Back to top

A sokhasznú mézontófű

A Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin májusi számához egy zacskó mézontófű vetőmagot kapnak ajándékba olvasóink, ezért erről a hasznos növényről osztjuk meg ismereteinket. Nem csak arra jó, amire a neve is utal, bár kétségkívül az egyik legjobb mézelő növényünk. Amerikai eredetű, bódító illatú egyéves növény a mézontófű vagy latin nevén facélia, a borágó közeli rokona.

A sokhasznú mézontófű | MMG

Haszonnövényként a varádicslevelű mézontófüvet (Phacelia tanacetifolia) vetjük többféle célra is.

A legjobb mézelő lágyszárú növény
A legjobb mézelő lágyszárú növény
Fotó: Pixabay
Első felhasználási területe a méhlegelő, ugyanis sok nektárt és virágport termel és hosszan virágzik.

Vetéstől számítva két hónap elteltével kezd nyílni és 4-6 héten át virágzik.

Nemcsak a méhek, poszméhek látogatják, hanem a zengőlegyek is, amelyek különösen hasznos megporzók. Ezek a méhekhez vagy darazsakhoz hasonló rovarok a cikázó, gyors röptük alapján különböztethetők meg a méhektől, képesek lebegni is a virágok fölött. Azon kívül, hogy változatos alkatuk miatt sokféle virág megporzására képesek, egyes fajaik lárvái ragadozók, és sok levéltetűt fogyasztanak el a fejlődésük során.

A mézontófű másik fontos haszna, hogy talajjavításra is alkalmas.

Zöldtrágyanövénynek használhatjuk, olyankor virágzás előtt kell beforgatni a talajba. Gyökere sűrűn elágazik és mélyre hatol, ezáltal kedvezőbbé teszi a talajszerkezetet, másrészt a fonálférgeket távol tartó anyagot bocsát ki. Ez utóbbi hatása miatt érdemes minél tovább a területen tartani.

Mindezeken kívül silónövénynek is használják, vagyis háziállatok takarmányozására alkalmas.

Szőrös levele páfrányszerűen szeldelt
Szőrös levele páfrányszerűen szeldelt
Fotó: Pixabay
A növény 50-90 cm magas vagy még termetesebb, sűrűn serteszőrös. Szárnyasan összetett levelei a páfrányhoz hasonlóan szeldeltek, a szár végén nyíló virágzata halványlila vagy liláskék. Hernyóvirágnak is nevezik, ami a bekunkorodó virágzati tengelyre utal. Hosszú porzóival mutatós dísz is a kertben és tartós vágott virág.

Tápanyagban dús, kötött talajon megdől, különben nem túl igényes növény, kisebb szárazságot is elvisel. Csoportosan ültetve mutat a legjobban, magjait rózsák közé is vethetjük. A kezdeti fejlődése elég vontatott, a gyomokat érdemes kiszedni mellőle. Legalább arasznyi sortávolságra vessük a magjait.

A facéliaméz opálos, sárga vagy világosbarna, enyhén citromillatú, finom aromájú, lassan kristályosodik.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.