0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ribiszke, köszméte, szamóca modern kivitelben

A Covid-járvány következtében felértékelődött a ház körüli munka, a kertgondozás fontossága. Kell egy kis mozgás mindenkinek, és ha már mozgunk, az legyen hasznos is. Általában helyszűke miatt nem gondolkodunk nagyobb növények ültetésében, de széles a választék a kis helyet foglaló bogyós gyümölcsökből is, ilyenek a ribiszkék, a málna, a szeder, a szamóca, a köszméte, és a különcök, mint az áfonya, a goji, a füge, a fekete berkenye, a homoktövis és a kivi.

A szaporítóanyag-piac átalakult, már nem csak a hagyományos fajtákat és a megszokott régi szaporítóanyag-típusokat találjuk meg a kereskedők kínálatában.

Piros ribiszkéből még szerepelnek a kínálatban a nagyon jó hagyományos, akár ipari termesztésre is alkalmas fajták, mint a Jonkheer van Tets, Fertődi hosszúfürtű, Detvan, Tatran, Rolan, Rovada. A nyugat-európai nemesítőcégek azonban célul tűzték ki, hogy minimális növényvédelemmel termeszthető, kiváló ízű fajtákat hozzanak létre akár házikerti használatra is. Így megjelennek az új, számunkra ismeretlen fajták, mint a korai érésű, nagy bogyójú Babette® és a bőtermő, közepes időben érő Lisette®.

Fekete ribiszkéből hazánkban a Fertődi 1 és a Titánia fajták voltak kaphatók. Most ismerkedünk a Noiroma®, Black Marble®, Blackbells®, Neva és a különleges, törpe növésű, körülbelül egy méter magas Little Black Sugar® fajtákkal.

Persze nem maradhatnak ki a kínálatból a fehér ribiszkék sem. A régi bevált Weisse Versailler® fajta mellett megjelent a Ribest® sorozatból az erős növésű, korai érésű Blanchette®. És, amit még nem láttunk, de már forgalomban van, a zöld bogyójú „csodaribiszke”, a Cassisima® sorozat tagja, a Green Life.

A szaporítóanyag régen fás dugvány volt, ma már ezeket is „mini-fásdugványozással” vagy merisztémaszaporítással készítik.

A köszméte fajtaválasztéka is megújult. A régi magyar fajták mellett megjelentek a Lubera Edibles cég amerikai lisztharmatnak ellenálló fajtái, minden színben szinte minden: pirosak, zöldek, sárgák. Pár nevet említek az újak közül: a kései érésű, piros bogyójú, tüskétlen Lady Late, a sárga, nagy bogyójú, édes Crispa® Goldling, a zöld, nagyon nagy bogyójú, ízletes Crispa® Greenling, a piros, tüskétlen, ízletes Easycrisp® Captivator® és még számos érdekes fajta.

A szaporítóanyag a ribiszkékhez hasonlóan változott. „Mini-fásdugvány” és merisztémaszaporítás dominál Nyugat-Európában. Nálunk még mindig kedveltek a törzses köszméték, sajnos a legújabb fajták még nem jelentek meg hazánkban törzsre oltva.

A szamócafajták házikerti kínálata is a vegyszermentes vagy nagyon kis növényvédelmi igényű, nagyon finom fajták irányába ment el. Nem elsődleges szempont a húskeménység, fontos viszont a hatalmas szemnagyság, valamint az, hogy a gyümölcs legyen illatos és finom.

Leszedjük, bevisszük, és mosás után megesszük. Nem kell napokig utaznia, hogy megtalálja a fogyasztót. A folyton termők is előnyt élveznek, és még jobb, ha szépen virágoznak.

Régi, még kapható, házikertbe is alkalmas fajták a Honeoye, Korona, Polka, Senga Sengana, Lambada. Az új szamócák közül a normál érésidőben a Bonneure® emelkedik ki a kései érésével, gyümölcsnagyságával, ráadásul a termése nagyon édes. A Schweizerherz® nagy bogyójú, kemény és ízletes fajta. A folytontermő szamócák közül a legkedveltebb az Ewigi Liebi®, mert nagyon jó aromával rendelkezik. A Fraisibelle® csak középnagy, de sötétpiros és szintén kiváló ízű gyümölcsöket hoz. Vannak színes virágú fajták is a kínálatban: a cserepezésre ajánlott balkonszamóca, a Double Pleasures® Pink Wonder® mind csüngő, mind felálló bokrú változatban elérhető, csodálatos rózsaszín virágokkal. Van speciális, csüngő szamóca, amely az indán is beérleli a termését, ez a Freeclimber®. Bogyója középnagy, sötétpiros és nagyon édes. A rézsűk beültetésére pedig az erdei szamócák közül a kis bogyójú, de ízletes Alexandria használható.

Amíg a termesztők a frigó szamócapalántákat ültetik, a hobbikertészek inkább a tápkockás szamócák mellett teszik le a voksukat.

Manapság előtérbe került a merisztémaszaporítás, mert nagy tömegű, egyenletes minőségű árut lehet ezzel a módszerrel piacra juttatni. A klasszikus zöld palánták lassan a feledés homályába vesznek, vagy csak a hobbikert-tulajdonosok szaporítanak így.

Az új fajták szinte kivétel nélkül licenccel védettek, továbbszaporításuk tilos. A nemesítők abból élnek, hogy a hivatalosan eladott szaporítóanyagok után megkapják a részüket, a licencadó cégek pedig behajtják ezeket és odafigyelnek, hogy jogtalanul senki se szaporítsa, ne hirdesse a fajtáikat. Nagyon sok munka fekszik az új fajták létrehozásában, ezért be kell tartani a szabályokat, így élvezhetjük a fajtaújdonságokat mind a bogyósoknál, mind a többi gyümölcstermő növénynél.

Palesits Zsolt
Palesits Faiskolai Kft.

Forrás: Kertészet és Szőlészet