Back to top

A sokhasznú mézontófű

A Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin májusi számához egy zacskó mézontófű vetőmagot kapnak ajándékba olvasóink, ezért erről a hasznos növényről osztjuk meg ismereteinket. Nem csak arra jó, amire a neve is utal, bár kétségkívül az egyik legjobb mézelő növényünk. Amerikai eredetű, bódító illatú egyéves növény a mézontófű vagy latin nevén facélia, a borágó közeli rokona.

A sokhasznú mézontófű | MMG

Haszonnövényként a varádicslevelű mézontófüvet (Phacelia tanacetifolia) vetjük többféle célra is.

A legjobb mézelő lágyszárú növény
A legjobb mézelő lágyszárú növény
Fotó: Pixabay
Első felhasználási területe a méhlegelő, ugyanis sok nektárt és virágport termel és hosszan virágzik.

Vetéstől számítva két hónap elteltével kezd nyílni és 4-6 héten át virágzik.

Nemcsak a méhek, poszméhek látogatják, hanem a zengőlegyek is, amelyek különösen hasznos megporzók. Ezek a méhekhez vagy darazsakhoz hasonló rovarok a cikázó, gyors röptük alapján különböztethetők meg a méhektől, képesek lebegni is a virágok fölött. Azon kívül, hogy változatos alkatuk miatt sokféle virág megporzására képesek, egyes fajaik lárvái ragadozók, és sok levéltetűt fogyasztanak el a fejlődésük során.

A mézontófű másik fontos haszna, hogy talajjavításra is alkalmas.

Zöldtrágyanövénynek használhatjuk, olyankor virágzás előtt kell beforgatni a talajba. Gyökere sűrűn elágazik és mélyre hatol, ezáltal kedvezőbbé teszi a talajszerkezetet, másrészt a fonálférgeket távol tartó anyagot bocsát ki. Ez utóbbi hatása miatt érdemes minél tovább a területen tartani.

Mindezeken kívül silónövénynek is használják, vagyis háziállatok takarmányozására alkalmas.

Szőrös levele páfrányszerűen szeldelt
Szőrös levele páfrányszerűen szeldelt
Fotó: Pixabay
A növény 50-90 cm magas vagy még termetesebb, sűrűn serteszőrös. Szárnyasan összetett levelei a páfrányhoz hasonlóan szeldeltek, a szár végén nyíló virágzata halványlila vagy liláskék. Hernyóvirágnak is nevezik, ami a bekunkorodó virágzati tengelyre utal. Hosszú porzóival mutatós dísz is a kertben és tartós vágott virág.

Tápanyagban dús, kötött talajon megdől, különben nem túl igényes növény, kisebb szárazságot is elvisel. Csoportosan ültetve mutat a legjobban, magjait rózsák közé is vethetjük. A kezdeti fejlődése elég vontatott, a gyomokat érdemes kiszedni mellőle. Legalább arasznyi sortávolságra vessük a magjait.

A facéliaméz opálos, sárga vagy világosbarna, enyhén citromillatú, finom aromájú, lassan kristályosodik.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mini arborétumok szerepe a klímavédelemben

Egy forró, szélcsendes napon a lombos fák közelében akár 10-15 °C-kal hűvösebb lehet, mint egy napsütésnek jobban kitett városi területen. A fák kulcsszerepet játszanak a hőstressz megelőzésében és a klímabarát, élhetőbb városok kialakításában. Világszerte számos helyen vizsgálják a lombos fák klímavédelemben betöltött szerepét.

Több vanília, több vadvilág?

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben a madagaszkári vaníliatermesztő családi gazdaságok megélhetése is biztosított legyen? Egy új tanulmány szerint van rá mód. A kutatócsoport kimutatta, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvények terméshozama nem különbözik az erdeiektől. A parlagon hagyott földeken való termesztés pedig a biodiverzitásra is jó hatással van.

Hová vezet a vándorlás?

Idén, amikor beindult a tavasz, s nagy nehezen fejlődtek a méhcsaládok, az időjárás ismételten nem volt kegyes hozzánk. Felénk a repcék nagy részét még az ősszel ki kellett tárcsázni a száraz idő miatt. Ahol megmaradt a repce, ott komoly feszültségek keletkeztek a vándorhelyek miatt.

Fejenként 6,1 kilogramm barack

Az Európai Bizottság agrárpiaci kilátásokról szóló jelentése szerint a friss őszibarack és nektarin fogyasztása az EU-ban a tavalyihoz képest 3%-kal, 6,1 kilogrammra nőtt, de 5%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától.

A feldolgozókat is rosszul érinti a gyenge almatermés

Minden idők egyik leggyengébb almatermése várható az idén a szárazság és a hőség miatt Magyarországon - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet keddi közleményében.

A változatos nagylevelű hárs

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Elsősorban azokat a fajokat helyezik előtérbe, amelyeknek erdészeti jelentősége is van, de az utóbbi időszakban elterelődött róluk a figyelem. A novemberi online szavazáson a három jelölt közül kedvelt díszfáink egyike, a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) kapta a legtöbb voksot, így az akár több száz évig is élő, jól mézelő faj lett 2022 fája.

A szőlő vírusos és fitoplazmás betegségeit terjesztik

Idei második számunkban a csonthéjasok fitoplazmás és vírusos betegségeiről, valamint az azokat terjesztő rovaroktól írtunk. Ugyanezt a témát a szőlő esetében is érdemes áttekinteni, hiszen a környezetkímélő növényvédelem alapja, hogy a kártevők ellen csak akkor védekezzünk, amikor jelen vannak az ültetvényben.

Csapadékvíz-kezelés zöldtetőkkel

A városok mérete növekszik, de mivel a lélekszámuk is emelkedik, egyre zsúfoltabbak lesznek. A házak szorosan egymás mellé épülnek, és az épületek, burkolt felületek folyamatos térnyerése drasztikusan lecsökkenti a zöldfelületek arányát. Ez pedig a városi hősziget-effektus kialakulásához vezet.

Az alacsony borkészlet és szőlőtermés hajthatja fel a termelői árakat

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során.

A héten 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.