Back to top

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.

Az amerikai neurológiai akadémia orvosi folyóiratának (Neurology®) online felületén megjelent tanulmány szerint akiknek a vérében magas a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki demencia évtizedekkel később.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, ami sejtkárosodást okozhat.

A lutein és a zeaxantin megtalálható egyebek közt a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban.

A béta-kriptoxantint pedig narancs, a papaya, a mandarin és a datolyaszilva is tartalmaz.

A vizsgálatban 7283  személy vett részt, akik a vizsgálat kezdetekor legalább 45 évesek voltak. Orvosi és laboratóriumi vizsgálattal megállapították az egészségi állapotukat és meghatározták antioxidáns-szintjüket. Majd átlagosan 16 évig követték őket, hogy kiderüljön, kinél alakult ki demencia.

A résztvevőket három csoportba osztották vérük antioxidáns szintje alapján.

A vizsgálat elején legtöbb luteint és zeaxantint tartalmazó embereknél kisebb valószínűséggel romlott a kognitív tevékenység, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje.

Azt is hozzátették azonban, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a demencia kockázatára gyakorolt ​​hatását változtathatja például az iskolai végzettség, a jövedelem és a fizikai aktivitás.  Így lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot, nyilatkozta May A. Beydoun, a tanulmány szerzője, a Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet Országos Öregedésügyi Intézetének munkatársa. 

A tanulmány egyik korlátja, hogy az antioxidánsok szintjét csak a vizsgálat kezdetén mérték, és előfordulhat, hogy az nem tükrözi az emberek élete során tapasztalt szintet.

További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére is, hogy ezen antioxidánsok adagolásával valóban elkerülhető-e demencia.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.