Back to top

Az űrből mutatták ki a szarvasmarhák által kibocsátott metánt

A szarvasmarhatartás által kibocsátott metánt most először mutatták ki az űrből. Ez egy olyan áttörés, amely lehetővé teszi a mezőgazdasági szektor számára, hogy a jövőben pontosabban mérje a gazdaságokból a légkörbe jutó gáz mennyiségét, és így hatékonyabban csökkentse azt.

A kibocsátást februárban észlelték a kanadai GHGSat környezetvédelmi adatgyűjtő és kutató vállalat nagy felbontású műholdjai. A vállalat sajtóközleménye szerint a felvételek április végi elemzése megerősítette, hogy az észlelt kibocsátás forrása egy szarvasmarhatelep volt a kaliforniai Joaquin-völgyben.

A vállalat sajtóközleménye szerint a megfigyelések során észlelt metánmennyiség évente 5 100 tonna,  ha folyamatos a kibocsátás.

Ha pedig a kibocsátott metánt fel lehetne fogni, az több mint 15 000 háztartás számára biztosíthatna energiát.

Ugyanakkor a GHGSat úgy véli, hogy korábban még senkinek sem sikerült hasonló adatokat nyernie a műholdképek leolvasásából.

- Ez tényleg feszegeti a határait annak, amit megtehetünk. Ami egyedülálló ebben, hogy valóban eljuthatunk a kibocsátások forrásáig" - magyarázta Brody Wright, a GHGSat értékesítési igazgatója.

A hústermelés világszerte óriási hatással van a globális felmelegedésre, és a metán, mint üvegházhatású gáz nagyobb mértékben felelős a bolygó hőmérsékletének emelkedéséért, mint a szén-dioxid. A szarvasmarhatartás önmagában az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mintegy 3,7 százalékát teszi ki.

A GHGSat szakértői szerint a mezőgazdaságból származó metánkibocsátást jelenleg nehéz pontosan mérni, pedig a pontos mérések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ágazat számára betartható és elérhető célokat lehessen kitűzni. Ezért a GHGSat  méréseinek és megfigyeléseinek eredménye fontos lehet az éghajlati válság kezeléséhez.

Idővel a GHGSat által használt műholdas technológiával történő rendszeres megfigyelés többek között pontos képet adhat a metánkibocsátás időbeli változásáról, ami például lehetővé teszi a gazdák számára, hogy megvizsgálják a különböző típusú takarmányok hatását a tehenek anyagcseréjére.

Jim Skea éghajlatkutató, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) társelnöke szerint a globális metánkibocsátást legalább 30 százalékkal kell csökkenteni az évtized végéig ahhoz, hogy az elfogadott éghajlati célok elérhetőek maradjanak az emberiség számára.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.