0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A bioműanyagot is elutasítják

A németországi Halle-Wittenbergben található Martin Luther Egyetem (MLU) új tanulmányt készített az élelmiszerek csomagolására vonatkozóan. Eszerint a gyümölcsök és zöldségek esetében egyértelműen a csomagolásmentes termékek a „nyerők”, de a vevők előnyben részesítik a papírcsomagolást, illetve az újrahasznosított műanyagból készült csomagolásokat is.

A hagyományos műanyag és az úgynevezett bioműanyag viszont egyértelműen hátrányba szorul a többi csomagolással szemben. A nem reprezentatív felmérésben mintegy 260 fogyasztótól származó információt elemeztek, az összegzést pedig a Resources, Conservation and Recycling folyóiratban jelentették meg.

A témába vágó korábbi tanulmányok csupán néhány csomagolási lehetőségre összpontosítottak, például a válaszadók csak a hagyományos és a bioműanyagok közül választhattak. Ez utóbbi a biológiailag lebomló és/vagy újrahasznosított nyersanyagból készült műanyagok csoportját jelenti.

Sebastian Rhein, a tanulmány készítésében részt vevő közgazdász szerint a lehetőségek tágabb körét, amelybe beletartoznak például a csomagolatlan termékek is, mindeddig nem vették kellőképpen figyelembe a kutatások során. Az új vizsgálatban tehát a válaszadók különböző csomagolású termékek közül választhattak, amelyeknek az ára is eltért, hasonlóan, mint az élelmiszerboltokban történő vásárlásnál. Ezen túlmenően arra kérték a résztvevőket, hogy a csomagolóanyagokat fenntarthatósági szempontok alapján is rangsorolják, illetve számoljanak be az egyes csomagolóanyagokra vonatkozó ismereteikről, a termékek csomagolásával szemben támasztott elvárásaikról, valamint a vásárlás során felmerülő szempontjaikról.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett fogyasztók hajlandóak voltak több pénzt költeni a hagyományos mű­anyagot kiváltó környezetbarát és fenntartható csomagolásra.

A válaszadók véleménye nem feltétlenül esik egybe a témával kapcsolatos tudományos álláspontokkal, ennek valószínűleg az az oka, hogy nincs általános megállapodás arról, melyik csomagolóanyag valóban fenntartható. A bioműanyagok megítélése kü­lönösen rossz volt a felmérésben. Amíg korábbi tanulmányok alapján a kedvelt csomagolási lehetőségek között szerepeltek, most leginkább úgy nyilatkoztak, hogy túl keveset tudnak az ilyen anyagokról és azok tulajdonságairól. A felmérést végző szakemberek szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy a biomű­anyag kifejezés nagyobb valószínűséggel társul olyan termékhez, amelyről az emberek azt gondolják, hogy ugyanolyan káros a környezetre, mint a hagyományos műanyag.

A csapat szerint az eredmény a kiskereskedelem számára is fontos információkat hordoz: például eddig a legtöbb cég azt feltételezte, hogy vásárlóik nem hajlandók többet fizetni a fenntarthatóbb csomagolásért.

Ezt a mostani vizsgálat nem támasztja alá, sőt inkább az körvonalazódik, hogy óriási az elégedetlenség a műanyag csomagolással kapcsolatban, ezért hatalmas lehetőség van a kiváltásában. Bár a tanulmány számos fontos eredménnyel szolgált, nem általánosítható, a szélesebb fogyasztói réteg vonatkozásában további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/MLU