Back to top

A baromfitartók csak egy lúd- és kacsatenyésztő-szövetséget ismernek el legitimnek

Május közepén tartotta legutóbbi rendes közgyűlését a Baromfi Terméktanács. A meghatározott időpontban nem volt határozatképes a közgyűlés, ezért a fél órával később kezdett ismételt közgyűlésen részt vevő 42 tag tanácskozott. Csorbai Attila elnök-igazgató beszámolt róla, hogy a 2021-re tervezett 136 millió forintos működési költségből csak 129 millió forintot költöttek.

Erre az évre 143 millió forintot irányoztak elő, aminek a realitása kétséges, mert a taglétszám csökkenése miatt a bevételek is csökkennek. Tavaly járványvédelemre 26 millió forintot költöttek, és itt bevételként 17 millió forintot számolhattak el. Az idén ugyanerre a célra 22 millió forintos bevétellel és 25 millió forintos kiadással számolnak.

Fotó: Csatlós Norbert

A madárinfluenza elleni küzdelemben a BTT szorosan együtt kíván működni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és az állategészségügyi hatósággal, ugyanakkor a sikeres védekezéshez a madárinfluenzás telepek ellenőrzésében feltétlenül szükség van a hatóság feladatvállalására.

Fotó: MTI - Balogh Zoltán
A közgyűlés elfogadta az elnök 2021-es gazdasági beszámolóját, és megerősítette, hogy ez évtől Pozsonyi Bálint a BTT könyvvizsgálója.

Az ágazat 2022-es teljesítménye kapcsán az elnök-igazgató azt mondta, hogy

a februárban készített előrejelzések már most túl optimistának bizonyultak, ugyanis az orosz-ukrán háború mellett madárinfluenza-járvány és az alapanyagok nagy mértékű drágulása nehezíti az ágazat helyzetét. Az első fél év végén a tények ismeretében módosítja a BTT titkársága a 2022-es felvásárlási tervet.

Fotó: MTI - Balogh Zoltán
Az elnök beszámolt a Magyar Lúd- és Kacsatenyésztők Szövetségének május 4-ei közgyűlésén történtekről is. A beszámolóhoz hozzászólt id. Bárány László, aki a Kiskunfélegyházán történteket „sajnálatos esemény”-ként aposztrofálta. Kijelentette, hogy az ügyben bíróság mondja ki a végső igazságot. Azt javasolta, hogy a teljes körű tisztújításra a bírósági döntés ismeretében kerüljön sor, elektronikus úton. Azt mondta, a baromfitartók csak egy lúd- és kacsatenyésztő-szövetséget ismernek el legitimnek, és javasolta, hogy a bíróság döntéséig a korábbi elnökség folytassa a munkát.

A BTT közgyűlése után ünnepelték a Baromfi-világnapot. A rendezvény elnöke Horn Péter akadémikus helyett ezúttal Sütő Zoltán, a MATE professor emeritusa volt. A ünnepélyes rendezvényen részt vett Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke. Utóbbi eseményről következő számunkban tudósítunk.

Bár két bejáraton is megpróbált bejutni, Szabó Bálintot, a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség május 4-én megválasztott elnökét nem engedték be a Baromfi Terméktanács közgyűlésére. A BTT nem tekinti legitimnek a felhatalmazását. A szegedi önkormányzati képviselő és ügyvéd szerint „a mesterségesen terjesztett madárinfluenza, az állatjóléti támogatások hiányos kifizetése és különösen a jelenlegi háborús helyzetben tűrhetetlen járványügyi szabályok következtében súlyos veszélybe került a víziszárnyas-ágazat, aminek a felszámolása – a termelői piac átrendeződése – valójában két-három politikához közel álló „agrárbáró” érdekeinek kedvez”.

Szabó Bálint sajtótájékoztatóját Bárány László, a BTT elnökségének a tagja azzal egészítette ki a helyszínen, hogy szerinte is súlyos, sőt, „katasztrofális” a kacsa- és lúdágazat helyzete, de nem elsősorban a „vélt etikai okok” miatt, hanem mert 8-10 éve alacsony szakmai színvonalon termel.

Azt mondta, Európában sehol másutt nem tartanak fólia alatt kacsát és libát, és szerinte az azzal járó „hallatlan kockázatokat torolja meg fél éven belül harmadszor a madárinfluenza.”

Mindebben szerinte a termelőknek, a hatóságoknak és nagy vágóüzemeknek, integrátoroknak egyaránt felelősségük van. Az állami kártalanítás idén már meghaladta a 8 milliárd forintot, és évről évre 8-14 milliárd forint között van. Nem szabad tovább késlekedni a rendcsinálással, különben a mai töredékére csökken az ágazat. Ugyanakkor ennek szerinte nem a politika, hanem szakmai és emberi hibák állnak a hátterében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Az állatok „vegyészösztönei” - Megeszik a mérgezőt?

Vajon az állatok ösztönösen megtalálják a számukra gyógyhatású növényeket a legelőn vagy a takarmányukban, és hogyan kerülik el a mérgezőket? Mekkora ebben a véletlen szerepe? Mivel nem tudjuk megkérdezni őket, így csak kutatásokra hagyatkozhatunk…

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

A három déli megyében feloldotta a Nébih a madárinfluenza miatt felállított védőkörzeteket

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében június eleje óta nem volt újabb madárinfluenza-kitörés, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feloldotta az összes védőkörzetet. Bár a járványügyi helyzet jelenleg kedvező, ez azonban nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényről

Megjelent az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény, melynek célja, hogy elősegítse az idősebb gazdák gazdaságának az átadását egyetlen jogügyleten belül. Ez a törvény 2023. január 1-jén lép hatályba, tehát a jogalkotó kellő időt biztosított a törvényre való felkészülésre.

A juhászat öröklődik - Imrék a nyáj mellett

Aki ismeri a juhásztársadalmat, pontosan tudja, ki volt idősb Varga Imre, Varga Imre, ifjabb Varga Imre és ki az ötéves Varga Imre. A két idősebb Imre már nincs közöttünk, de bizonyára megnyugvással szemlélik fentről, hogy a juhászmesterséget (és a nevet) az utódok továbbviszik.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

A sertéságazat antibiotikum-felhasználása a kihívásokkal teli év ellenére ismét csökken

Az új adatok szerint az Egyesült Királyság sertéságazata 2021-ben 17%-kal csökkentette az antibiotikum-használatot annak ellenére, hogy a gazdák rendkívül nehéz évet éltek át.