Nagy érdeklődés övezte Kruchió László virágkötészeti bemutatóját
Nagy érdeklődés övezte Kruchió László virágkötészeti bemutatóját
Az április közepi húsvét miatt a rendezvény előkészítésére idén valamivel kevesebb idő jutott, a szervezők ezért a korábbiaktól eltérően nem négy-, hanem háromnaposra tervezték az eseményt, ám így is több mint 8000 látogató érkezett. Bary Zsuzsa szerint külön öröm, hogy a Tavaszkert dísznövény-kiállítással együttműködve, szakmai partnerként támogatták egymást, és az azonos időpontban zajló események kölcsönösen kedvezményt biztosítottak egymás látogatóinak. Nagy sikere volt Kruchió László virágkötészeti bemutatójának is, aki egyébként hosszú évek óta a kiállítás dizájnere.

Konferencia és kiállítás

Szintén április végén rendezték meg a Díszes haszonkertek – Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője című nemzetközi konferenciát a Várkert Bazárban. A Magyar Kertörökség Alapítvány kezdeményezésére és szervezésében, a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel közösen hívták életre a rendezvényt, ahol neves hazai és nemzetközi szakemberek közreműködésével mutatták be a történeti és történeti értékű kertek kutatási, tervezési feladatait, a fenntartás és üzemeltetés mai aspektusait, és vitatták meg a kertész pályamodell és társadalmi elismertségének kérdését, a kertprogramok tematikáját és gyakorlatát, az ökológiai fenntarthatóság legújabb trendjeit, és mindezek szervezeti, jogi és gazdasági hátterét. A konferencia szakmai partnere a Magyar Tájépítész Szövetség, valamint a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet volt.

Kesselyák Rita grafikusművész rajzai a Várkert Bazárban
Kesselyák Rita grafikusművész rajzai a Várkert Bazárban

A Budavári Palotanegyed megújításának eddigi eredményei tanúsítják, hogy a magyar építészek világszínvonalú alkotásokra képesek csakúgy, mint kerttervezőink, kertépítőink és kertészeink,

hangsúlyozta Fodor Gergely, a Budavári Pa­lo­tanegyed megújításáért felelős kor­mány­biztos a nemzetközi konferencia megnyitóján. Füleky Zsolt, a Miniszter­elnök­ség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára szerint a településképet alapvetően meghatározza a minőségi környezet, amelynek az épített, valamint a tájképi környezet egyaránt fontos része. Ennek érdekében kéz a kézben kell járnia az építészetnek a kertépítészettel. A helyettes államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a kormányzat megteremtette az informatikai infrastruktúrát az egységes nyilvántartási rendszerhez, amely lehetővé teszi a történeti kertek eddig elkészült kutatási anyagainak feltöltését. Ez pedig alapját képezheti kulturális örökségünk e fontos területe megóvásának. Herczeg Ágnes, a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke felhívta a figyelmet a magyar kertörökség kulturális, ökológiai, társadalmi fontosságára.

A Díszes haszonkertek című nemzetközi konferenciát szakmai kiállítással is egybekötötték
A Díszes haszonkertek című nemzetközi konferenciát szakmai kiállítással is egybekötötték
A tájépítész ugyanakkor hozzátette, noha a kertörökség egyik legidőszerűbb és legizgalmasabb témák egyike, nem kapnak elég figyelmet a kultúránk alapját képező haszonkertek. Szerinte

a klímaváltozás, a gazdasági és a politikai válságok idején fel kell hívni a figyelmet, hogy nem csupán mezőgazdasági vagy ökológiai, hanem kulturális értékük miatt is fontosak a szőlős-, gyümölcsös-, veteményes-, gyógy- és fűszernövényes kertek.

A háromnapos nemzetközi konferenciát és eseménysorozatot a szakma mellett a nagyközönség is követhette, és olyan kísérőprogramokkal készültek, amelyek a tájépítészetet közelebb viszik a lakossághoz. Egyebek mellett poszterkiállításokon mutatták be a legszebb külföldi vár- és kastélykerteket, valamint a hazai tájépítész hallgatók kutatásait. Kesselyák Rita grafikusművész történelmi gyümölcsfajtákat ábrázoló élethű rajzait is megcsodálhatták a látogatók. A programot családi és gyermekprogramok, kézműves foglalkozások színesítették.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/18 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

Kerti és konyhai gyógynövények sebkezelésre

Bárki elszenvedhet kisebb balesetet kertészkedés közben, hiszen néha még egy fűszál is „komoly” vágást okozhat, a tüskékről, tövisekről nem is beszélve. Mikor máskor történhetne meg a baj, mint amikor éppen nincsen nálunk fertőtlenítőszer és sebtapasz. Vagy mégis? Nézzünk csak körül a kertben!

Így gondoskodjunk a meggyről

A meggy őshonos növény hazánkban, alkalmazkodott az éghajlatunkhoz, mégsem hagyhatjuk magára. Az utóbbi időben pedig megviseli a változékony időjárás és a károsítók. A keceli meggy tanácskozáson termesztésének fogásairól is szó esett. Folytatjuk előző beszámolónkat.

„Boldogságukban” repülnek a hangyák

A hangyákat nem lehet teljesen egyértelműen hasznos vagy kártevő kategóriába sorolni. Hasznos tulajdonságaikon kívül van néhány káros, és mindenekelőtt bosszantó tulajdonságuk is – különösen akkor, ha ezrek zúgnak ki a földből és lepik el az otthonunkat szárnyas állapotban.

Az uniós növényvédelmi szabályozás túlzó gátakat szab a biztonságos termesztésnek

A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A gojitermesztés szakértője

Spanyolország Huelva tartományában található Európa legjelentősebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező gojibogyó-termelője. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs beltartalmi értékei miatt népszerű szuperélelmiszernek számít.

Töretlen fejlődés 25 éven át

A Specialmix Kertészeti Kft. a közelmúltban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból nyílt napot szerveztek magánszemélyek és szakmai érdeklődők részére a cég gödöllői telephelyén.