Back to top

Holstein-fríz showbírálat – show és szakma magas fokon

A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon rendezett showbírálatára neves spanyol bírálót hívott meg Javier Alvarez Lastra személyében. Mellette két, szintén nagy tudású hazai bírálónk, Körösi Zsolt és Sebők Tamás látta el a ringsegéd tisztét, gondoskodtak arról, hogy minden rendben menjen a ringben.

Első kategória győztes
Első kategória győztes
Fotó: magyarmezogazdasag.hu
Az idei nevezési létszám ugyan nem döntött rekordot, de így is szép számú holstein-frízt vezettek fel a bírálatra. Általában tíz kategóriában (életkor szerint csoportosítva) bírálják az állatokat, de a 9-10-es kategória, a kis létszám miatt összevonásra került. Az állatok felkészítése, felvezetése példaértékű volt, látszott a ráfordított sok munkaóra. A bírálat alapos és mindenre kiterjedő volt. Javier Alvarez Lastra, az adott kategória végső sorrendjének felállítása után, egyedenként mondta el véleményét a helyezettekről. Döntését részletesen indokolta, az adott egyed előnyeit összevetette a mögötte végzővel.

A bírálatok jól követhetőek voltak a látogatók szerint is, minden információ kihangosítva hallható volt.

Hetes kategória és a legszebb tőgy helyezettek
Hetes kategória és a legszebb tőgy helyezettek
Fotó: magyarmezogazdasag.hu
Minden kategóriában hirdettek győztest és reserve győztest, az idősebb, már termelő teheneknél a legszebb tőgyet is díjazták (ezt a díjat általában - de nem feltétlenül - a győztes tehén kapja), mivel a tejelő típus egyik legfontosabb meghatározó jegye a tőgy alakulása. Korosztályonként választanak junior, intermediate és senior championt. A végső összevetésbe aztán a legjobbak kerülnek be, belőlük választják a grand championt, illetve a reserve championt, valamint a legszebb tőgy díja is odaítélésre kerül. A mostani kiállításon az abszolút győztes a 42-48 hónapos kor közötti 7-es kategória győztese Flóra, a derecskei Kasz Farm Kft. tehene lett. A legszebb tőgynek járó díjat szintén Flóra kapta. A reserve champion címet a 3-as kategória győztese, Heidi, a mocsai Búzakalász Szövetkezet vemhes üszője nyerte el.

Noha az időbeosztás szoros volt és tartani is sikerült, így is késő délután lett vége a shownak. A feszített tempójú nap után Javier Alvarez Lastra válaszolt kérdéseinkre.

A napi munkáját figyelve egyértelmű volt, hogy igencsak motivált és elhivatott bíráló. A közönséget is sikerült bevonnia, és a nap végén is volt még ereje a bírálatok show jellegének megmutatására. Ezzel kapcsolatban elmondta, nagyon élvezte, hogy itt lehet, többek közt azért, mert az itteni kiállítási stílus nagyon eltér a tradicionálistól, ez élvezetesebbé tette a bírálónak is a rendezvényt. Csak a magyar showkon szokás hátulról felállítani a rangsort, majd az első öt állatot külön is értékelni.

A grand championnak puszi jár 710
A grand championnak puszi jár 710
Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Bár most bírált nálunk először, de a magyar tehenekkel már találkozott az első Europa Show-n, így volt összehasonlítási alapja, hogy mennyit fejlődött a magyar állomány. Véleménye szerint a most látott állatok minősége, különösen a díjazottaké nem marad el semmiben az európai állományokétól. Dicsérte az állatok felkészítését és felvezetését is, ami egy ilyen kiállításon nagyon fontos.

Kisebb meglepetést okozott, hogy a reserve champion címet egy fiatal vemhes üsző kapta (náluk a tőgyforma még nem bírálható, ezért nem nagyon szoktak ilyen magas díjat nyerni, a már ellett tehenekkel szemben).

Győztesek a tulajdonosokkal
Győztesek a tulajdonosokkal
Fotó: magyarmezogazdasag.hu
Neki nagyon tetszett a külleme, típusa, kiemelkedő volt a lábalakulása, ezért kaphatta meg az elismerő címet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

Gödöllőn ismerte el a gazdák fejlődését és újításait a Digitális Agrárakadémia

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma digitális bemutató gazdaság tematikus versenyt hirdetett meg, lehetőséget biztosítva a gazdaságoknak arra, hogy sikereiket és tapasztalataikat bemutathassák. A Digitális Bemutató Gazdaság Díjakat 27 díjazott részére adták át a MATE gödöllői Szent István Campusán.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.