„A szén-dioxid hozzáadott értéket jelent”- szögezte le Kállay Miklós professzor emeritus. A szakember a rendezvény társszervezőjével, Szendei Gergővel folytatott podcast beszélgetésen felidézte a hazai pezsgőgyártás lépcsőit. A pezsgőgyártás Magyarországon a 19. században terjedt el. Az első pezsgőgyárat a Hubert I. E. cég alapította 1825-ben Pozsonyban, majd 1835-ben, szintén Pozsonyban létrehozták az Esch és Társa, 1842-ben a Palugyay József és Fia céget. Az első pesti pezsgőgyár alapítása Hölle Márton borkereskedő nevéhez fűződik. A Budai Pezsgőgyárat Gráner Károly hozta létre 1854-ben. Aradon 1862-ben Andrényi Kálmán létesített pezsgőgyárat, Pécsett 1876-ban alakult meg az Első Baranyai Bornagykereskedés és Pezsgőgyár Littke L. cég, amely 1944-ig üzemelt.
Az üzem 1890-ben költözött mai helyére. A Budafokon alapított másik pezsgőgyár Louis és César-François nevéhez fűződik. Budafok a magyar pezsgőgyártás fontos bázisává fejlődött.

Jelentős volt az 1905-ben Tatán, gróf Esterházy Ferenc által alapított üzem, amely 1944-ig működött. A Palugyay-cég 1912-ben létesített telepet Budafokon, ahova a háború után áttelepítette a gyárat. A századforduló táján több pezsgőgyár létesült az országban, ezek többek között Tichy Ede, Ditzl Lajos, Podamer Ferenc, Perger Albert, gróf Zichy Ferencné nevéhez fűződnek.
A két világháború közötti időszakban hazánkban 18 pezsgőgyár működött, ezek közül a II. világháború végén csak hat volt működőképes. 1944 végéig megszűnt a Littke- és az Esterházy-gyár, 1948-ban Perger Albert, majd a Pincemesteri Tanfolyam üzeme. A háborút túlélt Törley pezsgőgyárat 1950 végén államosították, a François-céget felszámolták. A Magyar Állami Pincegazdaság 1955-ben Budafokon létrehozott egy pezsgőgyárat - a mai Hungária elődjét - és 1960-ban átvette a Törley pezsgőgyárat. 1963-ban a hagyományos technológia mellett bevezették a tankpezsgőgyártást.

A rendezvényen bemutatott négy olasz prosecco kapcsán Kállay Miklós elmondta, a termék tudatos márkaépítés eredménye. Egy, szinte értékelhetetlen fajtából – Glera- szén-dioxid hozzáadásával kiváló terméket állítottak elő. A proseccoban megjelenik a könnyed olaszos elegancia, életigenlés, s szinte észrevétlenül lehet meginni egy palackkal.