Back to top

A bioműanyagot is elutasítják

A németországi Halle-Wittenbergben található Martin Luther Egyetem (MLU) új tanulmányt készített az élelmiszerek csomagolására vonatkozóan. Eszerint a gyümölcsök és zöldségek esetében egyértelműen a csomagolásmentes termékek a „nyerők”, de a vevők előnyben részesítik a papírcsomagolást, illetve az újrahasznosított műanyagból készült csomagolásokat is.

A hagyományos műanyag és az úgynevezett bioműanyag viszont egyértelműen hátrányba szorul a többi csomagolással szemben. A nem reprezentatív felmérésben mintegy 260 fogyasztótól származó információt elemeztek, az összegzést pedig a Resources, Conservation and Recycling folyóiratban jelentették meg.

A témába vágó korábbi tanulmányok csupán néhány csomagolási lehetőségre összpontosítottak, például a válaszadók csak a hagyományos és a bioműanyagok közül választhattak. Ez utóbbi a biológiailag lebomló és/vagy újrahasznosított nyersanyagból készült műanyagok csoportját jelenti.

Sebastian Rhein, a tanulmány készítésében részt vevő közgazdász szerint a lehetőségek tágabb körét, amelybe beletartoznak például a csomagolatlan termékek is, mindeddig nem vették kellőképpen figyelembe a kutatások során. Az új vizsgálatban tehát a válaszadók különböző csomagolású termékek közül választhattak, amelyeknek az ára is eltért, hasonlóan, mint az élelmiszerboltokban történő vásárlásnál. Ezen túlmenően arra kérték a résztvevőket, hogy a csomagolóanyagokat fenntarthatósági szempontok alapján is rangsorolják, illetve számoljanak be az egyes csomagolóanyagokra vonatkozó ismereteikről, a termékek csomagolásával szemben támasztott elvárásaikról, valamint a vásárlás során felmerülő szempontjaikról.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett fogyasztók hajlandóak voltak több pénzt költeni a hagyományos mű­anyagot kiváltó környezetbarát és fenntartható csomagolásra.

A zöldség-, gyümölcs csomagolásban is egyre több papírdobozzal találkozunk majd
A zöldség-, gyümölcs csomagolásban is egyre több papírdobozzal találkozunk majd
Fotó: wikipedia
A válaszadók véleménye nem feltétlenül esik egybe a témával kapcsolatos tudományos álláspontokkal, ennek valószínűleg az az oka, hogy nincs általános megállapodás arról, melyik csomagolóanyag valóban fenntartható. A bioműanyagok megítélése kü­lönösen rossz volt a felmérésben. Amíg korábbi tanulmányok alapján a kedvelt csomagolási lehetőségek között szerepeltek, most leginkább úgy nyilatkoztak, hogy túl keveset tudnak az ilyen anyagokról és azok tulajdonságairól. A felmérést végző szakemberek szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy a biomű­anyag kifejezés nagyobb valószínűséggel társul olyan termékhez, amelyről az emberek azt gondolják, hogy ugyanolyan káros a környezetre, mint a hagyományos műanyag.

A csapat szerint az eredmény a kiskereskedelem számára is fontos információkat hordoz: például eddig a legtöbb cég azt feltételezte, hogy vásárlóik nem hajlandók többet fizetni a fenntarthatóbb csomagolásért.

Ezt a mostani vizsgálat nem támasztja alá, sőt inkább az körvonalazódik, hogy óriási az elégedetlenség a műanyag csomagolással kapcsolatban, ezért hatalmas lehetőség van a kiváltásában. Bár a tanulmány számos fontos eredménnyel szolgált, nem általánosítható, a szélesebb fogyasztói réteg vonatkozásában további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/MLU
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/18 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.