Back to top

Láncfűrészek és sportfejszék - szezonkezdet a fakitermelési versenysportban

Megkezdődött az idei versenyszezon az ország legjobb sportvágói számára. A fakitermelő szakma népszerűsítése is célja ennek a nem mindennapi extrém sportnak.

Áprilisban elindult az idei sportfavágó szezon. Két év kényszerpihenő után idén ismét versenybe szállhatnak a sportolók a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozatban. Az Országos STIHL Hagyományörző Fakitermelő Bajnokság döntőjére a 35. Bábolnai Gazdanapokon kerül majd sor szeptember 8-10-én.

A versenysorozat céljai között szerepel a fakitermelés biztonságának fokozása és a fakitermelő szakma népszerűsítése.

A versenyek fő mottója a gyorsaság, biztonság és pontosság. A versenyeken és a bemutatókon is nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, hiszen a vágások során illetve a motorosfűrész használatánál nagyon fontos a kellő körültekintés.

Juhász István többszörös magyar bajnok és Strúbel József
Juhász István többszörös magyar bajnok és Strúbel József

Speciális élezésű versenyfejszék

Az ifjúsági versenyeken diadalmaskodó Strúbel Bence és édesapja Strúbel József, aki a hazai sportág megalapítói közé tartozik idén is erősíti majd a válogatottat fiával együtt.

A magyar STHIL Timbersports fiatal tehetsége Bence az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon lapunknak elmondta, jelenleg is versenyfelkészülésben van, egy május végi megmérettetésre készül és mivel nagyon erős a külföldi mezőny sokat edz.

„Hetente három-négyszer edzek munka után két órát”

– mesélte.

A versenyeken több versenyszámban lehet indulni. A versenyzők ennek függvényében viszik a versenyfelszerelést. Mint azt Strúbel Bencétől megtudtuk ő általában hat-hét versenyfejszét visz magával az egyes versenyekre, plusz edző fejszét. Hiszen, általában ott a helyszínen derül ki, hogy milyen keménységű a fa, amin versenyezni kell és ehhez melyik versenyfejszét jó használni. Ezek nem hétköznapi fejszék, hanem kimondottan versenyfejszék, amelyeket külföldről rendelnek és komoly összegekbe kerülnek.

Aki kívülről néz egy ilyen versenyt, elsőre azt hiheti, ez kimondottan fizikai, erőnléti sportág, pedig fejben is ott kell lenni. „Ez így van. A vágási technika valamint favágásnál az ütésszámok is fontosak., látni kell, hogy hogyan halad a fa az első ütéseknél. Ha nem halad, akkor technikát kell váltani a győzelem érdekében" – avatta be lapunkat Bence.

 

Következő fakitermelő versenysorozat állomásai:

2022. június 11. - Ásotthalom

2022. augusztus 13.. - Ropolypuszta

2022. augusztus 27. - Bükkzsérc

Döntő: szeptember 10.. -  Bábolnai Gazdanapok

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Az adatelemzés akár életmentő is lehet a versenylovaknak

A versenylovak esetében a legtöbb sérülés nem egy nap alatt alakul ki, eltekintve azoktól a ritka kivételektől, amikor valamilyen baleset (például kerítésnek fut a ló) miatt sérülnek meg. A tréningek során fellépő terhelés hosszú időn át terheli a csontozatot, mire látható eredménye lesz.

Lezárult a „Bölcs Fák” határon átívelő projektje

A matuzsálemfák megőrzése, megfelelő kezelése, dokumentálása kiemelt feladat, emellett fontos a népszerűsítésük, és közkinccsé tételük is határon innen és túl egyaránt - jelentette ki az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Gödöllői Királyi Kastély kertjében.

Kincset érnek a zöldfelületek

Egy Berlinben és Stuttgartban elvégzett felmérés szerint a városlakók 49%-a heti rendszerességgel ellátogat valamelyik parkba. További 20%-uk havonta, 27%-uk pedig évente többször felkeresi, élvezi a városi zöldfelületeket.

Ismét Farkaslaka lovasa nyerte a Székely vágtát

Rekkenő hőségben és felfokozott hangulatban vette kezdetét a 11. Székely Vágta legvártabb pillanata, a két döntő futam. Népes közönség várta a legjobb nyolc lovast, akik a szombati kvalifikációs futamokból küzdötték magukat a vasárnapi döntőkbe.

Sátorhegyek birodalma

Zemplén „ide biztosan visszatérek” érzése az erdővel keretezett magas kilátópontjainak, lélegzetelállító panorámáinak, kultúrtörténeti értékeinek és a mindezeket összekötő túraútvonalaknak köszönhető. Felfedezésre váró vadregényes csodahely, aminek leírására már-már keresni kell a megfelelő szavakat. Az ide látogatók egy szempillantás alatt szerelembe esnek Magyarország egyik legszebb tájegységével.

Összhangban a természettel

A nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése, a termelők és a fogyasztók életminőségének javítása a célja a TalentA pályázatnak, amelyet a nemzetközi agráripari nagyvállalat, a Corteva Agriscience alapított a fenntarthatósági programja keretében. Ez idáig Európában több mint 500 női gazdálkodó célkitűzéseit támogatta, itthon tavaly ősszel hirdették meg először.

Rekord sebességgel tűnhet el a szibériai tundra

Mindössze 500 év alatt eltűnhet, és ennek eredményeképp 1400 gigatonna szén-dioxidot szabadulhat fel a légkörbe, mely tovább súlyosbítja az éghajlatváltozást.