Back to top

A sokhasznú mézontófű

A Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin májusi számához egy zacskó mézontófű vetőmagot kapnak ajándékba olvasóink, ezért erről a hasznos növényről osztjuk meg ismereteinket. Nem csak arra jó, amire a neve is utal, bár kétségkívül az egyik legjobb mézelő növényünk. Amerikai eredetű, bódító illatú egyéves növény a mézontófű vagy latin nevén facélia, a borágó közeli rokona.

A sokhasznú mézontófű | MMG

Haszonnövényként a varádicslevelű mézontófüvet (Phacelia tanacetifolia) vetjük többféle célra is.

A legjobb mézelő lágyszárú növény
A legjobb mézelő lágyszárú növény
Fotó: Pixabay
Első felhasználási területe a méhlegelő, ugyanis sok nektárt és virágport termel és hosszan virágzik.

Vetéstől számítva két hónap elteltével kezd nyílni és 4-6 héten át virágzik.

Nemcsak a méhek, poszméhek látogatják, hanem a zengőlegyek is, amelyek különösen hasznos megporzók. Ezek a méhekhez vagy darazsakhoz hasonló rovarok a cikázó, gyors röptük alapján különböztethetők meg a méhektől, képesek lebegni is a virágok fölött. Azon kívül, hogy változatos alkatuk miatt sokféle virág megporzására képesek, egyes fajaik lárvái ragadozók, és sok levéltetűt fogyasztanak el a fejlődésük során.

A mézontófű másik fontos haszna, hogy talajjavításra is alkalmas.

Zöldtrágyanövénynek használhatjuk, olyankor virágzás előtt kell beforgatni a talajba. Gyökere sűrűn elágazik és mélyre hatol, ezáltal kedvezőbbé teszi a talajszerkezetet, másrészt a fonálférgeket távol tartó anyagot bocsát ki. Ez utóbbi hatása miatt érdemes minél tovább a területen tartani.

Mindezeken kívül silónövénynek is használják, vagyis háziállatok takarmányozására alkalmas.

Szőrös levele páfrányszerűen szeldelt
Szőrös levele páfrányszerűen szeldelt
Fotó: Pixabay
A növény 50-90 cm magas vagy még termetesebb, sűrűn serteszőrös. Szárnyasan összetett levelei a páfrányhoz hasonlóan szeldeltek, a szár végén nyíló virágzata halványlila vagy liláskék. Hernyóvirágnak is nevezik, ami a bekunkorodó virágzati tengelyre utal. Hosszú porzóival mutatós dísz is a kertben és tartós vágott virág.

Tápanyagban dús, kötött talajon megdől, különben nem túl igényes növény, kisebb szárazságot is elvisel. Csoportosan ültetve mutat a legjobban, magjait rózsák közé is vethetjük. A kezdeti fejlődése elég vontatott, a gyomokat érdemes kiszedni mellőle. Legalább arasznyi sortávolságra vessük a magjait.

A facéliaméz opálos, sárga vagy világosbarna, enyhén citromillatú, finom aromájú, lassan kristályosodik.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be szerdán.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.