Back to top

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.

Az amerikai neurológiai akadémia orvosi folyóiratának (Neurology®) online felületén megjelent tanulmány szerint akiknek a vérében magas a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki demencia évtizedekkel később.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, ami sejtkárosodást okozhat.

A lutein és a zeaxantin megtalálható egyebek közt a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban.

A béta-kriptoxantint pedig narancs, a papaya, a mandarin és a datolyaszilva is tartalmaz.

A vizsgálatban 7283  személy vett részt, akik a vizsgálat kezdetekor legalább 45 évesek voltak. Orvosi és laboratóriumi vizsgálattal megállapították az egészségi állapotukat és meghatározták antioxidáns-szintjüket. Majd átlagosan 16 évig követték őket, hogy kiderüljön, kinél alakult ki demencia.

A résztvevőket három csoportba osztották vérük antioxidáns szintje alapján.

A vizsgálat elején legtöbb luteint és zeaxantint tartalmazó embereknél kisebb valószínűséggel romlott a kognitív tevékenység, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje.

Azt is hozzátették azonban, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a demencia kockázatára gyakorolt ​​hatását változtathatja például az iskolai végzettség, a jövedelem és a fizikai aktivitás.  Így lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot, nyilatkozta May A. Beydoun, a tanulmány szerzője, a Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet Országos Öregedésügyi Intézetének munkatársa. 

A tanulmány egyik korlátja, hogy az antioxidánsok szintjét csak a vizsgálat kezdetén mérték, és előfordulhat, hogy az nem tükrözi az emberek élete során tapasztalt szintet.

További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére is, hogy ezen antioxidánsok adagolásával valóban elkerülhető-e demencia.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

A cseresznyeszilva

A szakirodalomban nem alakult ki egységes álláspont a cseresznyeszilva elsődleges előfordulásáról, amit a különböző areatérképek is tükröznek. Ennek több oka is van: mára a cseresznyeszilva előfordulási helyei és magleletei nehezen értékelhetők, genetikailag változékony a faj, könnyen elvadul, magról, tő- és gyökérsarjakkal jól szaporodik, és spontán módon kereszteződhet más fajokkal, nemzetségekkel.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.