Back to top

Összhang ember és állat között

Hódmezővásárhelyen, a Ifjú Holstein-tenyésztők XXIV. Országos Felvezető Versenyén 7 fiatal mérte össze a tudását. Az idei győztes duplázott, és bemutatkozott a verseny történetének egyik legfiatalabb, mindössze 10 éves versenyzője is.

A feladat végrehajtásához a fiataloknak tudnia kellett, hol fogják és hogyan tartsák a kötőféket, hogy irányítani tudják vele az állatot
A feladat végrehajtásához a fiataloknak tudnia kellett, hol fogják és hogyan tartsák a kötőféket, hogy irányítani tudják vele az állatot
Míg a showbírálatok során az állatokat, a felvezetők versenyén az azokat bemutató ember munkáját értékelik a döntnökök. Hódmezővásárhelyen két korcsoportban mérték össze tudásukat a felvezetők, pénteken a már tapasztaltabbak, szombaton pedig az ifjabbak számára írta ki a versenyt a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete.

A szombati, a fiatalok számára meghirdetett eseményre 7 nevezés érkezett, 6 lány és egy fiatalember mérte össze a tudását.

A verseny egyáltalán nem öncélú, nem az állatok újabb vegzálását jelenti a show érdekében. Az állatok, jelen esetben a holsteinek bírálata ugyanis megköveteli, hogy a ringben megfelelően mozogjanak, nem utolsó sorban a legjobb formájukat mutassák a bírónak. Azt is tudni kell, hogy bár a showbírálat során egy-egy állat helyezéséről a fenotípus, a „külcsíny” alapján döntenek a bírók, az bizony számos termelési, genotípusos tulajdonságot is meghatározhat. A versenyen úgy kell felvezetni az állatot, hogy a lehető legkedvezőbb képet kapja róla a bíró, aki a felvezetés színvonalát és szabályainak a betartását is értékeli.

A felvezetők úgy igazították az állatokat, hogy a fejük és a faruk egy vonalban legyen
A felvezetők úgy igazították az állatokat, hogy a fejük és a faruk egy vonalban legyen
A showbírálatokon történő felvezetés tehát nem egyszerű feladat, már csak azért sem, mert egy több száz kilós állattal kell a felkészítés során olyan kapcsolatot kialakítani, hogy majd „élesben” is végrehajtsa a kért feladatokat.

A felvezetők feladata tehát, hogy „eladják” az állatot a bírónak, aki a látottak alapján hozza meg a döntést. A felvezető hibája egy kiváló állat megítélését is ronthatja, egy kevésbé jót pedig felértékelhet egy jó felvezetés

– mondta el Sebők Tamás bíró, a HFTE területi igazgatója, küllemi bírálója, az európai showbírói és az ICAR küllemi munkacsoportjának a tagja.

A legfiatalabb versenyző, a 10 éves Varga-Tóth Nóra
A legfiatalabb versenyző, a 10 éves Varga-Tóth Nóra

Az eseményre történő előkészítés az állat tenyésztésből való kiemelésével kezdődik. Ezután kézhez kell szoktatni, hogy engedje a mosást, a nyírást, és hogy elviselje a kötőféket. E foglalatosságok során igen szoros kapcsolat, összhang alakul ki ember és állat között. A versenyen, Sebők Tamás bíró utasításait követve, a felvezetők úgy igazították az állatokat, hogy a fejük és a faruk egy vonalban legyen.

A feladat végrehajtásához a fiataloknak tudnia kellett, hogy hol fogják és hogyan tartsák a kötőféket, hogy irányítani tudják vele az állatot. Feladataik egyike az volt, hogy a bíró szavára kétszer is azonnal megállítsák az állatot.

Fontos bírálati szempont volt az is, hogy ilyenkor hogyan állnak az állat lábai, megfelelő-e a nyitottságuk.

Megvan a győztes
Megvan a győztes

Az idei nyertes újra a helybeli Banga Zsanett lett, a Szegedi Szakképzési Centrum Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum végzős tanulója, aki tavaly már megszerezte az első helyezést. Bár közgazdaságtant tanul, több, mint tíz éve foglalkozik felvezetéssel, és ahogy minden évben, most is egy hónapja gyakorolt az állattal délutánonként, iskola után. Mivel betöltötte a 18. életévét, ebben a korosztályban nem indulhat újra, de mint Sebők Tamás elmondta, bízik benne, hogy a hivatalos bírálatokon találkoznak még a jövőben, mert az itt szerzett tudását a későbbiekben is érdemes lesz kamatoztatnia.

A nyertes, Banga Zsanett és a bíró, Sebők Tamás
A nyertes, Banga Zsanett és a bíró, Sebők Tamás

A második helyen a verseny legfiatalabb indulója, a szintén vásárhelyi, mindössze 10 éves Varga-Tóth Nóra végzett, akivel kapcsolatban Sebők Tamás az ember és állat közötti összhangot emelte ki. A harmadik helyen a Paks-földespusztai Bodaki Dominika végzett, aki pedig nem csak az állattal, a bíróval is megfelelő kontaktust tartott.

Mindannyian értékes nyereménnyel gazdagodtak, a HFTE ajándékcsomagja mellé az első helyezett egy holstein-fríz borjút vihetett haza, amit a kiállítás szervezője, a Hód-Mezőgazda Zrt. ajánlott föl. A második és harmadik helyezett pedig, szintén a szervezőktől, egy-egy bárányt kapott.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Adria a nappaliban - Tengeri akvárium

Dr. Puly István régi vágású természetbúvár volt. Minden érdekelte, ami a természettel kapcsolatos. Vadászott, horgászott, professzionális csiga-, kagyló- és kőzetgyűjtő volt, különleges díszmadarakat tartott, s emellett volt egy pompás tengeri akváriuma is. Tőle tanultam meg, hogy a tengeri akvarisztika nem ördöngösség, de nagy odafigyelést és némi pénzt is igényel.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.