0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

HódTérképpel a rágcsáló térhódításának beláthatatlan következményei ellen

A XIX. század közepén figyelték meg a hódok utolsó példányait Magyarországon, majd végleg eltűnt az országból. Aztán 1996-ban, egy visszatelepítési programnak köszönhetően, újra megjelent Gemencen. A visszatelepítések egészen 2008-ig tartottak, amikorra összesen 234 példányuk élt hazánk különböző területeire.

Normal
0

Mostanra viszont az erdő-, mező- és vízgazdálkodásban is egyre nagyobb mértékű a kártétele, az érdekeltek legnagyobb örömére.

Mindez a WWF kezdeményezésére történt, a következmények pedig önmagukért beszélnek.

A hód kezdetben a külterületen jelentett problémát, ami a vízfolyások, árkok elgátolásából keletkező helyi elöntések formájában jelent meg a mezőgazdasági területeken, akadályozva ezzel a művelést. Emellett jelentős mértékben „gallyra teszi” az erdőgazdaságok faállományát, sok esetben védett területeken, védett fafajokat.

És tömegével pusztítják el a vízfolyások partján lévő árnyékoló fákat, fasorokat. A vízfolyásokon épített hódgátak pedig megakadályozzák, lehetetlenné teszik a vízi élőlények, halak hosszirányú vándorlását, ezáltal életfeltételeik romlanak és az állományuk hosszú távon jelentősen csökkenhet.

Néhány évvel ezelőtt már több helyen, belterületen is bejelentették a hód károkozását, ugyanis mialatt élőhely-átalakító munkáját végzi, ingatlanokat veszélyeztet a fák kidöntésével, valamint a települések vízelvezető rendszereinek visszaduzzasztását idézik elő.

Az ellene való védekezés jelenleg reménytelen. A gátak bontása, amellett hogy pénzigényes, csak rövid távú megoldás, az állat néhány nap után újraépíti azt. A befogás ugyancsak nem vezet eredményre, mivel a más területre való átcsoportosítás után a faj ismét benépesíti új környezetét.

Ugyanakkor fontos, hogy a gátak bontását elkerüljük azokon a területek, ahol a vízkilépés nem veszélyeztet létesítményeket. Az elárasztások ugyanis hozzájárulnak a biodiverzitás fenntartásához és a táj vízmegtartó képességéhez, ami egyre lényegesebb szempont a klímaváltozással.

Ennek érdekében az Ökológiai Kutatóközpont HódTérképet hozott létre, hogy a lakosság általi hódészleléseket egy mindenki számára elérhető platformra feltüntethessék. A központ munkatársai az állatok hatásaival kapcsolatos tapasztalatokról, véleményekről is kérdezik a beküldőket, hiszen így könnyebben feltárhatók az egyedi jelenségek és nagyobb figyelmet érdemlő helyi hódhatások is. A HódTérkép jelenleg közel 300 feltöltésnél tart, az ország más részei mellett Győr-Moson-Sopron megyéből is számos adat érkezett már, a Szigetközön túl a kisvízfolyások mellől is. A monitorozás első eredményeit legkésőbb júniusban közlik a kutatás weboldalán.

A projekt célja, hogy olyan tudásbázis jöhessen létre, amelynek köszönhetően a szakemberek megalapozott javaslatokat tehetnek a hódokkal kapcsolatban egy országos stratégia kialakítására.

Ennek magában kellene foglalnia az értékes hódhatások és hód által létrehozott élőhelyek védelmét, valamint más területek esetében a hód tevékenységébe való beavatkozást, a gördülékeny konfliktuskezelést.

A hód jelenleg védett állatfaj, természetes ellensége nincs, ezért megállíthatatlanul szaporodik, terjeszkedik. A betelepítésük idején ezzel kapcsolatban nem végeztek hatásvizsgálatot, aminek mostanra komoly következményei lettek.

A szakemberek véleménye szerint a védettség mára indokolatlanná vált, szükséges lenne jogszabályi változásokra. Ezt elsősorban a természetvédelmi szervezeteknek kellene megoldani a vadászhatóság közreműködésével.

A probléma tehát összetett, ám mielőbbi megoldást sürget, és nyitottságot vár el a gazdálkodók, kezelők és a természetvédelem oldaláról is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu