0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Holstein-fríz showbírálat – show és szakma magas fokon

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon rendezett showbírálatára neves spanyol bírálót hívott meg Javier Alvarez Lastra személyében. Mellette két, szintén nagy tudású hazai bírálónk, Körösi Zsolt és Sebők Tamás látta el a ringsegéd tisztét, gondoskodtak arról, hogy minden rendben menjen a ringben.

Az idei nevezési létszám ugyan nem döntött rekordot, de így is szép számú holstein-frízt vezettek fel a bírálatra. Általában tíz kategóriában (életkor szerint csoportosítva) bírálják az állatokat, de a 9-10-es kategória, a kis létszám miatt összevonásra került. Az állatok felkészítése, felvezetése példaértékű volt, látszott a ráfordított sok munkaóra. A bírálat alapos és mindenre kiterjedő volt. Javier Alvarez Lastra, az adott kategória végső sorrendjének felállítása után, egyedenként mondta el véleményét a helyezettekről. Döntését részletesen indokolta, az adott egyed előnyeit összevetette a mögötte végzővel.

A bírálatok jól követhetőek voltak a látogatók szerint is, minden információ kihangosítva hallható volt.

Minden kategóriában hirdettek győztest és reserve győztest, az idősebb, már termelő teheneknél a legszebb tőgyet is díjazták (ezt a díjat általában – de nem feltétlenül – a győztes tehén kapja), mivel a tejelő típus egyik legfontosabb meghatározó jegye a tőgy alakulása. Korosztályonként választanak junior, intermediate és senior championt. A végső összevetésbe aztán a legjobbak kerülnek be, belőlük választják a grand championt, illetve a reserve championt, valamint a legszebb tőgy díja is odaítélésre kerül. A mostani kiállításon az abszolút győztes a 42-48 hónapos kor közötti 7-es kategória győztese Flóra, a derecskei Kasz Farm Kft. tehene lett. A legszebb tőgynek járó díjat szintén Flóra kapta. A reserve champion címet a 3-as kategória győztese, Heidi, a mocsai Búzakalász Szövetkezet vemhes üszője nyerte el.

Noha az időbeosztás szoros volt és tartani is sikerült, így is késő délután lett vége a shownak. A feszített tempójú nap után Javier Alvarez Lastra válaszolt kérdéseinkre.

A napi munkáját figyelve egyértelmű volt, hogy igencsak motivált és elhivatott bíráló. A közönséget is sikerült bevonnia, és a nap végén is volt még ereje a bírálatok show jellegének megmutatására. Ezzel kapcsolatban elmondta, nagyon élvezte, hogy itt lehet, többek közt azért, mert az itteni kiállítási stílus nagyon eltér a tradicionálistól, ez élvezetesebbé tette a bírálónak is a rendezvényt. Csak a magyar showkon szokás hátulról felállítani a rangsort, majd az első öt állatot külön is értékelni.

Bár most bírált nálunk először, de a magyar tehenekkel már találkozott az első Europa Show-n, így volt összehasonlítási alapja, hogy mennyit fejlődött a magyar állomány. Véleménye szerint a most látott állatok minősége, különösen a díjazottaké nem marad el semmiben az európai állományokétól. Dicsérte az állatok felkészítését és felvezetését is, ami egy ilyen kiállításon nagyon fontos.

Kisebb meglepetést okozott, hogy a reserve champion címet egy fiatal vemhes üsző kapta (náluk a tőgyforma még nem bírálható, ezért nem nagyon szoktak ilyen magas díjat nyerni, a már ellett tehenekkel szemben).

Neki nagyon tetszett a külleme, típusa, kiemelkedő volt a lábalakulása, ezért kaphatta meg az elismerő címet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu