Back to top

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.

Az amerikai neurológiai akadémia orvosi folyóiratának (Neurology®) online felületén megjelent tanulmány szerint akiknek a vérében magas a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki demencia évtizedekkel később.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, ami sejtkárosodást okozhat.

A lutein és a zeaxantin megtalálható egyebek közt a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban.

A béta-kriptoxantint pedig narancs, a papaya, a mandarin és a datolyaszilva is tartalmaz.

A vizsgálatban 7283  személy vett részt, akik a vizsgálat kezdetekor legalább 45 évesek voltak. Orvosi és laboratóriumi vizsgálattal megállapították az egészségi állapotukat és meghatározták antioxidáns-szintjüket. Majd átlagosan 16 évig követték őket, hogy kiderüljön, kinél alakult ki demencia.

A résztvevőket három csoportba osztották vérük antioxidáns szintje alapján.

A vizsgálat elején legtöbb luteint és zeaxantint tartalmazó embereknél kisebb valószínűséggel romlott a kognitív tevékenység, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje.

Azt is hozzátették azonban, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a demencia kockázatára gyakorolt ​​hatását változtathatja például az iskolai végzettség, a jövedelem és a fizikai aktivitás.  Így lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot, nyilatkozta May A. Beydoun, a tanulmány szerzője, a Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet Országos Öregedésügyi Intézetének munkatársa. 

A tanulmány egyik korlátja, hogy az antioxidánsok szintjét csak a vizsgálat kezdetén mérték, és előfordulhat, hogy az nem tükrözi az emberek élete során tapasztalt szintet.

További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére is, hogy ezen antioxidánsok adagolásával valóban elkerülhető-e demencia.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az átmeneti tej javítja az újszülött borjak egészségét

A borjak emésztőrendszere jobban fejlődik, ha életük első pár napjában a tejpótlók helyett az átmeneti tejet kapják meg, és ezzel javul az általános egészségi állapotuk is egy új tanulmány szerint.

Fajtaválasztás a helyi viszonyokhoz

Az elmúlt öt évben az Európai Unió HORIZON 2020 Kutatási programjából finanszírozott GenTORE projekt keretében Nicolas Friggens, a Francia Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) kutatója sikeresen egyesítette a genomikát és a precíziós állattenyésztést (PLF), hogy gazdaságon belüli menedzsmenteszközöket biztosítson a hatékonyság fenntartható javításához.

Élelmiszer vs. üzemanyag

Az ukrajnai háború következtében megugrott az élelmiszerek ára, ami világszerte növeli az éhínség veszélyét. A válság még nagyobb nyomás alá helyezi a növényi eredetű, kis szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok gyártóit, és újra fellángolt az „élelmiszer kontra bioüzemanyag” vita.

Munkaerőhiány kezelése a gombatermesztésben

A gombatermesztési ágazat legnagyobb problémája a betakarítás lett, hívta fel a figyelmet Daniel Dajewski a New Food Magazine-ban megjelent cikkében. A zárt, hűvös termesztő helyiségekben végzett rendkívül monoton munkavégzés lehetősége nem csábítja az idénymunkásokat, különösen a gazdagabb és fejlettebb társadalmakban, ahol az ilyen munkaerőhiány ritkán oldható meg béremelésekkel. munkát.

Technika, amely segíthet a génmegőrzésben

Patkánysejteket tartalmazó egerek patkány spermát termeltek egy olyan módosítási technikának köszönhetően, amely hasznos lehet a veszélyeztetett fajok megőrzésében vagy hibridek létrehozásában.

Az ausztrál propolisz értékesebb lehet, mint a brazil

A propolisz a méhek által gyűjtött gyanta, melyet viasszal keverve a méhlakás belsejének bevonására, a repedések kitöltésére, a bejárat szűkítésére és a kaptárba kerülő kórokozók elszigetelésére használnak. Jótékony hatásáról több cikkünkben is beszámoltunk, lásd az alább található ajánlót.

A giliszták részben képesek lehetnek kiváltani a szintetikus műtrágyák használatát

A Dublini Egyetem kutatója, Olaf Schmidt professzor, német és kínai kollégáival a Soil Biology and Biochemistry szakfolyóiratban közzé tett tanulmányban a földigilisztáknak a növények tápanyagfelvétele szempontjából eddig ismeretlen hasznos tulajdonságait ismerték fel.

Mitől volt veszélyes idén a lisztharmat

Tudjuk ugyan, hogy a lisztharmat melegkedvelő gomba, az idei aszályos évben mégis meglepetést tudott okozni a szőlőben. Elsősorban az érzékeny fajtákon jelentek meg a tünetei, amit aztán gyakoribb permetezéssel lehetett visszaszorítani. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a leveleken szaporodik fel, és gyakorlatilag minden nap fertőz, mire a bogyókon megjelennek a tünetei.

Öntözött területek Magyarországon - helyzetelemzés

Magyarországon az öntözhető területek arányát folyamatosan növelni kell. A jelenlegi aszályos időszak különösen indokolja ezt. E rövid áttekintés keretében megvizsgáljuk az öntözött területek a rendelkezési álló adatok alapján.

Digitális talaj- és vízgazdálkodási térképekkel segítenek mérsékelni az aszálykárokat

A mezőgazdasági termőterületek digitális talaj- és vízgazdálkodási térképeinek kifejlesztésében vesznek részt az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (ATK TAKI) szakemberei egy konzorcium keretében, amely segíthet az egyes termőtalajok aszályérzékenységének előrejelzésében, a természetes vízvisszatartás tervezésében - közölte az intézet az MTI-vel szerdán.