Back to top

Főzőversenyen küzdöttek a legjobb ízekért a szakkiállításon

Fácánkrémleves, hajdúsági káposztáshús és birkapörkölt - többek között ilyen fogások is készültek az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napok szakkiállítás szabadtűzi főzőversenyén.

Már kora reggel nagy volt a sürgés-forgás a főzőverseny helyszínén. A porták előtt egymás után lobbant be a láng a bográcsok alatt, a szakácsok és segítőik szorgosan készítették elő a versenyfogások hozzávalóit.

Hagyománya van a kiállításon a főzésnek

A versenyre 17 amatőr csapat nevezett. „A kihajtás apropójából kondás gulyás ételek szerepeltek idén a megmérettetésen és a vad ételeket is ide vettük” – tudtuk meg Oláh Ferenctől, a verseny főszervezőjétől.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A verseny történelme már 15 évre nyúlik vissza. „A kiállítások után főztek a kiállítók és azon vitatkoztak, kié lett a jobb étel”- emlékezett a kezdetekre a főszervező.

Dél körül már messziről érezni lehetett az ínycsiklandó illatokat és elkészült minden csapat étke. A bográcsokban rotyogó finom falatok agyagtálban vagy éppen friss cipóban érkeztek egymás után az öttagú zsűri elé. Külön kategóriában kerültek értékelésre a levesek, pörköltek és egyéb étkek. „Több szempontot nézünk az értékelés során. Például azt, hogy milyen főzési technikával készül és tájjellegű-e. Más-más technológiák vannak. A pörköltet is van, aki felpirítja, van, aki nem. Azt is figyeltük, hogy az előkészítés során ki-hogyan dogozott, hogyan darabolt, milyen higiéniával dolgozott” – tudatta Bihacsy László a Szabadtűzi Lovagrend sütés-főzés mestere.

A zsűri döntése nem volt könnyű. Mint azt a zsűri elnöke elmondta, a szubjektív szempont csak akkor lép be, ha pontszámazonosság van, ami most nem volt.

A csapatok szakácsainak nem csak a serlegek, hanem az is dicsőségnek számított, hogy a nap végére minden bogrács kiürült és igazi gasztronómiai élménnyel távozott, aki kóstolót kapott.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Eredmények:

  • Levesek: Kéktói ménes csapata: Fácánkrémleves
  • Pörkölt: Hódmezővásárhelyi ízőrzők csapata: Hajdúsági káposztáshús
  • Sültek és egyéb: Húsimádók csapata: Vegyes grill tál

Különdíjak:

  • Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági napok szakkiállítás díja: Hőgyészi fakanál csapata: Mustban párolt dámragu
  • Szabadtűzi Lovagrend különdíja: Cserebökényi duo csapata: Birkapörkölt
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.