0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Zümmögés a múzeumban

Európában is egyedülálló kiállítást rendeztek be a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Zümmögés a múzeumban című tárlat a Tehetsz méh többet! program, a múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület együttműködésével jött létre. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók világszintű pusztulására és annak felbecsülhetetlen következményeire.

[[{„fid”:”114205″,”view_mode”:”wysiwyg”,”fields”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_source[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”field_deltas”:{„1”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_source[und][0][value]”:””}},”attributes”:{„class”:”media-element image–right image–half file-wysiwyg”,”data-delta”:”1″}}]]

A kétszázötven négyzetméteres kiállítási területen nyílt tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a háziméh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését.

Emellett apiterápiás ház (kaptárlevegős szoba), méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzópreparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A tárlatra főként iskolás csoportokat várnak, hogy modern, multimédiás környezetben ismerhessék meg a beporzókat. A kiállítás május 20-án is nyitva lesz, amely dátumot 2018-ban az ENSZ a méhek világnapjává nyilvánított.

A megnyitón Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon a Fátyol Iskolaprogram keretében több mint 60 ezer gyermek ismerkedhetett meg a beporzók világával.

Hozzátette, a Zümmögés a múzeumban tárlat ennek folytatásaként hívja fel a társadalom figyelmét a beporzók védelmére.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, kiadónk Méhészet című szaklapjának főszerkesztője kifejtette: „Jól mutatja a beporzók helyettesíthetetlen szerepét, hogy csak az Egyesült Államok élelmiszer-termelését évente 15 milliárd dolláros kár érné, ha a méhek eltűnnének. Magyarországon szerencsére még nem ilyen rossz a helyzet, de a mezőgazdasági és ökoterületek beporzása egyre inkább a méhészektől függ”.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu