Back to top

Az italerjesztés szakértői

Tizedik alkalommal megszervezett Fermentis Academy résztvevői újabb technológiai ismereteket szerezhettek. A budapesti Hélia Hotelben tartott eseményen előadások hangzottak el az alkoholos erjedés során szükséges tápanyagról, az idén tíz éves E2U koncepcióról, a kénfelhasználás minimalizálásáról, a speciális kéntermelő élesztőtörzsek felhasználásáról, valamint a szén-dioxidos italokról.

„A szén-dioxid hozzáadott értéket jelent”- szögezte le Kállay Miklós professzor emeritus. A szakember a rendezvény társszervezőjével, Szendei Gergővel folytatott podcast beszélgetésen felidézte a hazai pezsgőgyártás lépcsőit. A pezsgőgyártás Magyarországon a 19. században terjedt el. Az első pezsgőgyárat a Hubert I. E. cég alapította 1825-ben Pozsonyban, majd 1835-ben, szintén Pozsonyban létrehozták az Esch és Társa, 1842-ben a Palugyay József és Fia céget. Az első pesti pezsgőgyár alapítása Hölle Márton borkereskedő nevéhez fűződik. A Budai Pezsgőgyárat Gráner Károly hozta létre 1854-ben. Aradon 1862-ben Andrényi Kálmán létesített pezsgőgyárat, Pécsett 1876-ban alakult meg az Első Baranyai Bornagykereskedés és Pezsgőgyár Littke L. cég, amely 1944-ig üzemelt.

A magyar pezsgőgyártás jelentős központja lett az 1882-ben Reimsből Budafokra telepített Törley József és Társa pezsgőgyár, ahol francia szakemberek dolgoztak.

Az üzem 1890-ben költözött mai helyére. A Budafokon alapított másik pezsgőgyár Louis és César-François nevéhez fűződik. Budafok a magyar pezsgőgyártás fontos bázisává fejlődött.

Fotó: viniczai

Jelentős volt az 1905-ben Tatán, gróf Esterházy Ferenc által alapított üzem, amely 1944-ig működött. A Palugyay-cég 1912-ben létesített telepet Budafokon, ahova a háború után áttelepítette a gyárat. A századforduló táján több pezsgőgyár létesült az országban, ezek többek között Tichy Ede, Ditzl Lajos, Podamer Ferenc, Perger Albert, gróf Zichy Ferencné nevéhez fűződnek.

A számos pezsgőgyár közül külföldön csak négy vált ismertté, így az Esterházy, a François, a Littke és a Törley.

A két világháború közötti időszakban hazánkban 18 pezsgőgyár működött, ezek közül a II. világháború végén csak hat volt működőképes. 1944 végéig megszűnt a Littke- és az Esterházy-gyár, 1948-ban Perger Albert, majd a Pincemesteri Tanfolyam üzeme. A háborút túlélt Törley pezsgőgyárat 1950 végén államosították, a François-céget felszámolták. A Magyar Állami Pincegazdaság 1955-ben Budafokon létrehozott egy pezsgőgyárat - a mai Hungária elődjét - és 1960-ban átvette a Törley pezsgőgyárat. 1963-ban a hagyományos technológia mellett bevezették a tankpezsgőgyártást.

Illusztráció
Illusztráció
Az 1970-es évektől kezdve számos állami gazdaság, borászati kombinát, kft. -Hosszúhegyen, Izsákon, Kecskeméten, Balatonbogláron, Tokaj-Hegyalján - alapított pezsgőgyárat, ahol a fő termék a tankpezsgő lett.

Ma minden, valamit magára adó borász szeretne saját pezsgőt is kínálni a fogyasztóknak.

A rendezvényen bemutatott négy olasz prosecco kapcsán Kállay Miklós elmondta, a termék tudatos márkaépítés eredménye. Egy, szinte értékelhetetlen fajtából – Glera- szén-dioxid hozzáadásával kiváló terméket állítottak elő. A proseccoban megjelenik a könnyed olaszos elegancia, életigenlés, s szinte észrevétlenül lehet meginni egy palackkal.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Országos Borverseny: a magyar borok rangadója

Az érzékszervi minősítésnek több szintjét különböztetjük meg: a kötelező hatósági minősítésen túl kiemelt szerepe van borversenyeknek, a kereskedelmi minősítéseknek, minőségbiztosítási intézményeknek, valamint szakmai kiadványok által felkért bizottságok, vagy szakértők pontozásán alapuló minősítési eredményeinek. Összességében valamennyi minősítés a fogyasztó tájékoztatására hivatott.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

A juhászat öröklődik - Imrék a nyáj mellett

Aki ismeri a juhásztársadalmat, pontosan tudja, ki volt idősb Varga Imre, Varga Imre, ifjabb Varga Imre és ki az ötéves Varga Imre. A két idősebb Imre már nincs közöttünk, de bizonyára megnyugvással szemlélik fentről, hogy a juhászmesterséget (és a nevet) az utódok továbbviszik.

Balatoni fotók a füredi Gyetvai-Villában: Pályi Zsófia kiállítása

A Balatontól pár percre található, impozánsan felújított balatonfüredi Villa Gyetvai borászatként és egyben művészeti kiállítótérként is funkcionál. Az idei nyáron a szívükhöz közel álló téma került a villa falaira, egy nemzetközileg is elismert fotósorozat a Balatonról, amely egészen augusztus 10-ig megtekinthető.

Dinnyebólé mézzel, pezsgővel, nem csak kánikula idején

Meleg van! Mit meleg, forróság! Jól esik hát az árnyékban, a parton, vagy csak otthon a kertben, a nappaliban egy kis jeges italozás, desszertezés. A bólé egyik előnye, hogy italnak és akár desszertnek is tekinthetjük.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Sztorik habbal és kultúrával

Sztorik habbal címmel négy részből álló talkshow sorozatot indít ismét a Dreher Söripari Emléktár. A beszélgetések során szó lesz építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművészetről és a múzeumok működéséről.

Károlyi gróf: „Reményeim lassan valóra válnak”

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult a füzérradványi Károlyi-kastély és parkja. A pompásan helyreállított épület és a gyönyörű százhektáros angolpark eredeti jellegét idézve született újjá. A rekonstrukciót Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész könyve dokumentálja, amelynek személyes hangú előszavát maga Károlyi László gróf írta. A nagy idők 91 esztendős tanújával emlékeiről beszélgettünk.