Back to top

Több mint 400 gyerek vett részt a Mecsekerdő programjain a Fenntarthatósági Témahéten

A Föld napja köré szervezett Fenntarthatósági Témahét országos kezdeményezés, melynek célja, hogy az iskolák aktívan formálják a gyerekek ökotudatos szemléletét. Az évente 1800 iskolát és közel 400 ezer gyermeket megmozgató programsorozatban a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. már a kezdetektől aktívan szerepet vállal.

Idén több mint négyszáz alsó és felső tagozatos diák vett részt a Mecsekerdő ismeretterjesztő és szemléletformáló programjain.

A Fenntarthatósági Témahét

Fenntartahatósági témahét a Sás-völgyben
Fenntartahatósági témahét a Sás-völgyben
Fotó: Mecsekerdő
Idén hetedik alkalommal szervezték meg a Fenntarthatósági Témahetet. Az állami oktatási-köznevelési intézményeket a civil szférával, a környezetgazdálkodási és -védelmi szakmai szervezetekkel összekötő szemléletformáló programsorozat a gyerekekhez szól.

Nagyon fontos, hogy ők már iskolás korban felismerjék a fenntarthatóság, a klíma- és természetvédelem jelentőségét, hiszen így lesznek képesek tudatos odafigyeléssel kialakítani egy fenntartható, természeti környezetünkkel harmonizáló életformát.

Ennek érdekében minden évben, április végén, a Föld napja környékén szemléletformáló tematikus hetet szerveznek az iskolák nagy részében. Ekkor a gyerekek előadások, rendhagyó élménypedagógiai bemutatók, mintaórák és egyéb projektek révén ismerkednek a fenntarthatóság fogalmával és fontosságával.

A Mecsekerdő programjai

Fotó: Mecsekerdő
A Mecsekerdő Zrt. számára mindig is kiemelt fontosságú volt a környezeti nevelés és a gyakorlati természetvédelem. Küldetésének tekinti, hogy a felnövekvő generáció ráébredjen: erdeink megőrzésén életminőségünk múlik. Ezért is hozta létre 1996-ban két erdei iskoláját: a Mókus Sulit a Mecsekben, Árpádetőn és a Kikerics Erdészeti Iskolát a Zselicben, Sasréten. Az általuk kínált erdőismereti, erdőpedagógia programokon több ezren vesznek részt évente.

A Fenntarthatósági Témahét nagyszerű lehetőséget nyújt az erdei iskolai oktatók számára, hogy a fenntarthatóság fogalmát az erdészek oldaláról ismertessék meg a gyerekekkel.

Most a két erdei iskola közel háromszáz iskolást fogadott április 25. és 28. között, a témahét során, ezen kívül több hagyományos – komlói és felsőszentmártoni – iskolába is kitelepültek a Mecsekerdő munkatársai.

Az erdőpedagógiai foglalkozások és rendhagyó tanórák témája a fenntartható erdőgazdálkodás, valamint az erdő és a víz kapcsolata volt.

A Mecsekerdő és a fenntarthatóság

Fotó: Mecsekerdő
Az erdő a Föld legösszetettebb életközössége. Nem csupán a földi élet számára nélkülözhetetlen környezeti rendszer, de egyben fontos természeti erőforrás is. Az erdővel gazdálkodóknak – így a Mecsekerdőnek is – óriási a felelősségük, hiszen úgy kell végezniük a tevékenységüket, hogy ez az érzékeny rendszer ne sérüljön. Ahogy az erdészek a gyerekeknek is mondják: "az erdőt nem apáinktól örököltük, hanem tőletek, a gyermekeinktől és unokáinktól kaptuk kölcsön".

Az erdész munkája során elsősorban az erdővagyonnal gazdálkodik: folyamatosan felújítja, ápolja, neveli az erdőterületeket, fenntartja az erdei létesítményeket, faanyagot termel a gazdaság számára.

Eközben ügyel a természeti értékek védelmére, és ökoturisztikai létesítmények fenntartásával biztosítja az erdő látogatói számára az aktív kikapcsolódás feltételeit.

A fenntartható erdőgazdálkodás a természeti folyamatokat optimálisan kihasználó gazdálkodási elv, melynek során nem sérül az erdő ökológiai egyensúlya; azonos súllyal kezeli az ökológiát és az ökonómiát.

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt. Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Nagyobb biztonságban költhet Vasegerszeg térségében egy rétihéjapár

Ezentúl biztonságosabb körülmények között költhet Vasegerszeg közelében egy hamvasrétihéja-pár: a település térségében négy oszlopon összesen 18 szigetelőre helyeztek el burkolatot.