Back to top

Fahéj: jótékony hatású az egészségre, de mennyi a túl sok belőle?

A fahéj mértékkel történő fogyasztása esetén könnyedén élvezhetjük az egészségünkre gyakorolt hatását, de van egy finom határvonal az elegendő és a túl sok között, amit nem érdemes átlépni, ugyanis káros mellékhatások léphetnek fel, ha a napi maximális mennyiségnél többet viszünk be a szervezetünkbe.

Illusztráció
Illusztráció
Valójában a fahéjnak két fajtája is létezik, a ceyloni és a kasszia. Az egykori Ceylon országot ma Sri Lankának hívják, ahonnan az úgynevezett „valódi fahéj” származik, amelyet az örökzöld fák kérgéből nyernek, mely a globális kínálatnak mintegy 80%-át adja.

A kasszia fahéj hasonló módon készül - Kínában és Délkelet-Ázsiában örökzöld fákból -, de alacsonyabb minőségűnek számít.

A kasszia a leggyakrabban használt fahéjfajta az amerikai fogyasztók körében. Ugyanakkor fontos megkülönböztetni az elfogyasztható napi maximális mennyiséget, mivel a két fajta esetében ez eltérő.

Az ajánlott napi fahéjbevitel

A Healthline szerint a kasszia fahéj nagy mennyiségben tartalmaz kumarint, egy olyan kémiai vegyületet, amely tanulmányok szerint májkárosodással és a rák bizonyos típusainak vagy rákos daganatok kialakulásának megnövekedett valószínűségével áll összefüggésben. Ezen aggályok és egyéb káros mellékhatások, például szájfájás vagy légzési problémák miatt a forgalmazó azt tanácsolja, hogy naponta legfeljebb 0,05 milligramm kumarint fogyaszthatunk a saját kilogramm súlyunkra átszámítva. Így például egy 150 kilós személy szervezete napi 7,5 milligrammot, azaz nagyjából 3 teáskanálnyi kasszia fahéjat tolerálhat.

A matematikai számítások elkerülésének egyszerű módja természetesen az, ha csak ceyloni, azaz „valódi fahéjat” fogyasztunk.

Illusztráció
Illusztráció
Ez ugyan kicsit drágább és kevésbé elterjedt, de sok szupermarketben és szaküzletben kapható.

Ennek ellenére a fahéj ajánlott napi bevitele jóval alacsonyabb. Néhány szakértő szerint napi ½-1 teáskanál fahéj a határérték. Ez napi 2-4 gramm fahéjnak felel meg, az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma szerint legfeljebb napi 6 gramm, az a mennyiség, amelyet biztonságosan elfogyaszthatunk.

A fahéj egészségügyi előnyei

A két fahéjtípus közül a ceyloni fahéjnak nagyobb az antioxidáns mennyisége, de bármelyik fajtát is választjuk, mértékkel fogyasztva számos pozitív egészségügyi előnnyel járhat. Az egyik legérdekesebb gyógyhatása az, hogy segíthet a HIV-vírus elleni küzdelemben.

Az Indian Journal of Medical Research című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a HIV-1 és HIV-2 kezelésében hatékonyság szempontjából vizsgált 69 növényfaj közül a fahéj volt a leghatékonyabb a HIV-1 ellen.

Ezenkívül a fahéjolaj állítólag hatékony a gombás vagy bakteriális fertőzések elleni küzdelemben, és a fűszer erős gyulladáscsökkentőnek számít. Emellett csökkentheti a vércukorszintet, és segíthet a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében. Azonban még több kutatásra van szükség a fahéjjal kapcsolatban, mielőtt ezekről és más állításokról, mint például a fogyás elősegítése vagy a koleszterinszint szabályozása, meggyőzően lehetne nyilatkozni. De akár kasszia fahéjat, akár ceyloni fahéjat használunk, tartsuk szem előtt a mértékletességet; ne vigyük túlzásba a fogyasztását.

Forrás: 
tastingtable.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.