0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újra terjed hazánkban a madárinfluenza

Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte a hivatal a honlapján kedden.

A közlemény szerint a fertőzéssel érintett állományokat felszámolják.

A Bács-Kiskun megyei Rém községben található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentesen egy több mint háromezres tenyészlúd-állományban. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta – írták.

A tájékoztatás szerint az érintett gazdaságok körül kijelölték a három kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzetet.

Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Ezenkívül újabb kitörések következtében Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a korábban kijelölt korlátozás alatt álló területek is tovább bővültek.

A közlemény szerint az új esetek is azt mutatják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat. Ezért az ország fertőzéstől mentes területein sem megengedhető a járványvédelmi fegyelem lazítása.

Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől. Kiemelt jelentőségű az állattartó telepek jármű- és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata.

Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok érvényben maradnak

– áll a közleményben.

Forrás: MTI