0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Zöld utat kapott az Egyesült Királyság legnagyobb vertikális farmja

Zöld utat kapott az a tervezett vertikális farm, melyet a Suffolk megyei Newmarketben helyeznének üzemben, és évente több, mint 400 tonnányi élelmiszer teremhet meg benne.

A növénytermesztésre alkalmas létesítményt egy használaton kívüli raktárépületben rendezik majd be. A OneFarm fenntartható élelmiszertermeléssel foglalkozó cég az IGS Ltd. beltéri agrártechnológiára szakosodott vállalattal közösen egy olyan 6400 négyzetméteres farmot hoz létre, mely évi 415 tonnányi élelmiszert képes termelni. A megtermelt zöldségeket helyben tervezik értékesíteni, így a környékbeliek friss és jó minőségű élelmiszerhez jutnak – írja a FarmingUK.

A kivitelezés első fele várhatóan még idén megkezdődik, aminek során a 6400 négyzetméteres termesztő területre kilenc méter magas tornyokat telepítenek, ezekre kerülnek később a növények.

A második fázisban 13 ezer négyzetméteresre szeretnék növelni a területet, amivel 1000 tonnára bővülne az éves élelmiszertermelés kapacitása.

A OneFarm elmondása szerint elkötelezettek a fenntartható élelmiszertermelés iránt egy olyan környezetben, ahol nincs szükség növényvédőszerekre, és reményeik szerint hamarosan összesen 25 hasonló gazdaságot fognak üzemeltetni az Egyesült Királyságban.

A frissességre és legjobb minőségre törekedve elsősorban fűszernövényeket és salátákat termesztenének megrendelésre, amivel elkerülhető a hulladék és a fölösleges betakarítás. Ehhez már kötöttek is megállapodásokat a helyi kereskedőkkel.

A farm várhatóan 2023 elejére lesz üzemképes.

Forrás: Farming UK