Back to top

A sokarcú borvidék

Az Egri borvidék változatos természeti adottságai lehetővé teszik, hogy világszínvonalú fehér- és vörösborok kerüljenek ki a pincékből, hangzott el az Egri bornap Budapesten nevű rendezvényen. A sétálókóstolón 23 borászat mutatta be néhány tételét, a látogatók pedig ezen kívül három mesterkurzuson kaphattak mélyebb ismereteket a borvidékről, az Egri bikavérről és az egyedi dűlős borokról.

Fotó: Kőrösi Tamás
Bár sokkal több első osztályú szőlőterület van az Egri borvidéken, ma 5600 hektáron termesztenek szőlőt. Az eredetileg fehérboros vidéken a filoxéravész utáni telepítéseknek köszönhetően váltak uralkodóvá a kékszőlők, és született meg az Egri bikavér. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus szerint

lezser elegancia jellemzi az egri borokat, a borvidék pedig megmutatja, mire képes a természet.

Tóth Katalin
Tóth Katalin
Fotó: Kőrös Tamás
Még mindig tart az útkeresés, bár az egriek voltak az elsők, akik eredetvédelmi rendszert vezettek be hazánkban és a bikavér mellett megszületett a másik védett boruk, a fehér Egri csillag. Nagyon sok fajtával dolgoznak, amelyek a nagyon eltérő adottságú dűlőkben másként viselkednek, meg kell találni a legjobb termőhelyet a számukra. Így járnak el a Tóth Ferenc Pincészetnél is. Mint Tóth Katalin elmondta, elsősorban magyar szőlőfajtákkal foglalkoznak, mert a hagyományokra alapozva kívánnak megfelelni a mai igényeknek. Fontos fajtáik az Olasz rizling, Hárslevelű, Furmint, Leányka, Kadarka.

A borvidék legtöbb területén riolittufa alapkőzeten kialakult barna erdőtalaj a termőtalaj, ami a meredek dombokról lemosódott a lejtők aljára, így a termőréteg vastagságától függ, mennyi ásványosság jelenik meg a borokban. A Nagy-Eged hegy viszont mészkőüledékből alakult ki, a Mész hegy andezit alapú. Gál Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy

nem települések szerint érdemes tájékozódni az Egri borvidéken, hanem dűlők szerint, annyira mások az adottságaik.

Jellegzetesen sav-karakteres boraik pedig annak köszönhetők, hogy a szőlő érési időszakában nappal jó meleg van, éjszaka viszont a hegyi szelek hűtik le a levegőt, ami segíti a savak és aromák megőrzését a szőlőben. Eger, Novaj, Szomolya, Ostoros körzete világszínvonalú vörösborokat tud adni.

A klímaváltozás nyertese a Kékfrankos és a Kadarka a borvidéken, mert a meghosszabbodott tenyészidő alatt tökéletesen beérnek, és sokkal mélyebb, rétegzettebb bort adnak, ugyanakkor megmaradnak a savaik.

Hasonlóképp jól szerepel az Olasz rizling Egerben, sokféle arcát mutatja meg, nem véletlenül a fő fehér fajta. Mellette a Hárslevelű, a Chardonnay és a Királyleányka nevezhető a legfontosabb fehér szőlőnek a borvidéken.

Gál Lajos
Gál Lajos
Fotó: Kőrös Tamás
Gál Lajos kutatóként sokat foglalkozott a témával, ezért állítja, hogy

a házasítás nagyon komoly borászati eljárás, amivel az összetevőinél jobb bort lehet készíteni.

Ő például a bikavérhez együtt dolgozza fel a szőlőt, ezért választotta a Kékfrankos, Merlot, Cabernet sauvignon és Cabernet franc mellé a Kadarkát mint kevésbé tanninos fajtát. Így készíti a csillagot is Olasz rizlingből, Chardonnay-ból, Hárslevelűből, Sauvignon blanc-ból és Királyleánykából. A Kamra-völgy dűlőből pedig a legmagasabb minőség, Grand Superior Egri csillag készül.

A házasításról annyit mondott még, hogy most készülnek a borvidéken változtatni a termékleíráson, és 20%-ban korlátozni az illatos fajták arányát. A jelenleg megengedett 30%-ot senki sem használta ki, és az új szabállyal remélhetőleg közelebb állnak majd egymáshoz ezek a borok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Kástélyos bor, vagy siller?

A név nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartomány - a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. Hazánkban hívják sillernek, kástélyos bornak, vagy német nyelvterületen fuxlinak (utalva a rőt rókaszínre).

Megsemmisítő csapás érte a feléledő ukrán borászatot

A volt Szovjetunióban a földdel tették egyenlővé az ukrajnai szőlőültetvényeket. Miután független lett, Ukrajnában újra fölépült a szőlő-bor ágazat, és ezt a fejlődést vetette vissza a háború, a közvetlen káron túl a szállítások megtorpanása miatt is. A Fekete-tenger környéki ültetvények szenvedtek kárt, a magyar és román határhoz közeli szőlőterületeket nem érte találat.

Atomenergia a növényvédelemben

Mexikóban az 1980-as évek után ismét megjelent a Földközi-tengeri gyümölcslégy. Terjedése ellen a FAO és a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (IAEA) segítségével, termékenyítésre képtelen hím legyek kibocsátásával védekeznek. A veszélyes kártevőt egyszer már sikerült leküzdeni a steril rovar technikával (SIT).

Több mint másfélmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a villányi Bock Borászat Kft.

Prémium minőségű borok, szőlőlé, valamint hidegen szárított gyümölcstermékek piacra hozatala érdekében hajtott végre fejlesztéseket több mint másfél milliárd forint értékben a villányi Bock Borászat Kft. - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A borturizmus az erdélyi agrárium húzóágazata lehet

Az Aranyosszéken fekvő Torockó nemrég azzal került a figyelem központjába, hogy Novák Katalin köztársasági elnök első hivatalos erdélyi látogatása során, Bethlen Gábor fejedelem gyulafehérvári szobrának a felavatása után, Székelykőre is felment. Az egykor vasércbányászatáról híres település turisztikai célponttá lett, mióta központját az UNESCO világörökségnek nyilvánította.