Back to top

Nehézfémek mindenhol: így jutnak a szervezetünkbe 1.

Mi a közös a következő felsorolásban? Túlium a táplálékkiegészítőkben, titán a kozmetikumokban, bárium a rúzsban, króm a szemceruzában, higany a fogtömésekben, ólom a cigarettában, kobalt a szőnyegtisztítóban, nikkel a csipszben, volfrám a pirítóson, arzén a tapétában. Nem igazán odaillő dolgok...

A környezetszennyezés mellett a termékeknek is sok alkotórésze nem az egészségünket szolgálja
A környezetszennyezés mellett a termékeknek is sok alkotórésze nem az egészségünket szolgálja
Fotó: wikipedia
Jelen korunkban a tudatosság és a felelősségteljesen meghozott döntések minden felett állnak. Bolygónk és saját egészségünk megőrzésének érdekében rendkívül fontos, hogy a mindennapok során jobban odafigyeljünk, mit fogyasztunk, milyen vegyszereket használunk, milyen kezeléseknek vetjük alá magunkat, milyen környezetben élünk, milyen kedvteléseket űzünk, és még hosszasan folytathatnánk a sort.

A termékek összetételének feltűntetése nagy segítség a döntéshozatalban, de tájékoztatás gyakran nem teljeskörű.

Nincs apróbetűs rész sem. Pedig üdvös lenne, ha mindennel kapcsolatban lenne megfelelő információ szolgáltatás, hogy csakugyan magunk rendelkezhessünk arról, hogy mi az, amit bevállalunk és mi az, amit inkább elkerülünk. Ha abba egyre kevésbé van beleszólásunk, hogy mikkel kerüljünk kapcsolatba, legalább a saját méregtelenítésünkről még dönthetünk.

A máj legszívesebben felmondana

A töméntelen káros anyag miatt méregtelenítő szervünk elképesztően túl van terhelve, éjjel- nappal dolgozik, hogy megmentse az életünket, rengeteg feladata van és nem csak a méregtelenítés, meggyűlik a baja a temérdek zsiradékkal, amit megeszünk, és a vitaminok átalakításával is.

Az utóbbi néhány száz évben annyira megszaporodtak a toxikus anyagok a környezetünkben, hogy nem csoda, hogy a szerveink már képtelenek kitartani és egészségesen működni az életünk teljes ideje alatt.

Nem gondolhatjuk és nem is várhatjuk el a májunktól, hogy képes legyen mindent egyedül megoldani. Ahogy most áll a helyzet, túlzás nélkül állítható, hogy napi szinten melegen ajánlott beiktatni a kíméletes méregtelenítést és májtisztítást.

Hol találkozhatunk nehézfémekkel?

Illusztráció
Illusztráció
Szinte bárhol, és még olyan helyeken is, amiről nem is feltételeznénk.

Higany: amalgámtömés, fogselyem, fogvájó, cigaretta, fültisztító pálcika, vatta, védőoltások, ipari szennyvizek, tojás, anyatej, halak, halolajos készítmények. Fokozott veszélyforrást jelentenek: Balti- tenger, Földközi- tenger, Északi- tenger, Németország és bármely ország ipartelepének közelében illetve a nagy folyók torkolatánál található vizek halai, különösen a zsírosabb halak (pl.: kardhal, tonhal).

Az idősebb halak kifogása és elfogyasztása szintén nem ajánlott. A halak és tengeri herkentyűk fogyasztása várandós nők számára abszolút kerülendő.

A gombák, különösen a vadon termők elég sok nehézfémet halmozhatnak fel, mivel ősszel a fák a velük szimbiózisban élő gombák felé pumpálják a számukra veszélyes anyagokat. Ők lényegében ezzel és a levelekkel tudnak méregteleníteni. Az ősszel megjelenő gombák különösen éritettek lehetnek, főleg városok, ipartelepek, forgalmas autóutak mentén.

Kadmium: régi vízvezetéken keresztül folyó víz, ipari szennyvizek, dohányfüst, PVC, PET, kerámiaedények, műgyanták, autólakk, rozsda elleni szerek, elektronikus alkatrészek, napelemek, elemek, atomreaktorok, gyurmák, ujjfestékek, polisztirol, vulkanikus láva, szennyvíziszap, foszfát- tartalmú műtrágyák, talaj (felveszik a növények és onnan bekerülhet a táplálékláncba), talajvíz, takarmánynak feldogozott méregtelenítőszervek, hús- és csontliszt, anyatej, tojás, halak, gombák.

Felhalmozódik az élőlények veséjében és a májában, ezért nem ajánlott az állatok ezen szerveit elfogyasztani.

Ólom is van benne...
Ólom is van benne...
Fotó: wikipedia
Ólom: cigaretta, festékek, benzin (a szennyeződés a környezetben tartósan megmarad), vízvezetékek, autóipar, elektronikai ipar, akkumulátor, talaj, vizek, vadállatok húsa, tojás, halak, anyatej, konzervdobozok, leveles zöldségek, gombák

Alumínium: alumíniumból készült edények, eszközök, alufólia, konzerves dobozok, porcelán korona, védőoltások, járókeret, testápolók, dezodorok, só

Réz: vezetékek, konyhai eszközök, ékszerek

Nikkel: fogászati aranykoronák, fogszabályozók, gyerekek koronái, ékszerek, fém óraszíj, fém szemüvegkeret, rozsdamentes acélból készült eszközök,

hidrogénezett olajokban sütött csipsz és hasábburgonya, cigaretta

Cink: vegyipar, gyógyszeripar, építőipar, horganyzott termékek, gépgyártás

Platina: gyógyszerek, implantátumok, ékszerek

Króm: rozsdamentes acélból készült eszközök, háztartási eszközök, szemceruza,

Titán: fogászati fémek, púderek, óragyártás

Vanádium: dízel üzemanyag, gyertyák

Plutónium: sajtok

A nehézfémek már szinte mindenhol és mindenben megtalálhatók.

Hasonlóképpen nem menekülhetünk el előlük, ahogyan az elménket sem hagyhatjuk magunk mögött bárhova utazzunk. Ezért jobb felvenni a kesztyűt és küzdeni az egészségünkért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.