Back to top

A baromfitartók csak egy lúd- és kacsatenyésztő-szövetséget ismernek el legitimnek

Május közepén tartotta legutóbbi rendes közgyűlését a Baromfi Terméktanács. A meghatározott időpontban nem volt határozatképes a közgyűlés, ezért a fél órával később kezdett ismételt közgyűlésen részt vevő 42 tag tanácskozott. Csorbai Attila elnök-igazgató beszámolt róla, hogy a 2021-re tervezett 136 millió forintos működési költségből csak 129 millió forintot költöttek.

Erre az évre 143 millió forintot irányoztak elő, aminek a realitása kétséges, mert a taglétszám csökkenése miatt a bevételek is csökkennek. Tavaly járványvédelemre 26 millió forintot költöttek, és itt bevételként 17 millió forintot számolhattak el. Az idén ugyanerre a célra 22 millió forintos bevétellel és 25 millió forintos kiadással számolnak.

Fotó: Csatlós Norbert

A madárinfluenza elleni küzdelemben a BTT szorosan együtt kíván működni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az állategészségügyi hatósággal, ugyanakkor a sikeres védekezéshez a madárinfluenzás telepek ellenőrzésében feltétlenül szükség van a hatóság feladatvállalására.

Fotó: MTI - Balogh Zoltán
A közgyűlés elfogadta az elnök 2021-es gazdasági beszámolóját, és megerősítette, hogy ez évtől Pozsonyi Bálint a BTT könyvvizsgálója.

Az ágazat 2022-es teljesítménye kapcsán az elnök-igazgató azt mondta, hogy

a februárban készített előrejelzések már most túl optimistának bizonyultak, ugyanis az orosz-ukrán háború mellett madárinfluenza-járvány és az alapanyagok nagy mértékű drágulása nehezíti az ágazat helyzetét. Az első fél év végén a tények ismeretében módosítja a BTT titkársága a 2022-es felvásárlási tervet.

Fotó: MTI - Balogh Zoltán
Az elnök beszámolt a Magyar Lúd- és Kacsatenyésztők Szövetségének május 4-ei közgyűlésén történtekről is. A beszámolóhoz hozzászólt id. Bárány László, aki a Kiskunfélegyházán történteket „sajnálatos esemény”-ként aposztrofálta. Kijelentette, hogy az ügyben bíróság mondja ki a végső igazságot. Azt javasolta, hogy a teljes körű tisztújításra a bírósági döntés ismeretében kerüljön sor, elektronikus úton. Azt mondta, a baromfitartók csak egy lúd- és kacsatenyésztő-szövetséget ismernek el legitimnek, és javasolta, hogy a bíróság döntéséig a korábbi elnökség folytassa a munkát.

A BTT közgyűlése után ünnepelték a Baromfi-világnapot. A rendezvény elnöke Horn Péter akadémikus helyett ezúttal Sütő Zoltán, a MATE professor emeritusa volt. A ünnepélyes rendezvényen részt vett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke. Utóbbi eseményről következő számunkban tudósítunk.

Bár két bejáraton is megpróbált bejutni, Szabó Bálintot, a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség május 4-én megválasztott elnökét nem engedték be a Baromfi Terméktanács közgyűlésére. A BTT nem tekinti legitimnek a felhatalmazását. A szegedi önkormányzati képviselő és ügyvéd szerint „a mesterségesen terjesztett madárinfluenza, az állatjóléti támogatások hiányos kifizetése és különösen a jelenlegi háborús helyzetben tűrhetetlen járványügyi szabályok következtében súlyos veszélybe került a víziszárnyas-ágazat, aminek a felszámolása – a termelői piac átrendeződése – valójában két-három politikához közel álló „agrárbáró” érdekeinek kedvez”.

Szabó Bálint sajtótájékoztatóját Bárány László, a BTT elnökségének a tagja azzal egészítette ki a helyszínen, hogy szerinte is súlyos, sőt, „katasztrofális” a kacsa- és lúdágazat helyzete, de nem elsősorban a „vélt etikai okok” miatt, hanem mert 8-10 éve alacsony szakmai színvonalon termel.

Azt mondta, Európában sehol másutt nem tartanak fólia alatt kacsát és libát, és szerinte az azzal járó „hallatlan kockázatokat torolja meg fél éven belül harmadszor a madárinfluenza.”

Mindebben szerinte a termelőknek, a hatóságoknak és nagy vágóüzemeknek, integrátoroknak egyaránt felelősségük van. Az állami kártalanítás idén már meghaladta a 8 milliárd forintot, és évről évre 8-14 milliárd forint között van. Nem szabad tovább késlekedni a rendcsinálással, különben a mai töredékére csökken az ágazat. Ugyanakkor ennek szerinte nem a politika, hanem szakmai és emberi hibák állnak a hátterében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Gümőkóros teheneket találtak Magyarországon

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok 2022 májusában egy Csongrád-Csanád megyei szarvasmarha-állományban. Az esetre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság; jelenleg a fertőzés eredetét vizsgálják a szakemberek.

Piros lé karajáron

A hazai sertéstermelők panaszkodnak az emelkedő költségekre, az alacsony átvételi árakra, és arra is, hogy a külföldről érkező importhús leszorítja az árakat. Ez vásárlóként még akár jó is lehet, ha az ember nem fut bele olyan húsba, amiből a sütés végére jóformán semmi sem marad.

Két kanadai rókában megerősítették a madárinfluenzát

Kanadában először fordult elő magas patogenitású madárinfluenza-vírus emlősökben – adta hírül a wattpoultry.com. A vírust két vörösróka kölyökben találták meg.

Milyen tartalékok vannak a magyar gyepekben?

A következő KAP-ciklusban sokkal nagyobb hangsúlyt kap az ökológiai szemléletű gazdálkodás az Európai Unióban. Nálunk elhanyagolt terület volt eddig a gyepgazdálkodás és a rajta levő állattenyésztés, ami vélhetően épp az uniós elvárások miatt új lendületet kaphat.

A jobb idővel a paraziták is aktívabbak

A kullancsok nemcsak az emberre, de társállatainkra is sokféle veszélyt jelentenek. Egy új kutatásból kiderült, hogy hazánkban a kutyákról gyűjtött kullancsok közül több veszélyes kórokozókat hordoz. Vérszívásuk során anaplazmózist, babéziózist vagy Lyme-kórt okozó kórokozókkal fertőzhetnek, és előfordulhat az is, hogy rövid időn belül többféle kórokozó jut az állatba.

Hiánycikk lehet a tojás a briteknél

A brit tojástermelők azzal riogatják az ország fogyasztóit, hogyha a kiskereskedelmi láncok nem hajlandóak kompenzálni a termelési költségek emelkedését, akkor veszélybe kerülhet a tojásellátás. Már korábban is kérték a kiskereskedőket, hogy a tojástermeléshez szükséges takarmányok és energia drágulása miatt legalább 40 pennyvel emeljék az egy tucatos kiszerelésű tojás árát.

Az emberbe átültetett sertésszív fertőzött volt

Az év elején az 57 éves David Bennet történelmet írt, amikor ő lett az első ember, aki sertésszívet kapott transzplantáció során. Bár az eljárás sikeres volt, Bennet nem élt túl sokáig, két hónap után elhunyt. Most a halála okát feltáró vizsgálatok kiderítették, hogy az átültetett szív sertésvírusfertőzéssel volt fertőzött, ez vezethetett Bennet halálához - számolt be az MIT Technology Review.  

Németországban élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztetnek a feldolgozók

Az árak emelkedése alapján élelmiszerhiány veszélyére figyelmeztettek és cselekvésre szólították fel a feldolgozóipari vállalatok szervezetei Cem Özdemir szövetségi élelmezési és mezőgazdasági minisztert. „Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy mennyibe kerülnek az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, hanem az, hogy egyáltalán kapunk-e még" - mondta Christian von Boetticher, a Német Élelmiszeripari Egyesülés (BVE) elnöke egy, a Bild Zeitung által idézett nyilatkozatában.