Back to top

Láncfűrészek és sportfejszék - szezonkezdet a fakitermelési versenysportban

Megkezdődött az idei versenyszezon az ország legjobb sportvágói számára. A fakitermelő szakma népszerűsítése is célja ennek a nem mindennapi extrém sportnak.

Áprilisban elindult az idei sportfavágó szezon. Két év kényszerpihenő után idén ismét versenybe szállhatnak a sportolók a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatban. Az Országos STIHL Hagyományörző Fakitermelő Bajnokság döntőjére a 35. Bábolnai Gazdanapokon kerül majd sor szeptember 8-10-én.

A versenysorozat céljai között szerepel a fakitermelés biztonságának fokozása és a fakitermelő szakma népszerűsítése.

A versenyek fő mottója a gyorsaság, biztonság és pontosság. A versenyeken és a bemutatókon is nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, hiszen a vágások során illetve a motorosfűrész használatánál nagyon fontos a kellő körültekintés.

Juhász István többszörös magyar bajnok és Strúbel József
Juhász István többszörös magyar bajnok és Strúbel József

Speciális élezésű versenyfejszék

Az ifjúsági versenyeken diadalmaskodó Strúbel Bence és édesapja Strúbel József, aki a hazai sportág megalapítói közé tartozik idén is erősíti majd a válogatottat fiával együtt.

A magyar STHIL Timbersports fiatal tehetsége Bence az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon lapunknak elmondta, jelenleg is versenyfelkészülésben van, egy május végi megmérettetésre készül és mivel nagyon erős a külföldi mezőny sokat edz.

„Hetente három-négyszer edzek munka után két órát”

– mesélte.

A versenyeken több versenyszámban lehet indulni. A versenyzők ennek függvényében viszik a versenyfelszerelést. Mint azt Strúbel Bencétől megtudtuk ő általában hat-hét versenyfejszét visz magával az egyes versenyekre, plusz edző fejszét. Hiszen, általában ott a helyszínen derül ki, hogy milyen keménységű a fa, amin versenyezni kell és ehhez melyik versenyfejszét jó használni. Ezek nem hétköznapi fejszék, hanem kimondottan versenyfejszék, amelyeket külföldről rendelnek és komoly összegekbe kerülnek.

Aki kívülről néz egy ilyen versenyt, elsőre azt hiheti, ez kimondottan fizikai, erőnléti sportág, pedig fejben is ott kell lenni. „Ez így van. A vágási technika valamint favágásnál az ütésszámok is fontosak., látni kell, hogy hogyan halad a fa az első ütéseknél. Ha nem halad, akkor technikát kell váltani a győzelem érdekében" – avatta be lapunkat Bence.

 

Következő fakitermelő versenysorozat állomásai:

2022. június 11. - Ásotthalom

2022. augusztus 13.. - Ropolypuszta

2022. augusztus 27. - Bükkzsérc

Döntő: szeptember 10.. -  Bábolnai Gazdanapok

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Tűzifaprogram: átcsoportosítják a készleteket

Nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Dolgoznak az erdészetek a tűzifaigény kielégítésén

Jelenleg 800 brigád, több mint 3000 fakitermelő és csaknem 1000 erdészeti munkagép dolgozik az igények mielőbbi teljesítésén a Tűzifaprogramban – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Az ország legnagyobb részén már elkezdődtek a szállítások is. A főváros környékén, illetve az Alföldön a legnagyobb az érdeklődés.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Arborétum az egykori kukoricaföld helyén

Immár 35 éve annak, hogy a Kecskeméti Arborétum telepítési munkái elkezdődtek Bács-Kiskun megye székhelyének északnyugati peremén. Megálmodója, dr. Gőbölös Antal Bedő-díjas erdőmérnök a mai napig őrző szemeivel figyeli az arborétum életét. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által létrehozott és fenntartott 62 hektáros növénygyűjtemény mintegy 900 fa- és cserjefajból áll, megismerésüket számtalan információs tábla segíti.