Back to top

Kisebb kerteket gondozunk, nagyobb igénnyel

Az európai háztartások több mint fele rendelkezik saját kerttel, ez alapján körülbelül 108 millió kerttel számolhatunk Európa-szerte. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy legalább minden második magánháznál gondoznak valamekkora zöldterületet. A statisztikai adatok szerint a kertek közel kétharmada 300 m² alatti, és ezen kertek fele mindössze 50-100 m² nagyságú.

Forrás: USP Marketing Consultancy B.V. (2020): The garden trends and brands monitor. European quantitative consumer study. Rotterdam, NL.
Forrás: USP Marketing Consultancy B.V. (2020): The garden trends and brands monitor. European quantitative consumer study. Rotterdam, NL.
Többek között ez is lehet az oka annak, hogy az európaiak kevesebb, mint 10 százaléka alkalmaz kertészt vagy kér professzionális segítséget – az európaiak számára a kertészkedés tulajdonképpen DIY tevékenység.

Nem okoz meglepetést az sem, hogy legtöbben a házukban, egy kis fészerben vagy a garázsban tárolják a kerti szerszámokat, ahol jellemzően kevés a rendelkezésre álló hely, főleg akkor, ha számos különféle eszköz szükséges a különböző kerti munkákhoz, a zöldterület rendben tartásához.

Mivel még a legkisebb kertben is rengeteg tennivaló akad és sokféle szerszámra lehet szükség a munkák elvégzéséhez, így a kerttulajdonosok részéről nagy az igény a felhasználóbarát, innovatív, megoldásorientált kerti eszközökre.

Forrás: USP Marketing Consultancy B.V. (2020): The garden trends and brands monitor. European quantitative consumer study. Rotterdam, NL.
Forrás: USP Marketing Consultancy B.V. (2020): The garden trends and brands monitor. European quantitative consumer study. Rotterdam, NL.
A kisebb kertek karbantartásához ugyanis nem robusztus gépekre van szükség, másrészt viszont a kertészkedők nem akarnak mindent kézzel vágni, fűrészelni, nyírni. A legpraktikusabbak ebben az esetben az olyan kompakt, multifunkciós szerszámrendszerek, amelyek kis helyen elférnek, praktikusan tárolhatók, kompatibilisek – azaz egy adott nyélhez többféle munkaeszköz csatlakoztatható - és ugyanakkor tartósak, magas minőséget képviselnek.

Figyelembe véve, hogy a kisebb kertekkel rendelkező lakóövezetekben a szomszédok nem laknak egymástól távol, érdemes akkumulátoros technológiát választani, ami csendes, így az olyan mindennapi kerti munkák, mint a gyepszegélyek nyírása, a sövények és bokrok metszése egyszerűen, csendben és szomszédbarát módon végezhetők el.

Forrás: USP Marketing Consultancy B.V. (2020): The garden trends and brands monitor. European quantitative consumer study. Rotterdam, NL.
Forrás: USP Marketing Consultancy B.V. (2020): The garden trends and brands monitor. European quantitative consumer study. Rotterdam, NL.
Az európai fogyasztói felmérés szerint a multi-tool rendszerek iránti vásárlási hajlandóság meglehetősen magas. A vásárlói döntésnél a legfontosabb kritériumok az ár, a tartósság, a fenntarthatóság, az ergonómia, valamint az, hogy a választott szerszámrendszer lefedje az egész évben szükséges szerszámok összességét.

A legnépszerűbb eszközök a sövénynyíró (a kerttulajdonosok 70 százaléka rendelkezik ilyennel), a fűkasza (64 százalék), a damilos fűnyíró (60 százalék), a teleszkópos ágvágó (55 százalék) és a láncfűrész (51 százalék).

De létezik-e olyan rendszer, amely lehetővé teszi a kézi és az akkumulátoros eszközök kombinálását? Amely egyedileg igazítható a kerthez és annak mindenkori karbantartási igényeihez? És amely könnyen és helytakarékosan tárolható?

Erre jó megoldást kínál a a WOLF-Garten új, e-multi-star™ rendszere jelenti. A cég 100 éves történetében a multi-star® click rendszer valószínűleg a legismertebb termékcsoport, amelyet a kerttulajdonosok számtalan generációja használt már az eltelt évek során: több mint 70 féle eszköz közül választhatunk, amelyek egyetlen kattintással csatlakoztathatóak a nyélhez.

A termékcsalád piacra kerülésének 40. évfordulója alkalmából a cég egy akkumulátort tartalmazó nyéllel és öt akkumulátoros tartozékkal bővítette a klasszikus portfóliót. Az e-multi-star™ rendszer szegélyvágóval, fűnyíró ollóval, láncfűrésszel, sövényvágóval és ágvágóval egészíti ki a kézi multi-star® kertieszköz-rendszert. Az új, akkumulátoros nyélhez ugyanis a már jól ismert kézi eszközök is csatlakoztathatók. Az eszközökhöz tartozó töltő falra szerelhető, így tárolóként és töltőként egyaránt szolgál.

Forrás: 
WOLF-Garten

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Védőital és rendszeres pihenőidő hűsítheti a kánikulában dolgozókat

A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken.

Palántanevelés tőzeg nélkül

A tavasz beköszöntével elkezdődtek a kerti munkák. A többszörös pandémiahullámok után élvezzük a Nap melegítő, gyógyító, fertőtlenítő erejét. A kertészek azonban aggódnak is a sok napsütés miatt.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Félmillió élővirág, ezerhatszáz felvonuló az idei debreceni virágkarneválon

Az idén ismét a hagyományos formájában rendezik meg a debreceni virágkarnevált augusztus 20-án: a karneváli menetben félmillió élővirággal feldíszített tizenkét virágkocsit, és ezerhatszáz felvonulót láthat majd a közönség - jelentették be a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a Nagyerdőben.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.