Back to top

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.

Az amerikai neurológiai akadémia orvosi folyóiratának (Neurology®) online felületén megjelent tanulmány szerint akiknek a vérében magas a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje, azoknál kisebb valószínűséggel alakul ki demencia évtizedekkel később.

Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől, ami sejtkárosodást okozhat.

A lutein és a zeaxantin megtalálható egyebek közt a zöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztában, a spenótban, a brokkoliban és a borsóban.

A béta-kriptoxantint pedig narancs, a papaya, a mandarin és a datolyaszilva is tartalmaz.

A vizsgálatban 7283  személy vett részt, akik a vizsgálat kezdetekor legalább 45 évesek voltak. Orvosi és laboratóriumi vizsgálattal megállapították az egészségi állapotukat és meghatározták antioxidáns-szintjüket. Majd átlagosan 16 évig követték őket, hogy kiderüljön, kinél alakult ki demencia.

A résztvevőket három csoportba osztották vérük antioxidáns szintje alapján.

A vizsgálat elején legtöbb luteint és zeaxantint tartalmazó embereknél kisebb valószínűséggel romlott a kognitív tevékenység, mint azoknál, akiknél alacsonyabb volt a lutein és zeaxantin szintje.

Azt is hozzátették azonban, hogy ezeknek az antioxidánsoknak a demencia kockázatára gyakorolt ​​hatását változtathatja például az iskolai végzettség, a jövedelem és a fizikai aktivitás.  Így lehetséges, hogy ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni az antioxidánsszint és a demencia közötti kapcsolatot, nyilatkozta May A. Beydoun, a tanulmány szerzője, a Baltimore-i Nemzeti Egészségügyi Intézet Országos Öregedésügyi Intézetének munkatársa. 

A tanulmány egyik korlátja, hogy az antioxidánsok szintjét csak a vizsgálat kezdetén mérték, és előfordulhat, hogy az nem tükrözi az emberek élete során tapasztalt szintet.

További vizsgálatokra van szükség annak tesztelésére is, hogy ezen antioxidánsok adagolásával valóban elkerülhető-e demencia.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Tizenkét csapat jutott tovább a Magyarország étele 2023. szakácsversenyen

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén Felcsúton.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.