Mindezt Dr. Benk Ákos, főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának munkatársa mondta el azoknak az érdeklődőknek, akik Hódmezővásárhelyen végigjárták a baromfikiállítást.
Az érdeklődők közt voltak olyanok, akik azért is voltak kíváncsi a fajtaismertetőre, mert a tanyájukra nagyobb állományt kívánnak betelepíteni, de még nem döntötték el, hogy tojó- vagy húshasznú legyen-e a csirke, legyenek-e víziszárnyasok, esetleg pulyka.
illetve, hogy úgynevezett farmtartásra, vagy inkább zárt rendszerű hizlalásra tenyésztették. Még rögtönzött genetikaórát is tartott az egyes tulajdonságok öröklését magyarázva.
Dr. Benk Ákos hangsúlyozta, hogy az őshonos állatok – bár a tanya díszei lehetnek – termelési tulajdonságaikban elmaradnak a modern fajtáktól és hibridektől – kisebb a tojásuk, kevesebb a hús rajtuk, de azért hasznukat is lehet venni.
Vagy a kopasznayakú fajtákkal akár otthon kísérletezni is lehet – ezek ugyanis jobban tűrik a meleget, a kopasz nyakú tyúknak az utódai is kopasz nyakúak lesznek, tehát csak a méreteiket kell egy kicsit a családi ebédhez igazítani.