Back to top

Ez kell a sikeres vetéshez

Így május elején már szabadföldbe is vethetünk sok mindent, ám a cserepekbe történő vetés előnye, hogy jobban kontrollált körülmények között tudjuk tartani a kikelő, majd növekvő magoncokat. Van néhány tényező, ami elengedhetetlen a kikelő növények sikeres fejlődéséhez, de az sem mindegy, milyen cserepet használunk a vetéshez…

Ez kell a sikeres vetéshez | MMG

 

Cél, hogy jól fejlettek legyenek a palánták a kiültetés idejére
Cél, hogy jól fejlettek legyenek a palánták a kiültetés idejére
Fotó: wikipedia
Különböző cserepek

A kereskedelembe számos vetésre alkalmas cserép és tálca kapható. A műanyagok előnye, hogy jól tartják a nedvességet, de kevésbé tudnak levegős körülményeket biztosítani a gyökereknek. Az agyagcserepek porózusak, így jobban levegőzhet a bennük lévő gyökér, de több öntözést igényelnek a kipárolgás miatt. A papírcserepek egyszer használatosak, és mivel folyamatosan átnedvesedettek így még több vízpótlással kell számolnunk. Ezek nagy előnye, hogy a gyökerek képesek áttörni a papírcserép falát, tehát cseréppel együtt lesznek majd kiültethetők. A szaporító tálcába egyszerű vetni, de innen tűzdelni is kell, ami némi gyökérsérüléssel járhat hiszen a magoncok gyökerei összekuszálódhatnak benne.
Ennél egy fejlettebb változat a cellás tálca ahol egy cellában egy növény fog nevelkedni. Mivel itt egy növényre viszonylag kis hely jut, itt szintén fontos a rendszeres vízutánpótlás, mert ezekben a kis cellákban a vetőközeg könnyebben kiszáradhat.

Vásárolhatunk olyan vető-szettet is, melyhez tartozik alátét az alulról történő öntözéshez, és átlátszó műanyag tető is ami a fény átengedi de a párát, a nedvességet bent tartja, így kisebb az esélye a vetés kiszáradásának.

Mi kell a sikeres keléshez?

A vetőközeg legyen jó víztartó, ha tartalmaz tápanyagot (például virágföldbe vetünk) akkor az ellátja a magoncokat kezdeti fejlődésük során. Ha a vetőközeg nem tartalmaz tápanyagot (homok), akkor amint kikel a növény és megjelennek az első lomblevél kezdemények a sziklevelek mellett, akkor vagy át kell tűzdelnünk tápanyagot is tartalmazó közegbe, vagy tápoldattal kell öntöznünk.
A magot vetés után körülbelül olyan vastagon takarjuk földdel, amilyen a mag vastagsága. A túl sekélyen vetett mag könnyebben kiszárad, a túl mélyre vetettnél előfordulhat, hogy a csíra nem jut ki a föld felszínére. Vannak fényen csírázó magok – például a bazsalikom – ezt csak a föld felszínére szórjuk. Itt fokozottan kell figyelni, hogy folyamatosan nedves legyen a környezet a kikelésig.
A csírázáshoz tehát kell levegő, ami adott, megfelelő hőmérséklet, ami így májusban már általában az is megfelelő, a talajnak pedig folyamatosan nedvesnek kell lenni addig, amíg kikel a növény és a gyökerével már önálló vízfelvételre képessé válik. Akkortól már néha szikkadtabbá is válhat a talaj. Minél több fényt tudunk biztosítani a kikelő növényeinknek annál jobb, mert fényhiány esetén a növények a fényt keresve megnyúlnak, majd eldőlnek. Ez az etioláció, amikor laza szöveti szerkezet alakul ki és nem lesznek túl életképesek az ilyen példányok.

Ideális, ha a csírázás utáni egy hétben a növényre jellemző optimális hőmérsékletnél hét fokkal kevesebbet tartunk mert akkor kompaktabb, erősebb növényeink lesznek. Tehát a növény optimum hőmérsékletéhez viszonyítva plusz hét fok az ideális csírázási hőmérséklet, majd az optimumhoz viszonyítva mínusz hét fok (hét fokkal kevesebb) az ideális a csíráz ázás utáni hőmérséklet.

A kikelt növényeket amikor már jól fejlettek, több lomblevéllel rendelkeznek edzés után ültethetünk ki szabadföldbe. Ez fontos, mert egy ablakpárkányról, vagy árnyékolt fóliasátorból kikerülő növény levelei fokozatos szoktatás híján könnyen megperzselődhetnek, ami jelentősen  visszaveti a fejlődésüket.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Csibemájast hívtak vissza

Idegen anyag kerülhetett az 500 grammos kiszerelésű Dárdás Csibemájasba, ezért ezt a terméket Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívja - jelentette be a hivatal szombaton a honlapján.

Végéhez közelednek a tavaszi mezőgazdasági munkák

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István agrárminiszter. Az április második felében és május első napjaiban uralkodó időjárási körülmények összességében lehetővé tették a tavaszi szántóföldi munkák sikeres elvégzését Magyarországon.

Hiánycikk lehet a tojás a briteknél

A brit tojástermelők azzal riogatják az ország fogyasztóit, hogyha a kiskereskedelmi láncok nem hajlandóak kompenzálni a termelési költségek emelkedését, akkor veszélybe kerülhet a tojásellátás. Már korábban is kérték a kiskereskedőket, hogy a tojástermeléshez szükséges takarmányok és energia drágulása miatt legalább 40 pennyvel emeljék az egy tucatos kiszerelésű tojás árát.

Káposztafélék háztájiból

Úgy viszik a háztájiból származó káposztát és karfiolt, mint a cukrot – mondta elöljáróban Kovács Tamás, aki Zalaszentgróton termeli ezt a két zöldséget. Tervei szerint hamarosan tovább bővül a paletta: megpróbálkozik a karalábéval is.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.