0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bukhatja a brit sertéshúst a Tesco, ha nem hajlandó többet fizetni

Nagy-Britanniában a sertéstenyésztők arra figyelmeztetik a Tesco-t, hogy ha nem fizet többet a sertéshúsért, elveszítheti a brit beszállítóit.

A Nemzeti Sertésszövetség (National Pig Association, NPA) elmondta, hogy 5 tenyésztőből 4 egy év alatt becsődölhet, amennyiben az áruházlánc nem hajlandó többet fizetni a húsért. Azt is hozzátette, hogy más láncok már biztosították a növekvő költségekkel és munkaerőhiánnyal sújtott állattenyésztőket arról, hogy többletforrásokat bocsátanak a rendelkezésükre – írja a BBC.

Május elején egy norfolki sertéstenyésztő, Rob Murtimer nyílt levélben vádolta meg a céget azzal, hogy sorozatos megkeresések ellenére sem tesz semmit, miközben más láncok, mint a Co-op, Marks and Spencer, Aldi, Asda, Morrisons, Sainsbury és a Waitrose is felismerték a gazdák nehéz helyzetét, és támogatja őket.

Mutimer elmondása alapján az ellátási láncon keresztül a brit sertéshúsért többet fizetnek a fent említett cégek, és ezt várják a Tesco-tól is.

Simon Watchorn, aki Earshamben gazdálkodik kiemelte, hogy

a fogyasztókat átverik azzal, hogy olcsó élelmiszer kerül eléjük. Elmondása alapján sertésenként 50 fontot veszítenek a gazdák, ami nagyjából 22 ezer forintnak felel meg. A felvásárlási ár már nem fedezi a megnövekedett költségeiket.

Watchorn azt is hozzátette, hogyha az áruházlánc az olcsó import sertéshús mellett dönt, azzal végleg csődbe mehet a brit sertéságazat. Így is várhatóan 15 százalékos visszaeséssel kell számolni jövőre, kevesebb független tenyésztővel, amennyiben nem történik változás.

A sertésszövetség elmondta, hogy a szektort két éve sújtják problémák, ami közt szerepel a munkaerőhiány, a COVID okozta zavarok az ellátási láncban, és a vágóhidak leállása miatt felhalmozódott élő sertés állomány a gazdaságokban. Utóbbi eredményeként több ezer sertést pusztítottak el értelmetlenül, melyek közül sok pont a Tesco ellátási láncának része volt.

Az ukrán-orosz konfliktus eredményeként pedig 30 százalékkal megnövekedett az üzemanyagok és a takarmány ára. A szövetség által megkérdezett gazdák 80 százaléka pedig nemrégiben úgy nyilatkozott, hogyha nem változik a helyzet, a következő egy éven belül csődbe mennek.

„Teljes mértékben elismerjük a brit sertéstenyésztők helyzetének súlyosságát, és szorosan együttműködünk beszállítóinkkal, hogy megértsük, mit tehetünk még az ágazat támogatásáért.” – nyilatkozta a Tesco egyik szóvivője. Hozzátette, hogy 2022 márciusa óta 3,4 millió fonttal (nagyjából 1,5 milliárd forinttal) növelték a sertéstenyésztőknek szánt kifizetéseket, és tovább dolgoznak azon, hogy támogassák a gazdálkodókat.

Forrás: BBC