Back to top

Láncfűrészek és sportfejszék - szezonkezdet a fakitermelési versenysportban

Megkezdődött az idei versenyszezon az ország legjobb sportvágói számára. A fakitermelő szakma népszerűsítése is célja ennek a nem mindennapi extrém sportnak.

Áprilisban elindult az idei sportfavágó szezon. Két év kényszerpihenő után idén ismét versenybe szállhatnak a sportolók a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatban. Az Országos STIHL Hagyományörző Fakitermelő Bajnokság döntőjére a 35. Bábolnai Gazdanapokon kerül majd sor szeptember 8-10-én.

A versenysorozat céljai között szerepel a fakitermelés biztonságának fokozása és a fakitermelő szakma népszerűsítése.

A versenyek fő mottója a gyorsaság, biztonság és pontosság. A versenyeken és a bemutatókon is nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, hiszen a vágások során illetve a motorosfűrész használatánál nagyon fontos a kellő körültekintés.

Juhász István többszörös magyar bajnok és Strúbel József
Juhász István többszörös magyar bajnok és Strúbel József

Speciális élezésű versenyfejszék

Az ifjúsági versenyeken diadalmaskodó Strúbel Bence és édesapja Strúbel József, aki a hazai sportág megalapítói közé tartozik idén is erősíti majd a válogatottat fiával együtt.

A magyar STHIL Timbersports fiatal tehetsége Bence az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon lapunknak elmondta, jelenleg is versenyfelkészülésben van, egy május végi megmérettetésre készül és mivel nagyon erős a külföldi mezőny sokat edz.

„Hetente három-négyszer edzek munka után két órát”

– mesélte.

A versenyeken több versenyszámban lehet indulni. A versenyzők ennek függvényében viszik a versenyfelszerelést. Mint azt Strúbel Bencétől megtudtuk ő általában hat-hét versenyfejszét visz magával az egyes versenyekre, plusz edző fejszét. Hiszen, általában ott a helyszínen derül ki, hogy milyen keménységű a fa, amin versenyezni kell és ehhez melyik versenyfejszét jó használni. Ezek nem hétköznapi fejszék, hanem kimondottan versenyfejszék, amelyeket külföldről rendelnek és komoly összegekbe kerülnek.

Aki kívülről néz egy ilyen versenyt, elsőre azt hiheti, ez kimondottan fizikai, erőnléti sportág, pedig fejben is ott kell lenni. „Ez így van. A vágási technika valamint favágásnál az ütésszámok is fontosak., látni kell, hogy hogyan halad a fa az első ütéseknél. Ha nem halad, akkor technikát kell váltani a győzelem érdekében" – avatta be lapunkat Bence.

 

Következő fakitermelő versenysorozat állomásai:

2022. június 11. - Ásotthalom

2022. augusztus 13.. - Ropolypuszta

2022. augusztus 27. - Bükkzsérc

Döntő: szeptember 10.. -  Bábolnai Gazdanapok

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gubicza lányok a lovak vonzásában

A fiatal díjugrató tehetségekről szóló sorozatunkban rendhagyó módon nem „csak” egy lovast, hanem egy egész családot mutatunk be. Gubiczáék története pontosan hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor a gyerekek édesanyja, Alexandra elment a Pasaréti Honvéd Lovardába, hogy felelevenítse régi lovastudását, amit édesapja jóvoltából szerzett még a gyermekei születése előtt.

Madarakról és fákról a botanikus kertben

Több mint ötszázan vettek részt a Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola két év kényszerszünet után tartotta meg ismét az évtizedes múltra visszatekintő rendezvényt.

Rendszeres visszatérők a külhoni magyarok

Több mint 500 külföldit vonzott Hódmezővásárhelyre a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, ahol a nemzetközi sátorban külhoni magyarok is beszélgettek a hazai gazdákkal. Szotyori Zoltán Erdélyből, míg Balog Anita a Vajdaságból érkezett a rendezvényre.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Fenntartható mandulatermesztés

A hosszú távú és fenntartható mandulatermelés érdekében a Veracruz Almonds portugál vállalkozás intelligens mezőgazdasági eszközöket vásárolt. Különös figyelmet fordítanak a nyomon követhetőségre, a körforgásos gazdaságra való átállásra és a karbonlábnyom csökkentésére.

Közel ötvenezer facsemetével újabb Újszülöttek erdeje jött létre Baranyában

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva a Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. idén is létrehozott egy Újszülöttek erdejét. A közel öthektárnyi új erdőterület Szigetvár városhatárában, az Almás-patak mentén formálódik.

Csak a legeslegjobb maradhat az élen

Az Audi – Dining Guide Év Étterme díjátadó gála sajtótájékoztatóján nem csak az derült ki, hogy a Matild Palace hotel bárjának kilátóteraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik Budapestre. Több jelentős újítással és egy különleges gálavacsorával jelentkeznek: hamarosan az is kiderül, melyek Magyarország legjobb éttermei.

A sertésekre nem csak nézni lehetett

A gazdák nagyra értékelik a személyes érintkezést a klasszikus sertésérveréseken, mégsem lehet könnyű az egymás után bemutatott állatok közül választani és licitálni rájuk. A 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon inkább érdekes látványosságnak tetszett az aukció, mint komoly platformnak.

Zsivány ember a juhász?

Add, Uram, hogy a jószágot a farkastól megvédjem és add, hogy a szám feletti bárányt időben eltüntessem… – ez csak két sor a pásztorfohászból, de jól mutatja azt a hagyományt, amelyet a 36. Szent György napi Juhásztalálkozó résztvevői szeretnének még a 22. századba is átmenteni.

Fahéj: jótékony hatású az egészségre, de mennyi a túl sok belőle?

A fahéj mértékkel történő fogyasztása esetén könnyedén élvezhetjük az egészségünkre gyakorolt hatását, de van egy finom határvonal az elegendő és a túl sok között, amit nem érdemes átlépni, ugyanis káros mellékhatások léphetnek fel, ha a napi maximális mennyiségnél többet viszünk be a szervezetünkbe.