Back to top

A sertésekre nem csak nézni lehetett

A gazdák nagyra értékelik a személyes érintkezést a klasszikus sertésérveréseken, mégsem lehet könnyű az egymás után bemutatott állatok közül választani és licitálni rájuk. A 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon inkább érdekes látványosságnak tetszett az aukció, mint komoly platformnak.

Amikor a sertésárverés megkezdődött a nézők és vásárolni szándékozók soraiban még kizárólag várakozó arcokat lehetett látni. Bár az nem okozhatott gondot, hogy jóval többen voltak a nézők, mint a vásárlók, úgy tűnt, hogy az utóbbiaknak nemigen volt kedve vásárolni. A jó hangulatú árverés sokkal inkább a látványosságról szólt, mintsem a valódi keresletről.

A hódmezővásárhelyi rendezvényen megtartott aukció ideális platformot kínál az állattartóknak az adásvételhez, de ötlet- és tapasztalatcsere miatt is megéri a részvétel.

Fotó: Csatlós Norbert

Míg a gazdák betekintést engednek munkájukba és felhívják a figyelmet a sertések egyediségére, a vevők biztos hátterű állatok közül választhatnak, a nézők pedig egyszerűen csak élvezik a színes kavalkádot.

Az állatok kikiáltási árát több minden befolyásolja a súlyától kezdve a tenyészértéken át – ami a genetikai állományból képződik – a kinézetig. 

A kikiáltási ár a kocasüldőknél 90-100.000 Ft, a kansüldőknél pedig 150.000Ft volt. És az árak nem is nagyon mentek feljebb.

Nem tudni, ki volt jobban meglepve, a gyönyörű, szinte csillogón tiszta disznók, vagy a gazdák, hogy nem keltették fel az érdeklődő vevők figyelmét. Hiába voltak a kiállított állatok szépek és egészségesek, egymás után vezették őket vissza. Viszont, aki licitálásra adta fejét, jól járt, hiszen nem nagyon akadt ellenfele.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

Folytatódik a szőlőár-csata?

Szüret előtt állva sokan kongatják meg újólag a vészharangot a várható szőlőárakra hivatkozva. Az elkeseredés kézzel tapintható, pedig az árak kapcsán még mély a csend. A gazdák borúlátóan fogalmazzák meg véleményüket a személyes beszélgetéseken, a közösségi médiában.

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényről

Megjelent az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény, melynek célja, hogy elősegítse az idősebb gazdák gazdaságának az átadását egyetlen jogügyleten belül. Ez a törvény 2023. január 1-jén lép hatályba, tehát a jogalkotó kellő időt biztosított a törvényre való felkészülésre.

A juhászat öröklődik - Imrék a nyáj mellett

Aki ismeri a juhásztársadalmat, pontosan tudja, ki volt idősb Varga Imre, Varga Imre, ifjabb Varga Imre és ki az ötéves Varga Imre. A két idősebb Imre már nincs közöttünk, de bizonyára megnyugvással szemlélik fentről, hogy a juhászmesterséget (és a nevet) az utódok továbbviszik.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.

Gyorsteszt a fertőzések kimutatására

A McMaster Egyetem kutatói gyorstesztet fejlesztettek ki a haszonállatok között terjedő fertőzések kimutatására, ugyanis egyre nagyobb kárt okoznak a hirtelen felbukkanó és gyorsan terjedő járványok.

Szarvasmarha-állományokra lehet licitálni

Hereford, Aberdeen angus és Blonde d'aquitaine jellegű marhákra is licitálni lehet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) árverésén, június 24-től kezdődően négy napon át.