Back to top

Nők láncfűrésszel

Kimondottan a nőket célozta meg a Stihl tavaszi fűszerkert workshopja, ahol a cég kertápolási szakértője, Beh Mariann a növényekről, Bodor László műszaki manager pedig az akkumulátoros gépekről beszélt a budapesti Borarti Élménytér helyiségeiben.

A vendégfogadó, izgalmasan fűszerezett falatkák és limonádé elfogyasztása után a gépekkel ismerkedtünk meg.

A Stihl már 20 évvel ezelőtt fölismerte, hogy a kerti munkák egy része is a nőkre marad vagy szerencsésebb esetben kedvtelésből vágnak bele a kertészkedésbe. A kert fenntartásához pedig olyan eszközökre van szükségük, amelyek könnyen indíthatók, egyszerűen használhatók és nem kell különösebb karbantartással vesződni. Ezeknek a feltételeknek az akkumulátoros gépek felelnek meg, az első kerti gépet 2008-ban fejlesztette ki a cég.

A mai korszerű akkumulátorokkal pedig el lehet érni azt a méretet és hatékonyságot, amit a robbanómotoros gépektől kaphat meg az ember.

Nagy előnyük még, hogy halkan működnek, ami nemcsak a kényelmesebb használat miatt fontos, hanem a sok településen érvényben lévő „csendrendeleteknek” is megfelel.

Most már körülbelül 120 akkumulátoros berendezést kínál a Stihl, ezek közt a hobbikertészeknek kínált, kézreálló apróságoktól kezdve a profi önkormányzatok által használt munkagépekig sokféle megtalálható.

Kertészeknek három gépcsaládot kínálnak, a legkisebbtől megint csak a profi kategóriáig.

Kérdésünkre Bodor László elmondta, hogy amikor télire eltesszük a kerti gépeket, arra ügyeljünk, hogy az akkumulátorok nem bírják ki a hosszabb ideig tartó mínuszokat, úgyhogy legalább fagymentes pincében ajánlott tárolni azokat. Ezen kívül 30-50%-os töltöttséggel rendelkező akkumulátort tároljunk, olyankor a töltést jelző ledekből 1-2 világít. Összesen 4 jelzőfény ad tájékoztatást az akkumulátor töltöttségi állapotáról.

A workshopon megbizonyosodhattunk róla, milyen könnyű használni az akkumulátoros láncfűrészeket.

A legkisebb, egykezes változattal olyan ágakat lehet levágni, amelyekkel metszőollóval már nem boldogulnánk, de egy idős fa kivágására a középkategóriás, nagyobbik fűrészre van szükség, amit fotógalériánkban nézhetnek meg. Az is nagy előny, hogy a Stihl Compact családjának akkumulátora a gépcsalád minden gépében használható, így a különböző kerti gépekhez nem kell külön akkumulátort vásárolnunk. Ebbe a gépcsaládba a láncfűrész mellett sövényvágó, szegélynyíró, fűnyírógép és lombfúvó tartozik.

Nagy segítség a kertben az aprítógép, amit elektromos változatban is készít a Stihl.

Vegyes használtra a forgótárcsás vágószerkezetű aprítót válasszuk,

ajánlotta Bodor László, mert az a puha növényi részekkel is elbánik, leveles vesszőket, vékony ágakat, lehullott lombot is felaprít. A kicsire összevagdalt növényi anyag pedig remekül használható mulcsként, de a komposzt is hamarabb elkészül, ha apróra vágott növényi hulladékot használunk hozzá.

Saját apró fűszerkert összeállításához kaptunk tanácsot Beh Marianntól, aki évelő növényeket (levendula, menta, kakukkfű, citromfű, zsálya) hozott az ültetéshez, és kész fűszer- és teakeverékeket a végeredmény élvezetéhez. Agyagcserépbe ültessünk és agyaggolyóréteggel gondoskodjunk a vízelvezetésről, javasolta, mert a legtöbb fűszernövény mediterrán eredetű és gyökereik érzékenyek a túl sok nedvességre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.