Back to top

A gumiabroncs-gyártás is akadozik, ne várja ki a cserével az utolsó pillanatot

Az Oroszországgal szembeni intézkedések a gumiabroncsok gyártására is kihatnak, nem tanácsos kivárni a beszerzésekkel, míg az utolsó milliméterig elkopnak – javasolja az agrarheute.com olvasóinak egy német nagykereskedő cég szakértője.

Az akadozó ellátás és az áremelkedés garantált, de gumiabroncs az összes erő- és munkagéphez kell; mit tehetnek a gazdálkodók, hogy a lehető legjobban megússzák a helyzetet? Henrik Schmudde, az osnabrücki székhelyű Bohnenkamp gumiabroncs-nagykereskedő cég szakértője arra hívta fel a figyelmet az agrarheute.com kérdésére válaszolva, hogy mindenki időben tárgyaljon az alkatrész-kereskedőjével, és ne várjon az utolsó pillanatig,

ne a betakarításkor jelezze, hogy azonnal szüksége van egy bizonyos típusú abroncsra.

Továbbá érdemes a márkaválasztásban némi rugalmasságot tanúsítani, tanácsolta.

A helyzet egyébként nem most lett ennyire kaotikus, már a koronavírus-világjárvány is összezavarta a piacot, Ukrajna megtámadása és az Oroszországgal szembeni embargó ezen csak rontott, emlékeztetett a szakember.

Most az a legnagyobb baj, hogy a vegyipar, így egyebek között a gumiabroncs-gyártás is

nagyon földgázfüggő, ezenkívül a gumiabroncs lényeges összetevője, az ipari korom, az ún. carbon black is 60%-ban Oroszországból származik.

Nemcsak a vevőknek, a gyártóknak is fejfájást okoz a helyzet, a Michelin például már márciusban komoly logisztikai problémákkal szembesült, és egyes európai gyáraiban néhány napra le is állt a termelés. Mostanra mindenesetre sikerült stabilizálni a helyzetet, nyilatkozta a cég részéről Maira Zöller.

Hosszú távon valószínűleg keresett alapanyag lesz a használt gumiabroncs,

vélik iparági szakértők. Jelenleg mintegy 40%-ukat hulladékégetőkben semmisítik meg, azonban alapvetően itt is igaz, hogy túl értékes az anyaguk, hogy kárba vesszen. A használt gumi egy részét már most is megőrlik és újrahasznosítják, ez a jövőben valószínűleg nagyobb méreteket fog ölteni, olvasható az agrarheute.com cikkében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Előbb kezdődött meg a nyári betakarítás a földeken

Országosan is megkezdődött az aratás, az extrém meleg időjárás különös figyelmet igényel a gazdálkodóktól – közölte Nagy István agrárminiszter.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A meleg miatt több a mezőgazdaságot érintő tűz

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

Életképes hazai márkákat fejlesztene a SPAR

Szakmai képzéssel támogatja a SPAR azokat a beszállítóit, akik hazai kisvállalkozásként, családi cégként kerültek be az üzletláncba két, részükre hirdetett speciális program keretében.

Abbahagyják a vevők az online vásárlást, ha bonyolultnak tűnik

Az online vásárlók döntő többsége internetes keresők segítségével tájékozódik, a válaszadók fele a közösségi médiában és hírlevelekből is szerez információt, harmaduk a barátoktól, ismerősöktől kér segítséget, míg az influenszerek ajánlásai csak a megkérdezettek 2 százalékát befolyásolják - közölte a Bónusz Brigád az MTI-vel.

Brazília újból a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre lehet

Rekordmennyiségű búza- és kukoricatermés várható Brazíliában idén a becslések szerint. A búzatermés 2022-ben eléri a 8,4 millió tonnát az előrejelzések szerint, ami 8%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A kukoricatermés szintén rekordot érhet el, ezzel Brazília újból a világ második legnagyobb gabonaexportőre lehet.

A gojitermesztés szakértője

Spanyolország Huelva tartományában található Európa legjelentősebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező gojibogyó-termelője. Az eredetileg Ázsiából származó gyümölcs beltartalmi értékei miatt népszerű szuperélelmiszernek számít.